Pasikeitė transporto priemonių statymo mieste bei eismo reguliavimo ženklų įrengimo taisyklės

Alytaus mieste neretai susiduriama su problema, kai tampa sudėtinga rasti, kur pasistatyti lengvuosius automobilius stovėjimo aikštelėse, privažiavimo keliuose ar tam tikrose gatvių vietose, nes jas užima iš darbo tarnybiniu transportu grįžusių gyventojų paliktos didžiagabaritės transporto priemonės (autobusai, mikroautobusai, krovininiai automobiliai).  

Atkreipiame dėmesį, jog patvirtinus naujas Alytaus miesto tvarkymo ir švaros taisykles, draudžiama miesto bendro naudojimo teritorijoje esančiose eismo zonose (automobilių stovėjimo aikštelėse, privažiavimo keliuose, įvažiavimuose ir gatvėse) bei prie daugiabučių namų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse laikyti M2 ir M3 klasės (autobusus, mikroautobusus), N1, N2 ir N3 klasės (krovininius automobilius), O1,  O2, O3, O4 klasės priekabas ir puspriekabes, taip pat neeksploatuojamas, techniškai netvarkingas, paliktas be priežiūros transporto priemones, kitą techniką, įrengimus ar jų dalis. Jeigu šios transporto priemonės trukdo eismo zonų priežiūrai, jos gali būti išvežtos ir į saugojimo aikštelę.

Raginame gyventojus ir verslo įmones nestatyti didžiagabaričių transporto priemonių arba jas patraukti iš draudžiamų zonų, kadangi artimiausiomis dienomis Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai organizuos reidus, kurių metu bus nustatomi pažeidėjai.

Norint įrengti kelio eismo reguliavimo priemones, privaloma tai suderinti su Eismo saugumo komisija

Norint eismo zonose (automobilių stovėjimo aikštelėse, privažiavimo keliuose, įvažiavimuose ir gatvėse) įrengti, eksploatuoti ar naudoti technines eismo reguliavimo priemones (kelio ženklus, kelių ženklinimą, šviesoforus, atitvarus, užtvarus, eismo saugumo saleles, greičio mažinimo kalnelius, informacinius ar kitokius stovus ir kt.), juos privaloma suderinti su Eismo saugumo komisija ir gauti leidimą, o ženklo Nr. 531 ,,Rezervuota stovėjimo vieta“ statymo vietą suderinti su Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriumi. To nepadarius, įrengti eismo reguliavimo priemones draudžiama. 

Dar kartą prašome bendrijų pirmininkų neįrengti kelio ženklų ar kitų eismo reguliavimo priemonių be Eismo saugumo komisijos leidimo bei nesuderinus jų statymo vietos su Savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriumi.

Automobilių stovėjimo aikštelės gali būti įrengiamos tik turint leidimą

Mieste daugėja atvejų, kuomet šalia daugiabučių namų savavališkai įrengiamos automobilių stovėjimo aikštelės, nors nėra gautas statybą leidžiantis dokumentas. Statybos teritorijų planavimo inspekcija vykdo statybų priežiūrą, nustačiusi nelegaliai įrengtas automobilių stovėjimo aikšteles, pateikia privalomuosius nurodymus pašalinti nelegalius statinius ir už nelegalią statybą skiria baudas.

Jeigu bendrija nori legaliai įsirengti aikštelę, ji gali pasinaudoti Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2015-10-30 sprendimu Nr. T-311patvirtintose Bendrojo naudojimo įvažiavimo kelių remonto, automobilio stovėjimo aikštelių įrengimo ir išplėtimo, gatvių tiesimo ir kitų infrastruktūros objektų įrengimo darbų, kuriuos iš dalies finansuoja fiziniai ar juridiniai asmenys, taisyklėse numatytomis galimybėmis ir savo lėšomis prisidėti prie jai reikalingų infrastruktūros objektų sukūrimo ir atnaujinimo.

Pirmiausia pati bendrija turi priimti sprendimą dėl automobilių aikštelės projektavimo ir įrengimo, parengti projektą (jeigu jis yra reikalingas) ir tuomet kreiptis į Savivaldybės administraciją. Savivaldybės administracija teikia projektą rangovui, su kuriuo yra pasirašyta trimetė rangos sutartis, kad jis apskaičiuotų sąmatą. Sąmata pateikiama peržiūrėti bendrijai ir ją suderinus, grąžinama savivaldybei – trišalei sutarčiai rengti. Trišalę sutartį pasirašo savivaldybės administracija, bendrija ir rangovas.

Pagal taisyklėse numatytą finansavimo tvarką dalinio dalyvavimo būdu atliekamiems darbams teikiamas prioritetas, daugiabučių namų įvažiavimo kelių, kiemų remontui ir kitiems infrastruktūros objektams savivaldybė skiria 60 proc. atliekamų statybos darbų vertės savivaldybės finansavimą. 

Primename, kad savivaldybių tarybų patvirtintų tvarkymo ir švaros taisyklių pažeidimas užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 20 iki 140 eurų. Padarius pakartotinį administracinį nusižengimą, bauda siekia nuo 100 iki 600 eurų. (Administracinių pažeidimų kodekso 366 straipsnis). 

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą