Dailidės ežerėlių paplūdimiuose jau budi gelbėtojai

Prasidėjus kalendorinei vasarai, darbą pradeda gelbėtojai. Jie Mažosios ir Didžiosios Dailidės paplūdimiuose nuo birželio 1 dienos budės kiekvieną dieną nuo 11 iki 19 val. 

Vanduo šiuose ežerėliuose švarus, tad išsiilgę maudynių gyventojai gali maudytis saugiai. 

Pernai Alytaus miesto savivaldybės taryba patvirtino ir naujas saugaus elgesio vandenyje ir ant ledo taisykles bei atitinkamus informacinius ženklus.

Primename, kad taisyklėse numatyta, jog vaikai iki 14 metų maudytis bei būti šalia vandens telkinio be suaugusiųjų priežiūros negali. Saugios maudynių vietos yra pažymėtos plūdurais, už jų ar kitose vietose maudytis draudžiama. 

Ežerėliuose negalima plaukioti ant pripučiamų čiužinių, padangų ir kitų priemonių, maudytis žaibuojant, perkūnijos, škvalo, kilusio viesulo metu, esant gelbėjimo poste iškeltai raudonai vėliavai.

Paplūdimyje negalima savavališkai įrengti stovyklavietės, kurti laužus ir lankytis su gyvūnais tam neskirtose vietose, skinti bei naikinti saugomas augalų rūšis, vartoti alkoholinius gėrimus, rūkyti (išskyrus įrengtas rūkymo vietas), būti bendruose paplūdimiuose nuogiems. 

Jeigu nemokate plaukti, tuomet giliau kaip iki krūtinės nebriskite, nenardykite, nešokinėkite į vandenį, nesimaudykite vieni ar nežinomose, nuošaliose vietose. Nestovėkite ir nežaiskite ten, kur galima netikėtai įkristi į vandenį, nešokite į vandenį staiga, jei esate perkaitę, pirmiausia apsišlakstykite. 

Jeigu nutiktų taip, kad pradedate skęsti, tuomet pasistenkite nepanikuoti, dėmesį į save atkreipkite šaukdami arba mojuodami rankomis, pasistenkite įkvėpti kuo daugiau oro, atsigulkite ant nugaros. Pastebėję skęstantį žmogų, šaukite mėgindami atkreipti aplinkinių dėmesį, kvieskite paplūdimio gelbėtojus, jeigu jų nėra, nedelsdami skambinkite 112. Laukdami gelbėtojų, pasitelkite į pagalbą kuo daugiau žmonių, pasidalykite pareigomis, bandykite padėti skęstančiajam saugiais būdais: nuo kranto, iš valties, nuo tilto mesdami plūdurą, tiesdami lazdą. Įvertinkite savo galimybes ir nerizikuokite savo gyvybe. Ištraukę skęstantįjį į krantą, suteikite pirmąją pagalbą, jei reikia, gaivinkite, kol atvyks pagalba. 

Saugaus elgesio vandenyje, šalia jo taisyklių privalo laikytis visi, o jas pažeidus taikoma administracinė atsakomybė, numatyta Administracinių nusižengimų kodekse.

Gelbėtojai poilsiautojų saugumu rūpinsis iki rugsėjo 1 dienos.  

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą