Neišsigąskite – vyksta didelio masto karinės pratybos

Praėjusį savaitgalį prasidėjo vienos didžiausių karinių pratybų Lietuvoje nuo nepriklausomybės atkūrimo pradžios. Jose dalyvauja iki devynių tūkstančių karių, tarp jų ir sąjungininkų.

Šiandien mieste įvyko pirmasis Ekstremalių situacijų komisijos posėdis, po jo sukviestoje spaudos konferencijoje Lietuvos gynybos štabo atstovai pristatė būsimus veiksmus.

Alytaus regione pratybos vyks nuo Simno iki Alytaus, jose aktyviai bendradarbiaus savivaldybės, policija, savivalda, sukarintos struktūros. Veiksmas vyks nustatytose vietose ir svarbiausiuose miesto objektuose.

Epizodai Alytaus regione prasideda jau nuo šiandien ir truks iki birželio aštuntos dienos. Tai suaktyvėjęs karinis gyvenimas ir Alytaus mieste, ir prieigose – karinio transporto judėjimas, žaidimo forma inscenizuoti kariniai incidentai ir kita.

Majoras Tadas Černiauskas spaudos konferencijoje prašė gyventojus laikytis saugaus atstumo nuo vyksiančių veiksmų. Naktimis technikos judėjimo nebus išvengta, ir dėl to atsiprašoma, o dienomis bus siekiama kuo mažiau apriboti normalų gyvenimo ritmą.

Šių pratybų išskirtinumas yra tas, jog atsiranda karo komendanto institucija, o juo tapo kapitonas Linas Šakalis. Pagal įstatymus karo padėties atveju paskiriamas karo komendantas, jo nurodymai privalomi gyventojams ir savivaldai. Gali būti skelbiama ir karo valanda, perimamas gyventojų turtas, reikalingas strateginiams tikslams pasiekti, tačiau šių inscenizuotų pratybų metu to neprireiks.

Gyventojams informuoti papildomai pasitelkiamos informacinės priemonės – stendai aktyvesnių veiksmų vietose, plakatai ir skrajutės, tačiau visada atsiranda neinformuotų žmonių. Kariuomenė maloniai prašo visus gyventojus būti supratingiems ir pasitikėti jų veiksmais. Pratybos – būtina geros kariuomenės, reikalingos mūsų pačių saugumui, parengties sąlyga.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą