Alytaus miesto gatvės taps šviesesnėmis – bus saugiau visiems

Ketvirtadienį Alytaus miesto savivaldybės taryba pritarė gatvių apšvietimo modernizavimo projekto įgyvendinimui. Projektu siekiama atnaujinti beveik ketvirtadalį mieste esančių šviestuvų ir taip išspręsti nusidėvėjusią ir energetiškai nebeefektyvia gatvių apšvietimo problemą. 

„Planuojama atnaujinti apie 23 proc. Alytaus miesto apšvietimo įrenginių ir elektros šviestuvų. t. y. miesto gatvėse esantys natrio šviestuvai bus keičiami į LED šviestuvus su mikroprocesoriniu valdymu, šviestuvų atramos keičiamos į metalines, bei naujai klojamos kabelių linijos“, - teigia Alytaus miesto savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjo pavaduotoja, laikinai einanti skyriaus vedėjos pareigas Ineta Dimšienė.

Tikimasi, kad taip bus užtikrintas kokybiškas gatvių apšvietimas, kuris pagerins matomumą vairuotojams, dviratininkams ir pėstiesiems bei sukurs saugią aplinką miesto gyventojams ir svečiams tamsiu paros metu. 

Kokybiškesnis apšvietimas taip pat skatins gyventojus kuo daugiau laiko praleisti viešosiose erdvėse. Tokie modernūs šviestuvai mažins ne tik aplinkos taršą, energijos sąnaudas, tačiau ir miesto biudžeto išlaidas infrastruktūros išlaikymui. 

Atrenkant gatves kuriose apšvietimas bus modernizuojamas vadovaujamasi šiais pagrindiniais kriterijais: 

nusidėvėję ir energetiškai neefektyvūs natrio šviestuvai, jų atramos (gelžbetoninės keičiamos į  metalines);

naujų kabelių klojimas po žeme (oro linijų kabelių keitimas);

galimybė modernizuojamose gatvių apšvietimo atkarpose galutines energijos sąnaudas sumažinti ne mažiau kaip 40 proc. 

Šiam projektui įgyvendinti savivaldybės taryba 2021–2022 m. savivaldybės biudžetuose planuoja skirti ne mažiau kaip 50 proc. išlaidų daliniam projekto finansavimui. Likusiai projekto lėšų daliai bus siekiama gauti Europos Sąjungos paramą.  Viso projekto įgyvendinimui reikėtų apie 3,4 mln. eurų. Tai yra skaičiuojamoji kaina, o tikroji, tikėtina mažesnė, paaiškės tik parengus techninį projektą ir atlikus rangos darbų viešuosius pirkimus. 

Ams, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą