NVSC: jei COVID-19 liga susirgę nedelsdami neužpildys anketos, sąlytį turėjusių izoliavimas ir nedarbingumo išdavimas strigs

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai primena, kad kiekvienas žmogus, kuriam patvirtinta koronavirusinė infekcija (COVID-19 liga), turi užpildyti anketą https://atvejis.nvsc.lt/ ir pateikti ne tik epidemiologinius duomenis apie save, bet ir nurodyti sąlytį turėjusius šeimos narius. Jei užsikrėtęs žmogus to nepadarys, artimieji nebus įtraukti į izoliuotų asmenų sąrašą, o tai reiškia, kad jie negalės kreiptis ir dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo.

Kitaip tariant, jei žmogus, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, neužpildys anketos https://atvejis.nvsc.lt/, strigs ir su juo sąlytį turėjusių žmonių izoliavimo ir nedarbingumo jiems išdavimo procesas.

Taip pat svarbu ir tai, kad, jei žmogus, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, dels užpildyti anketą ir, pavyzdžiui, tai padarys ketvirtą dieną po teigiamo tyrimo rezultato gavimo, tai tie žmonės, kurie bus įtraukti į sąlytį turėjusių asmenų sąrašą, informaciją apie taikomą izoliaciją gaus pavėluotai ir turės labai mažai laiko kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo – tai būtina padaryti iki izoliacijos pabaigos.

„Jeigu susirgęs žmogus nespės laiku užpildyti anketos, jo artimieji negalės gauti nedarbingumo pažymėjimo. Tad jeigu Jūsų šeimos narys susirgo COVID-19, paraginkite jį pildyti anketą kuo greičiau, kad kiti procesai taip pat vyktų sklandžiai. Ar taip bus, šiuo metu labiausiai priklauso nuo susirgusiojo veiksmų“, – primena specialistai.

NVSC primena svarbiausius žingsnius, susijusius su sąlytį turėjusių izoliavimu:

Žmogus, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, nedelsdamas pildo anketą https://atvejis.nvsc.lt/ ir IŠKART nurodo VISUS asmenis, su kuriais gyvena (išskyrus tuos, kurie persirgo ne seniau nei prieš 90 dienų). To nepadarius, visi kiti procesai negalimi.

Kai žmogus, kuriam patvirtinta COVID-19 liga, užpildo anketą https://atvejis.nvsc.lt/, sąlytį turėję žmonės gauna trumpąsias SMS žinutes.

Gavę trumpąsias SMS žinutes, sąlytį turėję žmonės užpildo žinute gautą anketą.

Užpildę SMS žinute gautą anketą, jei reikalinga, kreipiasi dėl nedarbingumo pažymėjimo privalomos izoliacijos laikotarpiui išdavimo į NVSC.  Pats paprasčiausias būdas tai padaryti – užpildant elektroninę formą per paslaugų portalą – Elektroninius valdžios vartus epaslaugos.lt. Svarbu tai, kad prašymą dėl nedarbingumo pažymėjimo išdavimo žmogus turi pateikti ne vėliau nei iki privalomos izoliacijos laikotarpio pabaigos. Elektroninis nedarbingumo pažymėjimas išduodamas arba motyvuotai atsisakoma jį išduoti ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo prašymo ir kitų dokumentų gavimo NVSC dienos.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą