„TikoTiks“ centre – pirmoji Kalėdų eglutė ir nė vienos pirktinės dekoracijos!



Daugiau kaip šimtas kalėdinių dekoracijų ir nė vieno apsilankymo parduotuvėje. Taip, tai įmanoma! Taip, tai įvyko! „TikoTiks“ centre, kur seni daiktai atgimsta naujam gyvenimui, pirmoji kalėdinė eglutė papuošta dekoracijomis, skurtomis tik iš naudotų daiktų.
„Sužibėk“ – taip vadinosi Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) paskelbtas konkursas, kurio organizatoriai kvietė sužibėti ne blizgučiais, o kūrybiškumu. Į šį kvietimą atsiliepė beveik 300 žmonių, vaikų ir suaugusiųjų, susibūrusių į grupes ir kūrusių individualiai.
Iš viso buvo atsiųsta 115 nufotografuotų dekoracijų, sukurtų iš įvairiausių naudotų daiktų. Išties įspūdingiems kalėdiniams papuošimams sukurti buvo panaudoti seni žurnalai, drabužiai, kiaušinių dėkliukai, dantų krapštukai, tualetinio popieriaus ritinėliai, perdegusios elektros lemputės, nebenaudojami kompiuterių diskai, virvių ir siūlų likučiai, kamšteliai, sudužę žaisliukai, kompiuterinė pelė ir net nukirpti plaukai.
„Džiaugiamės žmonių kūrybingumu. Džiaugiamės jį sąmoningumu. Džiaugiamės, kad turime tiek daug bendraminčių, norinčių gyventi ne vartojant, o tausojant“, - sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas, pasidžiaugęs, kad pirmoji popietė naujame centre vyko ypatingą dieną – gruodžio 13-ąją, šv.Liucijos, Šviesos dieną, nuo kurios nustoja ilgėti žiemos vakarai.
„TikoTiks“ centras, kuriame žmonių išmesti daiktai ruošiami pakartotiniam naudojimui, dar tik pradeda savo veiklą, tačiau sulaukia didžiulio susidomėjimo. Tą parodė ir kalėdinių dekoracijų konkursas, kurio dalyviai buvo pakviesti į pirmąją kalėdinę popietę „TikoTiks“ centre.
Čia jų laukė naujas personažas Mainukas – taip pavadinti naudotų daiktų paviljonai, veikiantys Alytaus regiono atliekų surinkimo aikštelėse, ir jo draugai – Kontis bei Tvarkius iš ekologinių pasakų knygos „Kontis ir Tvarkius“ (autorė – Aldona Zinkevičiūtė).
Visi dalyviai atvyko nešini savo sukurtomis dekoracijomis, kuriomis buvo papuoštos iš senų vaikiškų lovyčių padarytos eglutės ir tarp jų įkurdinta foto sienelė.
Sužinojęs apie taip neįprastai puošiamas eglutes į „TikoTiks“ popietę atskubėjo ir smagus Kalėdų senis, nešinas ne lazda, o gitara ir atvežęs kalną dovanų, kurias išdalino konkurso nugalėtojams.
Vertinimo komisija išrinko po tris laimėtojus, sukūrusius Originaliausią, Išmaniausią ir Kalėdiškiausią dekoracijas. Išmaniausios dekoracijos autoriumi pripažintas Mindaugas Šidlauskas, iš senos kompiuterio pelės sukūręs linksmą peliuką.
Antrąją vietą šioje kategorijoje užėmė Alytaus lopšelio - darželio „Linelis“ kūrėjų grupė (auklėtoja Edita Kvedaravičienė), iš seno kompaktinio disko, kamštelių ir kitų naudotų daiktų sukūrusi šmaikštų pelėdžiuką.
Lazdijų rajono Aštriosios Kirsnos mokyklos 6 klasės kūrėjų grupei, vadovaujamai mokytojos Editos Smirnovienės, sukūrusiai dailius žaisliukus iš perdegusių lempučių, atiteko trečioji vieta.
Originaliausią dekoraciją sukūrė Birštono savivaldybės Škėvonių bendruomenės nariai, pagaminę žavią „žiurkikę“ iš metalo, tekstilės, kavos kapsulių indelių, plaukų suktukų, šiukšlių maišų ir kitų nenaujų daiktų.
Advento kalendorių iš degtukų dėžučių sukūręs Vytenis Pinkevičius iš Prienų Ąžuolo progimnazijos (mokytoja Edita Jucienė) užėmė antrąją vietą šioje kategorijoje, o trečioji atiteko grožio salonui M&I (vadovė Daiva Venckevičienė), sukūrusiam dekoraciją iš plaukų, nagų lako likučių, foliijos, tuščių šampūno butelių, panaudotų maišelių.
Kalėdiškiausios dekoracijos autore pripažinta Rasutė Marcinkevičienė, sukūrusi žaisliukus iš audinių atraižų, naudotos tekstilės.
Labai unikalius kalėdinius žaislus „kerepėžus“ sukūrė antrąją vietą užėmusi Varėnos socialinių paslaugų centro Senjorų grupė, vadovė Vita Vasiliauskienė. Socialinių paslaugų centro senjorų grupės moterys ne tik panaudoja antrines žaliavas, tekstilės atraižas, bet ir atgaivina tradicijas!
Trečioji vieta šioje nominacijoje atiteko Birutei Rakauskienei, Alytaus rajono neįgaliųjų draugija, pagaminusiai dailų žaisliuką iš plastikinio puodelio kraštelio, apvyniotas špagato siūlu, papuošto kankorėžiu, padabintu linų galvutėmis.
Už labiausia patikusią dekoraciją buvo galima balsuoti ir „TikoTIks“ paskyroje socialiniame tinkle facebook. Čia daugiausia balsų surinko ir „Publikos numylėtine“ tapo dekoracija, kurią sukūrė Simno gimnazijos 3 a klasės mokiniai Andrėja Kvederavičiūtė, Evelina Petrikaitė, Viltė Volk, Pijus Cibulskas ir Augistas Mitrulevičius kartu su mokytoja Jolanta Mikelioniene.
Kalėdų senis dovanėlės įteikė visiems konkurso dalyviams. Popietėje jie mokėsi šokti Mainuko šokį, dalyvavo Mainuko loterijoje, vis drauge su gitara grojančiu Kalėdų Seniu dainavo svajingą kalėdinę dainą. Visos dovanos, prizai ir vaišės renginyje buvo tik vietinių gamintojų sukurti ir pagaminti.
„Tikiuosi, kad „TikoTiks“ centras bus ne tik ta vieta, kur daiktai atgimsta naujam gyvenimui, bet ir vieta, kur bursis žmonės, vienijami idėjos gyventi tausojant“, - viliasi ARATC Aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė Agnė Jučienė, visiems linkėdama daiktais neperkrautų Kalėdų.

ARATC informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą