Didžiosios Dailidės ežerėlyje įrengiamų paviršinių nuotekų surinkimo ir valymo įrenginių nauda miestui

Jau kelis mėnesius Didžiosios Dailidės ežerėlio vaizdas kasdien keičiasi, nes čia įrengiami paviršinių nuotekų surinkimo ir valymo įrenginiai. Ketvirtadienį UAB „Dzūkijos vandenys“ atstovai papasakojo, kokie darbai šiuo metu yra padaryti ir kokia nauda miestui bus užbaigus projektą.

Atsiradus nuotekų surinkimo ir valymo įrenginiams pasikeis išleidžiamų teršalų koncentracija

„Šie įrenginiai sumažins teršalų koncentraciją, į ežerėlį nepateks sunkieji metalai, skendinčios medžiagos ir kiti organiniai teršalai. Kol įrenginių nebuvo, nevalytos nuotekos tekėdavo šachtiniais šuliniais ir patekdavo į Dailidės ežerėlį. Tačiau visada buvo atliekami nuolatiniai stebėjimai, o išleidžiami teršalai neviršijo numatytų normatyvų. Ežerėlis taikomas rekreacijai, todėl siekiama, kad jo vanduo būtų kuo geresnės būklės“, – teigia UAB „Dzūkijos vandenys“ ekologė Rita Kvedaravičiūtė.
Įrengus naujus įrenginius bus siekiama iš Santaikos, Ulonų, Daugų, Varėnos, Gardino, Aušros ir kt. gatvių surinkti lietaus nuotekas, jas išvalyti ir tik tuomet išleisti į minėtą ežerą.
„Šiuo metu atliekami žemės darbai ir išvalomas dumblas. Suformavus laikiną pylimą ežerėlis padalintas į dvi dalis. Vėliau bus įrengtos lietaus nuotekų sistema, geofiltras, jame vanduo filtruosis ir tik išsivalytas paklius į tvenkinį. Visos surinktos nuotekos bus išvalytos ir atitiks aplinkosaugos, higienos reikalavimus“, – kalbėjo UAB „Instita“ direktorius Egidijus Guzas

Bus įrengtas pėsčiųjų ir dviračių takas

Siekiant sukurti natūralaus ežero įvaizdį, prieštvankos ir neišleidžiamo tvenkinio šlaitai bus formuojami pagal esamą vietovės reljefą. Įrenginiai nuo ežero teritorijos bus atskirti pylimu, ant jo numatoma įrengti pėsčiųjų ir dviratininkų taką. Šlaitai taip pat bus apsodinti augalais.

Per metus bus apdorojama 300 kūb. m nuotekų

Itin didelių liūčių atveju, siekiant išvengti nevalytų paviršinių nuotekų patekimo į valymo įrenginius Maironio gatvėje, yra numatytas tiesioginis paviršinių nuotekų išleidimas į Nemuną. Siekdama išvengti naftos produktų ir kitų teršalų patekimo iš valymo įrenginių į minėtą ežerą, valymo įrenginius kiekvieną savaitę tikrins UAB „Dzūkijos vandenys“.
„Nuotekų valykla per metus sugebės apdoroti apie 300 tūkst. kub. m. nuotekų, kurios tekėdamos gatvių paviršiais aikštelėmis su savimi plukdo naftos produktus, skendinčias medžiagas ir įvairias šiukšles“, – teigia UAB „Dzūkijos vandenys“ projektų vadovas Evaldas Glebus.
Planuojama paviršinių nuotekų surinkimo ir valymo įrenginius įrengti iki rugsėjo mėn. Bendra projekto vertė – per 1,4 mln. eurų, iš jų apie 85 proc. finansuos Europos Sąjunga. Darbus vykdo UAB „Instita“.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą