Telefono skambutis sujaukė moters iš Alytaus protą, net savam vyrui nepavyko jos sustabdyti

Alytiškis, nugirdęs žmonos pokalbį telefonu, suprato, jog sutuoktinė užkibo ant sukčių jauko, tad jai griežtai uždraudė duoti pinigų už esą avarijoje dukters sužalotą vaiką, tačiau moteris savo vyrui nepakluso. Alytaus teismas nuteisė 28 metų Vidą Sležauską, tapusį Kybartų pataisos namuose laisvės atėmimo bausmę atliekančio kalinio bendrininku. Kalinys vertėsi telefoniniu sukčiavimu, todėl jam reikėjo laisvėje esančio parankinio. Iš apgautų žmonių pinigus paimantys aferistų bendrininkai pašiepiamai vadinami kojomis. Sukčiavimo organizatorius spėjo išeiti į laisvę ir ėmė slapstytis, todėl jo atžvilgiu iškelta byla išskirta į atskirą.

Skambutis sukėlė šoką

Solidaus amžiaus alytiškių poros gyvenimą telefoniniai sukčiai gerokai sujaukė ir apkartino prieš dvejus metus.

Alytiškė tądien namuose buvo viena, kai laidiniu telefonu paskambino verkianti moteris, kuri tikino esanti jos dukra ir sriūbaudama papasakojo avarijoje sužalojusi mergaitę. Po to ragelį iš neva sielvartaujančios avarijos kaltininkės perėmė policininkas. Apsimetėlis pareigūnas alytiškei patvirtino apie nelaimingą įvykį ir pareiškė, jog sužalotos mergaitės tėvas nerašys pareiškimo, jei kaltininkė sumokės 5 tūkst. eurų. Sukrėsta alytiškė patikino, jog tiek pinigų ji tikrai turi namuose. Aferistas moteriai diktavo, kaip ši turi parašyti sutikimą dėl žalos atlyginimo. Po to sukčius dar liepė jam pasakyti visų kupiūrų numerius. Alytiškė turėjo šimtą banknotų po 50 eurų.

Išgrūdo nepažįstamąjį

Tuo metu į namus grįžęs moters sutuoktinis atkreipė dėmesį, jog žmona kalbasi telefonu ir kažką rašo. Vyras pamanė, jog žmona bendrauja su giminaite, ir sėdo valgyti. Po akimirkos į buto duris kažkas paskambino, šeimininkas jas atidarė, nes žmona kalbėjo telefonu, ir išvydo nepažįstamą vyriškį. Šis pasakė kažin kokią pavardę, tačiau buto šeimininkas pareiškė, jog čia toks negyvena, ir uždarė duris. Alytiškis spėjo nugirsti, jog nepažįstamasis telefonu kažkam pasakė: „Neduoda.“

Grįžęs į virtuvę vyras rado ašarojančią žmoną. Ji ėmė pasakoti, jog jų duktė sužalojo mergaitę, kuriai reikalinga operacija, todėl būtina sumokėti 5 tūkst. eurų, antraip bus didelių nemalonumų.

Sutuoktinis įtarė klastą

Alytiškis bemat suprato, jog žmoną mulkina sukčiai, todėl liepė netikėti, ką jie sako, ir jokiu būdu neduoti pinigų. Po šių žodžių žmona labai supyko. Ji pasibaisėjo, kaip vyras gali taip gailėti pinigų, kai jų dukteriai atsitiko nelaimė. Visą tą laiką sukčiai neleido moteriai nutraukti pokalbio, matyt, vilkino laiką, kad į patiklios alytiškės butą spėtų ateiti „kojos“. Buto šeimininkas pats paėmė ragelį, klausdamas, kas ir ko nori. Ragelyje verkšlenanti tariama dukra prašė pinigų.

Alytiškis iš karto suprato, jog tai ne jo dukra, tačiau pasiteiravo, kur ji yra, nes pinigus esą gali atvežti ir pats. Apsimetėlė duktė kiek sutriko, nepasakė, kur ji yra – tik nuolat kartojo: „Mama, padėk.“ Alytiškis sutuoktinei dar kartą uždraudė atiduoti tūkstančius įtartinam tipui, kuris vis dar stoviniavo laiptinėje. Buto šeimininkas riksmu liepė jam nešdintis, nes tuoj iškviesiąs policiją. Nepažįstamasis spruko lauk, o alytiškių bute vėl ėmė skambėti telefonas. Susijaudinusi alytiškė neabejojo, jog ragelyje girdi verkiančios dukters pagalbos šauksmą.

Įspėjimas tapo beprasmis

Buto šeimininkas kelis kartus bandė prisiskambinti savo dukrai ir žentui, tačiau šie vis neatsiliepė. Alytiškis nusprendė nuvažiuoti į ligoninę ir išsiaiškinti, ar tądien buvo atgabenta avarijoje sužalota mergaitė. Priėmimo skyriaus medikai patikino, jog jokio nukentėjusio vaiko nėra ligoninėje. Eidamas savo automobilio link vyras galop prisiskambino dukrai. Kaip ir tikėjosi jos tėvas, dukra nebuvo patyrusi jokios avarijos. Po šio pokalbio alytiškis iš karto paskambino sutuoktinei pranešti, jog jokios nelaimės nebuvo, juos mulkina sukčiai ir kad jokių pinigų jiems neduotų. Tačiau šis skambutis jau nieko nelėmė – žmona vyrui pasakė, jog tūkstančius ji ką tik atidavė.

Sukčiai buvo atkaklūs

Moteris prisipažino, kad kai sutuoktinis išvyko į ligoninę, jų bute vėl skambėjo telefonas, vėl atėjo tas pats nepažįstamasis reikalaudamas pinigų. Alytiškė dar ketino perskaičiuoti pinigus atvykėlio akivaizdoje, tačiau šis teigė, jog labai skuba, lape sukeverzojo parašą, patvirtindamas, jog gavo pinigus, ir dingo.

Moteris buvo priblokšta, kai po dešimties minučių sutuoktinis jai dar kartą patvirtino, jog istorija apie dukters sužalotą mergaitę yra aferistų išmonė. Kai sukčių bendrininkas V.Sležauskas buvo sulaikytas, jis prisipažino, jog aferą surengęs kalinys buvo nurodęs jo draugei atiduoti 3500 eurų, o likusius pinigus pasilikti sau. Iš lengvatikės alytiškės išviliotus pinigus V.Sležauskas išleido pramogoms, nusipirko naują telefoną. Sulaikymo metu jis teturėjo 100 eurų.

Sumažino neturtinę žalą

Teisme V.Sležauskas pripažino kaltę ir tikino, kad gailisi. Tuo metu jis buvo teisiamas pirmą kartą, tačiau vėliau į teisiamųjų suolą jaunas vyras sėdo keturis kartus už vagystes ir dokumentų klastojimą. Nukentėjusioji prašė jai priteisti ne tik 5 tūkst. eurų turtinės, bet ir 2 tūkst. eurų neturtinės žalos. Moteris teigė, jog nusikaltimo pasekmės jai yra skaudžios, patyrė sunkių išgyvenimų bei emocinį sukrėtimą, tapo jautri ir nervinga. Dėl turtinės žalos dydžio teismui nekilo abejonių, tačiau prašoma priteisti neturtinė buvo gerokai sumažinta – iki 400 eurų.

Teismas atkreipė dėmesį, jog situacijoje puikiai susiorientavęs nukentėjusiosios vyras liepė jai neduoti pinigų sukčiams, tačiau moteris veikė savo nuožiūra, nors galėjo išvengti nuostolio. Sukčių bendrininkui teismas paskyrė 2 metų ir 5 mėnesių laisvės atėmimo bausmę ir jos vykdymą atidėjo beveik tokiam pat laikui.

Iš įmonės pagrobė net 50 000 eurų

Pastaruoju metu įvairaus plauko sukčiai vis dažniau tuština įmonių sąskaitas. Sekmadienį 47 metų varėniškis kreipėsi į policiją dėl iš įmonės sąskaitos įžūliai pavogtų 50 000 eurų. Vyras teigė, jog jam paskambino policijos pareigūnu prisistatęs asmuo ir tikino, jog tiria nusikaltimą, susijusį su šios įmonės sąskaita. Esą tam, kad būtų apsaugoti pinigai, varėniškis turi padiktuoti elektroninės bankininkystės prisijungimo kodus. Po kiek laiko vyras pastebėjo, jog įmonei priklausantys tūkstančiai buvo kažkur pervesti. Tada jis ir kreipėsi į policiją.

„Lietuvos rytas“ rašė, jog prieš dvi savaites į telefoninių aferistų spąstus papuolė zarasiškė buhalterė, uždarosios akcinės bendrovės likvidatorė. Banko darbuotoju apsimetęs sukčius moteriai papasakojo aferistų dažnai dėstomą istoriją. Esą yra sulaikytas asmuo, kuris įtariamas neteisėtai naudojęsis įmonės sąskaita, todėl būtina ją užblokuoti. Nepažįstamasis paprašė elektroninės bankininkystės prisijungimo kodų. Buhalterė, prisijungdama prie elektroninės bankininkystės sistemų, naudojosi SMART-ID programėle. Klastos neįtarianti moteris aferistui suteikė visą slaptą informaciją, o apgaulę suprato tik tada, kai pamatė, jog iš įmonės sąskaitos dingo 10 405 eurai. Bendrovės tūkstančiai buvo pervesti į kelių nepažįstamų asmenų sąskaitas.

 

Loreta Juodzevičienė „Lietuvos rytas“

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą