Alytaus kultūros centre – 15-oji respublikinė konkursinė liaudies meno paroda „Aukso vainikas“

Liaudies dailės konkursas „Aukso vainikas" yra reikšmingiausias tokio pobūdžio renginys Lietuvoje. Jo užduotis yra palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias tradicines liaudies dailės šakas, atskleisti ir pagerbti talentingiausius liaudies meistrus.

Lietuvos nacionalinis kultūros centras, bendradarbiaudamas su visose Lietuvos apskrityse veikiančiomis tautodailininkų organizacijomis bei kultūros institucijomis, kasmet organizuoja 10 regioninių parodų – po vieną kiekvienoje apskrityje. Kiekvienoje regioninėje parodoje vertinimo komisija išrenka tris geriausius apskrities meistrus: vienas atstovauja vaizdinės dailės šakoms, antrasis – taikomajai dailei, trečiasis yra kryždirbys. Geriausių apskričių meistrų konkursiniai kūriniai eksponuojami baigiamojoje respublikinėje parodoje. Iš jų išrenkami ir geriausiais tų metų meistrais visos Lietuvos mastu paskelbiami trys konkurso nugalėtojai, atstovaujantys trims minėtoms liaudies dailės kategorijoms.

Šiemet konkursas ir paroda vyks jau penkioliktąjį kartą. Siekiama kasmet baigiamąją konkurso parodą ir geriausių metų meistrų apdovanojimo – vainikavimo „Aukso vainikais" – iškilmes rengti vis kitoje vietovėje. Šį kartą ji surengta Alytaus miesto kultūros centre.

Parodos uždarymo diena – Trijų karalių šventė. Jos metu „Aukso vainikais" apvainikuojami geriausi trys meistrai, įteikiami kiti prizai ir apdovanojimai. Praktiškai tai yra puošniausias ir svarbiausias liaudies menui skirtas respublikinis metų renginys. Tradiciškai vainikavimo ceremonijoje dalyvauja kultūros ministras, miesto, kuriame vyksta paroda, savivaldybės meras, Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Tautodailininkų sąjungos vadovai. Be abejo suvažiuoja keli šimtai tautodailininkų iš įvairių Lietuvos vietovių.

Šiemet „Aukso vainiko" renginys bus sujungtas su Tautodailės metų pradžia, iškilmingu jų atidarymu, todėl visai liaudies menininkų bendruomenei bus ypač reikšmingas.

 

Alytaus kultūros centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą