Nuotraukos autorius: R. Danisevičius

Kaltinimai konservatoriui K. Bartoševičiui: tyrime dėl seksualinės prievartos – mažiausiai du vaikai

Pirmadienį greitai paaiškėjo, kodėl tikslių sprendimo trauktis iš Seimo priežasčių neįvardijęs konservatorius Kristijonas Bartoševičius priėmė tokį sprendimą.

Paaiškėjo, kad parlamentaras atsidūrė teisėsaugos akiratyje – vyksta ikiteisminis tyrimas dėl galimo seksualinio nepilnamečio asmens prievartavimo ir tvirkinimo. K.Bartoševičius pirmadienio rytą pranešė, kad traukiasi iš Seimo. Politikas tuomet naujienų agentūrai ELTA nurodė, kad tai daro dėl asmeninių priežasčių. Netrukus portalas lrytas.lt paskelbė, kad Generalinė prokuratūra politikui pareiškė rimtus įtarimus.

Apie tokį sprendimą paskelbė ir prokuratūra – prokurorė Nida Grunskienė kreipėsi į Seimą, prašydama panaikinti Seimo nario konservatoriaus K.Bartoševičiaus teisinę neliečiamybę.

Generalinė prokuratūra šią informaciją patvirtino, bet daugiau detalių apie bylą nepateikė.

​„Šiuo metu mes galime patvirtinti tik tiek, kad pats ikiteisminis tyrimas yra, jis yra atliekamas pagal nurodytus straipsnius, ir yra būtina spręsti klausimą dėl Seimo nario teisinės neliečiamybės panaikinimo“, – pirmadienį komentavo Generalinės prokuratūros atstovė Elena Martinonienė.

Šaltiniai: tyrime – mažiausiai du vaikai

Ikiteisminiame tyrime dėl prievartavimo ir tvirkinimo minimi mažiausiai du galimai seksualiai išnaudoti vaikai, BNS patvirtino su informacija apie tyrimą supažindinti šaltiniai.

Vienas galimai nukentėjęs vaikas yra iki 14 metų, kitas – iki 16 metų. Pasak jos, K.Bartoševičius šiuo metu neturi įtariamojo statuso, nes vis dar turi neliečiamybę. Portalui lrytas.lt paskelbus apie tai, kad generalinė prokuratūra prašo panaikinti K.Bartoševičiaus imunitetą, generalinė prokuratūra išplatino ir pranešimą, kuriame nurodoma, kad generalinė prokurorė N.Grunskienė kreipėsi į Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen informuodama apie 2022 m. lapkričio 15 d. pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl galimai įvykdytų nusikalstamų veikų, numatytų Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 150 straipsnio 4 dalyje, 153 straipsnio 1 dalyje ir 150 straipsnio 3 dalyje.

Kreipėsi Generalinė prokuratūra

Seimo Pirmininkei adresuotame rašte generalinė prokurorė N. Grunskienė nurodė, kad, remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį Kristijoną Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises Seimo statuto 23 straipsnyje nustatyta tvarka.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 62 straipsnio nuostatomis, Lietuvos Respublikos Seimo nario asmuo neliečiamas, o Seimo narys be Seimo sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė. Seimo statuto 22 ir 23 straipsniai nustato, kad dėl Seimo nario neliečiamybės atėmimo į Seimą turi kreiptis Lietuvos Respublikos generalinis prokuroras.

Įtarimai – labai rimti

Generalinė prokuratūra iš viso nurodė 2 Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso straipsnius. 150-asis straipsnis kalba apie seksualinį prievartavimą, jo trečioji dalis – veiksmus nepilnamečiui, o ketvirtoji dalis – veiksmus mažamečiui asmeniniui.

Pirmojoje dalyje nurodoma: „Tas, kas tenkino lytinę aistrą su žmogumi prieš šio valią analiniu, oraliniu ar kitokio fizinio sąlyčio būdu panaudodamas fizinį smurtą ar grasindamas tuoj pat jį panaudoti, ar kitaip atimdamas galimybę priešintis, ar pasinaudodamas bejėgiška nukentėjusio asmens būkle, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki septynerių metų“.

150 straipsnio 3 dalis, kurią ir nurodė Generalinė prokuratūra, nurodo, kad „tas, kas šio straipsnio 1 dalyje numatytus veiksmus atliko nepilnamečiui asmeniui, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki dešimties metų.“

4-ojoje dalyje rašoma: „Tas, kas šio straipsnio 1 dalyje numatytus veiksmus atliko mažamečiui asmeniui, baudžiamas laisvės atėmimu nuo trejų iki trylikos metų.“

BK 153 straipsnis skelbia apie „Jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimą.“

„Tas, kas atliko jaunesnio negu šešiolikos metų asmens tvirkinimo veiksmus, baudžiamas laisvės apribojimu arba areštu, arba laisvės atėmimu iki penkerių metų“, – nurodoma pirmojoje dalyje.

Nurodė, kad traukiasi dėl asmeninių priežasčių

K.Bartoševičius pirmadienį naujienų agentūrai ELTA nurodė, kad traukiasi dėl asmeninių priežasčių. „Atsisakau dėl asmeninių priežasčių. Kitų planų neturiu“, – sakė K.Bartoševičius.

Jis patikino, kad atsitraukia nuo aktyvios politikos. Į Seimą K.Bartoševičius išrinktas pagal TS-LKD sąrašą. Į K.Bartoševičiaus vietą Seime pretenduos buvęs krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

VRK spręs antradienį

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) antradienį planuoja spręsti dėl konservatoriaus Kristijono Bartoševičiaus įgaliojimų panaikinimo Seime. „Klausimas dėl Seimo nario įgaliojimų nutrūkimo nesuėjus terminui įtrauktas į rytdienos VRK posėdžio darbotvarkę“, – pirmadienį BNS informavo VRK atstovė Indrė Ramanavičienė. Rinkimų kodeksas numato, kad Seimo nario įgaliojimai nutrūksta nesuėjus terminui, kai jis atsistatydina pateikęs atitinkamą pareiškimą. Toks pareiškimas turi būti įteiktas asmeniškai arba pasirašytas kvalifikuotu elektroniniu parašu, arba patvirtintas notarine tvarka ir pateiktas Vyriausiajai rinkimų komisijai.

lrytas infromacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą