Atnaujintos Miesto tvarkymo ir švaros taisyklės: kaip nuo šiol bus prižiūrimas Alytus?

Alytaus miesto savivaldybės taryba patvirtino naujos redakcijos Alytaus miesto tvarkymo ir švaros taisykles. Pakeisti jas buvo būtina siekiant  atsakingesnio gyventojų požiūrio prisidedant prie miesto tvarkymo ir norint išvengti neteisingo kai kurių reikalavimų ar draudimų interpretavimo.
Tad, kaip nuo šiol bus prižiūrimi žalieji plotai, tvarkomasi su žiemos iššūkiais, kaip bus užtikrinama švara ir tvarka prekybos vietose?

Sniegas individualiųjų namų įvažose – savininkų reikalas 
 
Atėjus žiemai, sniegą nuo individualių gyvenamųjų namų įvažų turės nusivalyti pastatų savininkai, naudotojai ar pastato administratoriai.  

Jei  individualių namų kvartaluose esančioms gatvėms valyti trukdys gyventojų gatvėse palikti automobiliai ir dėl to liks nenuvalyti ruožai, gyventojai per 24 val. privalės nuvalyti dėl jų palikto automobilio nenuvalytą sniegą. To nepadariusių vairuotojų lauks įspėjimai arba baudos, kurias skirs Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarko skyriaus darbuotojai.

Vadovaujantis Administracinių nusižengimų kodekso 366 straipsnio 1 punktu, padarius Savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimą, asmuo gali sulaukti įspėjimo arba baudos nuo dvidešimt iki vieno šimto keturiasdešimt eurų. Padarius  pakartotinį administracinį nusižengimą bauda gali siekti  nuo vieno šimto keturiasdešimt iki šešių šimtų eurų.
Naujos redakcijos Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatyta, kad gatvių ar šaligatvių barstymui skirtas medžiagas  nuo šiol bus galima laikyti tik dėžėse-konteineriuose, kurie negalės būti pastatyti po medžiais ar krūmais.

Po žiemos nutirpus sniegui ir ledui  nuo žaliųjų plotų susikaupęs žvyras, gatvių priežiūros atliekos ir sąšlavos turės būti surinktos ir išvežtos iki balandžio 15 d. Anksčiau šiuos darbus gatvių švara besirūpinančios įmonės turėjo atlikti iki gegužės 1 d. 

Kasmet – švaros mėnuo

Naujos redakcijos Alytaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatyta, kad kasmet Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktorius skelbs švaros mėnesį. Jo metu gyventojai bus kviečiami į pavasarines miesto viešųjų teritorijų švarinimo ir tvarkymo talkas. Talkų dalyviai ir organizatoriai valomas teritorijas, talkų laiką ir atliekų išvežimo tvarką turės derinti  su savivaldybės administracija. 
Žalieji plotai (pievos, vejos, kelkraščiai, skiriamosios juostos, grioviai ir kitos teritorijos, kuriose auga žolė ar piktžolės), kaip ir anksčiau taip ir dabar miestą prižiūrinčių įmonių bus šienaujami pagal poreikį (pagal tvarkymo lygį), tačiau jei yra žolė grėbiama, ji galės būti kompostuojama specialiai tam įrengtuose konteineriuose, arba išvežama į kompostavimo aikšteles. Pirmą kartą žalieji plotai, kaip ir anksčiau, taip ir dabar  turės būti nušienauti ne vėliau kaip iki birželio 10 dienos. 
Naujos redakcijos taisyklėse numatyta ir gyvatvorių bei žaliųjų plotų valymo tvarka. Gyvatvorės  miestą tvarkančių įmonių darbuotojų turės būti genimos kiekvieną pavasarį iki vegetacijos pradžios. Esant poreikiui šie darbai galės būti atliekami ir pakartotinai.
Šiukšlės, lapai ir smulkios šakos bus tvarkomi nuolat

Žalieji plotai I lygiu, surenkant ir išvežant  šiukšles, lapus ir smulkias šakas švarą mieste besirūpinančių  įmonių bus tvarkomi  kiekvieną dieną iki 11 val. II lygiu – šiukšles, lapus ir smulkias šakas joms bus privaloma surinkti ir išvežti ne rečiau kaip kiekvieną dieną iki 13 val.

Masinio lapų kritimo metu lapai bus sugrėbiami į krūvas ir išvežami į kompostavimo aikšteles. Bendrojo naudojimo teritorijose (privažiuojamose vietose) ir prie daugiabučių gyvenamųjų namų komunalinių atliekų konteinerių sukrautus lapus, žolę ir šakas nustatytu laiku išveš zoną aptarnaujanti įmonė.

Žiemos laikotarpiu, jeigu nėra sniego, žalieji  plotai bus valomi kaip vasaros laikotarpiu. 

Kasinėjimo darbai: ką turi žinoti juos planuojantys asmenys?

Asmenys, planuojantys vykdyti kasimo darbus, turėtų atkreipti dėmesį į Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse numatytus pokyčius.  Nuo šiol eismo zonose ir (ar) kitose teritorijose įvykdžius kasinėjimo darbus, asmuo privalės teritoriją visiškai sutvarkyti ir pagal aktą perduoti ją savivaldybės administracijai. 

Asmenys, kuriems bus leista atitverti teritoriją, privalės įrengti laikinuosius ženklus, kurie turės atitikti susisiekimo ministro patvirtintus Kelio ženklų įrengimo ir vertikaliojo ženklinimo taisyklių reikalavimus. Šie ženklai turės būti tvarkingi, t.y. nebūti kreivi, pakrypę, nešvarūs ar pan.  

Ant nebaigtų statyti, užkonservuotų statinių nuo šiol negalės būti klijuojami skelbimai, reklamos, išskyrus su savivaldybės administracija suderintus atvejus. 

Kaip bus šienaujami žalieji plotai?

Nedideli pokyčiai  Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse yra numatyti ir žaliųjų plotų šienavimo darbus atliekančioms įmonėms.

I ir II lygiu nepjautos žolės aukštis visoje tvarkomoje teritorijoje negalės būti didesnis kaip 8 cm. Jei susidarys žolės perteklius, kuris nepanaudojamas mulčiavimui – jis turės būti  sugrėbtas ir išvežtas į kompostavimo aikšteles tuoj po nupjovimo. II lygiu žolė bus pjaunama iki 6 kartų per sezoną. Daugiabučių namų savininkų bendrijoms priskirtos teritorijos turės būti prižiūrėtos tokiu pačiu lygiu, kaip šalia esanti bendrojo naudojimo teritorija.

Kiekvieną kartą šienaujamuose plotuose bus pašalinamos medžių atžalos ir išnaikintos atžalinės kilmės krūmai.

Tais atvejais, kai šienaujamose pievose, kelkraščiuose, grioviuose ar kitose teritorijose auga invazinės rūšies augalai (Sosnovskio barščiai), jų naikinimo darbai bus organizuojami savivaldybės administracijos nustatyta tvarka.

Daugiau dėmesio švarai prekybos vietose

Siekiant užtikrinti tvarką ir švarą viešosiose prekybos vietose, bus pastatomos ne mažiau kaip 100 litrų  šiukšlių dėžės, o maitinimo įstaigų, prekiaujančių maistu vienkartiniuose induose, prieigose  – ne toliau kaip 3 metrų atstumu – ne mažesnės kaip 120 litrų talpos šiukšlių dėžės.
Nuo šiol miesto bendroo naudojimo teritorijoje esančiose eismo zonose bei prie daugiabučių namų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse nebus galima laikyti ne tik M2 ir M3 (autobusų), N1, N2 ir N3 (krovininių automobilių) klasės transporto priemonių, bet ir  O1,  O2, O3, O4 klasės priekabų ir puspriekabių. 
Atsižvelgiant į gamtos apsaugos reikalavimus taisyklėse taip pat numatyta, jog yra draudžiama  naudoti kepsnines savivaldybės parkuose, skveruose ar kitose rekreacinėse vietose, išskyrus specialiai tam įrengtas vietas.
Susipažinti su naujos redakcijos Alytaus miesto tvarkymo ir švaros taisyklėmis galite čia

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą