Nuotraukos autorius: J. Kyga

Noras švęsti miesto gimtadienį nepavaldus gamtos stichijoms

Po pusketvirto mėnesio pertraukos Druskininkai kvietė švęsti – trimis savaitėmis pavėlavusi, laikantis visų saugumo reikalavimų,  kurorte klegėjo miesto gimtadienio šventė „KurortIN 2020“.

Visas tris dienas druskininkiečiai ir kurorto svečiai turėjo išlaikyti ne tik saugaus bendravimo po karantino egzaminą, bet ir gamtos stichijos testą – nuo alinančios kaitros iki iš koto verčiančio škvalo. Akivaizdu, jog noras švęsti džiaugsmą buvo stipresnis už gamtos stichijas – šventė pavyko, sutraukusi gausybę svečių ir žinomų žmonių iš visos Lietuvos bei užsienio.

„Šis kurorto gimtadienis – išskirtinis. Tai simbolinis žingsnis į tikrąjį gyvenimą, kurio taip pasiilgome karantino metu. Labai smagu matyti švenčiantį, šurmuliuojantį kurortą – pažadu, kad šią vasarą Druskininkai tikrai pasiūlys dar daug įdomių renginių. Ačiū visiems, dalyvavusiems Druskininkų gimtadienyje ir  prisidėjusiems prie šios nepakartojamos šventės organizavimo“, – sako Druskininkų savivaldybės meras Ričardas Malinauskas. 

Nuo pat penktadienio ryto Vilniaus alėjoje ir erdvėse aplink bažnyčią šurmuliavo amatininkai, tautinio paveldo prekeiviai, o įvairiose miesto erdvėse gausybė renginių – kiekvienam pagal skonį ir pageidavimą.

Šventės pradžią paskelbė Kauno „Ąžuolyno“ pučiamųjų orkestras, kuris trankiai ir spalvingai pražygiavęs M. K. Čiurlionio gatve,  pradėjo ir muzikinį gimtadienio kelią. K. Dineikos sveikatingumo parke į gyvo garso koncertą pakvietė druskininkietis aktorius ir režisierius Justas Tertelis, Druskonio ežero amfiteatre koncertavo Gintarė Juknaitė ir grupė.

Vėlai vakare gimtadienio dalyviai buvo pakviesti į unikalų lauko kino seansą Pramogų aikštėje. Vilniečių eksperimentinio džiazo grupė „ Sheep Got Waxed“ pristatė įdomų ir patrauklų garso ir nebylaus vaizdo projektą: trys muzikantai gyvai kūrė garso takelį 1930 metais sukurtai  Siodmak ir Edgar G. Ulmer nebylaus kino komedijai „Sekmadienio žmonės“. Pasak  muzikantų, šis projektas buvo rodytas Paryžiuje, kur sulaukė didelio pasisekimo.

Muzikinį gimtadienio kelią šeštadienį pratęsė Justo Lapatinsko ir grupės koncertas prie Druskonio, į kurį pasiklausyti savo žemiečio kūrybos susirinko gausus būrys žiūrovų.

Prie M. K. Čiurlionio paminklo pučiamųjų muzikos gerbėjų laukė žinomo Druskininkų pučiamųjų orkestro „Mikutis“ jaunieji muzikantai, kurių pasirodymas buvo palydėtas audringais susirinkusiųjų plojimais ir gausiois širdutėmis tiesioginėje Facebook transliacijoje.

Tautinės muzikos mėgėjai skverelyje prie Nemuno galėjo pasiklausyti folkloro ansamblio iš Neveronių (Kauno r.) „Viešia“ grojimo, o restorano „Kolonada“ lankytojai buvo maloniai nustebinti, kai netikėtai restorano terasoje įsitaisė diksilendo grupės „Vilniaus šypsena“ muzikantai ir surengė emocingą koncertą.

Rimtosios muzikos ir įtaigaus žodžio mėgėjų laukė maloni staigmena M. K. Čiurlionio memorialiniame muziejuje. Pianistai Sonata ir Rokas Zubovai surengė emocingą koncertą muziejaus viduje, o per atvertą langą muzika pasiekė kiekvieno iš kiemelyje susirinkusių klausytojų širdį. Pianistams talkino aktorius Ridas Jasiulionis, dokumentiniais tekstais apie M. K. Čiurlionį papildydamas muzikinę kompoziciją.

Muzikinio kelio finalas vedė į Druskininkų aerodromą, kur buvo surengtas visus saugaus renginio standartus atitinkantis koncertas, klausant jo automobiliuose.

Į aerodromo pievelę suvažiavo per šimtą automobilių, tarp jų ir miesto meras  Ričardas Malinauskas su savo kemperiu, kiti savivaldybės vadovai, politikai, miesto bendruomenės atstovai, svečiai iš kitų miestų.

Kadangi automobiiui buvo skirta 25 kv. m., daugelis žiūrovų pievelėje prieš sceną išsidėliojo piknikui skirtą atributiką ir, laukdami koncerto, iškylavo, užkandžiaudami ir bendraudami. Tačiau gamta nusprendė išbandyti susirinkusių norą švęsti ir netruks iš apniukusio dangaus pasipylė ypatingo stirpumo lietus, lydimas audringo vėjo. Nors paruošti mėsos kepimui griliai buvo akimirksniu užgesinti, tačiau koncertas vyko nepaisant audros, o automobiliuose įsitaisę žiūrovai, pritardami atlikėjams ir koncerto vedėjo Leo (Leonardo Pabedonoscevo) replikoms ir raginimams, negailėdami signalizavo automobilių garsiniais signalais ir pritariamai mirksėjo automobilių žibintais.

Koncerte pasirodė Tomas Sax ir Indraya, Evita ir grupė, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „Baltic Balkan“.

Gamta, supratusi, jog savo stichija neišvaikys susirinkusių švęsti, į vėlyvo vakaro pusę nusiramino ir leido be didesnių stresų nuotaikingai užbaigti antrąją Druskininkų gimtadienio dieną.

Festivalyje KurortIN 2020  buvo gausu ne tik malonių potyrių akims ir ausims, bet ir progų pamaloninti gomurį saldžioje kulinarinėje kelionėje. Beveik visi Druskininkuose veikiantys restoranai ir kavinės miesto jubiliejaus proga pasiūlė druskininkiečiams ir kurorto svečiams paragauti specialiai miesto gimtadieniui sukurtais tortų.

Gardų veganišką gimtadienio tortą pjaustė „Toli toli“ restorano kolektyvas, o „Kolonada“ labai originaliai  pateikė savo sukurtą gimtadienio saldumyną – jis buvo apgaubtas baltų garų migla. „Velvetti“ gimtadienio tortą suskaidė į daug mažų tortukų, o „Karma“ dalijo didžiulius savos gamybos sluoksniuoto vaisinio torto gabalėlius.

Šeštadienio vidurdienį Vilniaus alėją užplūdo daug retro drabužiais pasidabinusių ponių ir ponų. Jie kvietė žmones keliauti kartu į nemokamą ekskursiją po Druskininkų istorines vietas. Taip Druskininkų gidų grupės „Artelė“ nariai nusprendė prisidėti prie miesto gimtadienio.

Per miesto gimtadienį nebuvo pamiršti ir mėgstantieji aktyvų sportą – K. Dineiko sveikatingumo parke jiems rytais buvo rengiami jogos užsiėmimai, tabata treniruotės, teniso kortuose vyko dvejeto turnyras mero R. Malinausko taurei laimėti.

Norintieji suderinti sportą ir šokį, galėjo tai padaryti Pramogų aikštėje, kur vadovaujant legendinės grupės “Rokada“ choreografei Marijai, visą valandą sukosi Zumbos ritmu.

Miesto gimtadienyje visi rado sau mielų užsiėmimų, džiaugėsi maloniais susitikimais po ilgo karantino režimo ir džiaugėsi, kad Druskininkai vėl pradeda gyventi kurorto ritmu ir laukia svečių. Beje, daugelis renginių buvo tiesiogiai transliuojami Druskininkų gerbėjams iš kaimyninių šalių, sulaukėme sveikinimų netgi iš Arizonos.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą