Su sveikatos apsaugos viceministre – apie planuojamą sveikatos priežiūros įstaigų reformą

Pastaruoju metu vis garsiau kalbama apie Sveikatos apsaugos ministerijos planuojamą sveikatos priežiūros įstaigų reformą. Pirmieji žingsniai šio tikslo link jau žengiami –  sveikatos priežiūros paslaugų tinklo pertvarkos vizija jau pristatyta Seimo komitetuose, savivaldybių ir asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovams. Tiesa, šis procesas – sudėtingas, tad užtruks ne vienerius metus. Apie tai, kaip Sveikatos apsaugos ministerijos vykdoma reforma palies Alytaus mieste veikiančias asmens sveikatos priežiūros įstaigas, antradienį Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis,  mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė, administracijos direktorė Ona Balevičiūtė, jos pavaduotojas Giedrius Griškevičius ir Alytaus miesto sveikatos priežiūros įstaigų vadovai diskutavo su sveikatos apsaugos viceministre  Danguole Jankauskiene.

„Iššūkių turime daug, tačiau nenorime, kad ši reforma būtų reforma „iš viršaus“. Norime, kad viskas būtų suderinta“, – mintimis apie reformą ir bendradarbiavimą su savivaldybėmis susitikimo metu dalijosi viceministrė D. Jankauskienė. 

Anot jos, prakalbus apie planuojamą asmens sveikatos priežiūros įstaigų reformą iš pradžių buvo daug pasipriešinimo, dabar jo  – gerokai mažiau. 

„Aš kviesčiau greičiau pereiti visas pokyčių valdymo stadijas todėl, kad mums reikia su Europos Komisija susiderinti finansavimo sąlygas, sutartis, pradėti rengti investicinius projektus. Taip pat kviesčiau nesibaiminti dėl reformos. Ji neprasidės šiandien ar rytoj. Realiai ji prasidės 2023 m. kovo mėnesį, nes kol mes pasirengsime planus, surinksime reikiamus parašus ir viską suderinsime su Europos Komisija, ateis ir mano minėti metai“, – apie planuojamą reformą  pasakojo D. Jankauskienė.

Alytaus asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai nesibaugina šių įstaigų reformos. „Aš esu ramus. Po šios reformos išloš pacientai. Dažnai apie artėjančią reformą pasikalbame su kolektyvu. Mes tikrai jai pritariame. Ligoninė  jokių pavojų ar klastų šioje reformoje nemato“, – teigė Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktorius A. Vasiliauskas.

Problemų dėl asmens sveikatos priežiūros įstaigų reformos neįžvelgia ir Alytaus poliklinikos direktorius Marius Jasaitis. „Reformą aš priimu kaip normalų gyvenimo etapą. Dėl specialistų trūkumo aš taip pat problemų nematau. Be to, su šia reforma pagerės pastatų „prekinė išvaizda“, teikiamų paslaugų kokybė“, – teigė poliklinikos vadovas.

Ateityje Alytuje turėtų nelikti Tuberkuliozės ligoninės, tad likvidavus šią sveikatos priežiūros įstaigą, anot šios ligoninės direktorius Romualdo Radivono, jos patalpose galėtų įsikurti pensionatas ar slaugos paslaugas teikianti įstaiga. 

Po reformos  turėtų plėstis Visuomenės sveikatos biurų veikla. Ji turėtų būti integruota į pirminę sveikatos priežiūrą.

Nors sveikatos priežiūros įstaigų reformos gairės aiškėja, Alytaus miesto savivaldybės mero N. Cesiulio teigimu, savivaldybei kyla nemažai klausimų. 

„Mums svarbu, kad pacientas gautų paslaugas tada, kada reikia, kada skauda, o ne tada, kada galima. Svarbu, kad  regione atsirastų kuo daugiau jaunų gydytojų ir, be abejo, mums labai svarbios investicijos į polikliniką ir ligoninę“, – baigdamas susitikimą su sveikatos apsaugos viceministre sakė miesto vadovas.

Komunikacijos skyriaus informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą