Gruodžio 9-oji – Tarptautinė antikorupcijos diena

Nuo 2004 m. kasmet gruodžio 9-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė antikorupcijos diena. Ji skirta atkreipti dėmesį į įvairiuose valstybės sektoriuose plintančią korupciją ir paskatinti žmones užkirsti jai kelią. 

Tarptautinę antikorupcijos dieną inicijavo ir paskelbė Jungtinės Tautos. Gruodžio 9-oji pasirinkta todėl, kad šią dieną 2003 metais Meridoje (Meksika) įvyko aukščiausio politinio lygio konferencija kovos su korupcija problemoms spręsti. Jos metu buvo pasirašyta Jungtinių Tautų konvencija prieš korupciją. Lietuvos Respublikos vardu šį dokumentą pasirašė teisingumo ministras.

Pagrindinis korupcijos prevencijos tikslas – siekti, kad valstybės ir savivaldybių įstaigų bei verslo įmonių veikla būtų nešališka ir skaidri. Pasaulinė patirtis atskleidžia, kad sutelkus pastangas būtent į korupcijos priežastis ir sąlygas korupcijai atsirasti, kryptingai šalinant korupcijos atsiradimo riziką, ilgainiui sukuriamas tvirtas skaidrios ekonomikos plėtros, geresnės viešųjų paslaugų teikimo kokybės bei šalies socialinės gerovės pagrindas.

Kaip teigiama Antikorupcinės aplinkos viešajame sektoriuje kūrimo ir įgyvendinimo vadove – viena svarbiausių veiksmingos korupcijos prevencijos prielaidų yra ne tik šią sritį reguliuojančių teisės aktų išmanymas, darbuotojų mokymas, švietimas ir informavimas, korupcijos rizikos valdymas, bet ir viešojo sektoriaus įstaigų vadovybės supratingumas, sąmoningumas, antikorupcinių iniciatyvų palaikymas.

Šią dieną įvairiose pasaulio šalyse rengiamos diskusijos, pilietinės akcijos ir renginiai, kuriais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į korupcijos problemos mastą ir neigiamas pasekmes, skatinti moksleivius, jaunimą ir bendruomenę domėtis korupcijos problematika, įtraukti juos į kovos su korupcija priemonių vykdymą.

Kurdami antikorupcinę aplinką ir  pritardami idėjai, kad antikorupcinės iniciatyvos turi kilti iš visuomenės, šią dieną organizuojame moksleivių piešinių konkursą, kad tokiu būdu prisidėtume prie jaunimo supratimo apie korupcijos žalą. Jaunuoliai turi jau dabar suprasti, kad korupcija – blogas reiškinys, iškreipiantis šalies ekonomiką ir visuomenės bendravimo nustatytas normas. Konkursas yra skirtas Pasaulinei tarptautinei antikorupcijos dienai paminėti!

Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2019-06-27 sprendimu Nr. T-190  yra sudaryta Alytaus miesto savivaldybės antikorupcijos komisija iš 14 narių. Jos tikslas – pagal kompetenciją koordinuoti Alytaus miesto savivaldybės politikos įgyvendinimą korupcijos prevencijos srityje išskiriant prioritetines prevencijos ir kontrolės kryptis, nuosekliai įgyvendinant priemones, didinančias korupcijos prevencijos veiksmingumą, nagrinėti korupcijos ir su ja susijusius reiškinius bei atvejus, priimti sprendimus  nagrinėjamais klausimais ir kontroliuoti jų vykdymą.

Pranešimą apie pažeidimą Alytaus miesto savivaldybėje galite pateikti įdiegtame Vidiniame pranešimų kanale: https://www.alytus.lt/lt/savivaldybes-administracija/administracine-informacija arba elektroniniu paštu korupcijaiNE@alytus.lt

Alytaus miesto savivaldybės administracija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą