2019 metais įgyvendintos jaunimo iniciatyvos

Alytaus miesto savivaldybė jaunimo iniciatyvas finansuoja jau ketvirti metai. Jaunimo iniciatyva – tai galimybė jaunimui išreikšti save, kelti jaunimo kompetenciją, ji skatina aktyviai įsitraukti į visuomeninių jaunimo organizacijų veiklą, mažina jaunuolių socialinę atskirtį, skatina savanorystę, stiprina jaunuolių tarpusavio santykius, kūrybiškumą ir pasitikėjimą savimi. Be viso to, iniciatyvos paraiškas ir ataskaitas teikiantys jaunuoliai išmoksta finansinio raštingumo subtilybių.

Alytaus miesto mokinių taryba 2019 m. kovą organizavo renginį „Copy&Paste“ – jame dalyvavo 135 įvairių miesto mokyklų dalyviai ir 506 žiūrovai. Šis parodijų šou vertinamas ne tik tarp jaunimo. Jo dėka skatinamas jaunimo užimtumas, kūrybiškumas, saviraiška.

Daugiausia dalyvių pritraukusią iniciatyvą 2019 m. gegužę įgyvendino vaiko ir mamos dienos centras „Kutis“. Renginyje „Alytus – viena šeima“ dalyvavo 400 dalyvių ir apie 1 000 žiūrovų. Savo veiklą pristatė šeimai draugiškos organizacijos, vyko vaikų ir jaunimo dainų, šokių ir sporto pasirodymai, meno terapija ir kiti edukaciniai užsiėmimai. Šventėje vyko vaikų stovyklų mugė, tėvai galėjo sužinoti apie vasaros stovyklų pasirinkimo galimybes.

Alytaus neformaliojo švietimo centras „Tolerancija“ 2019 m. gegužę ir lapkritį organizavo du renginius: vaikų ir jaunimo literatūrinę popietę „Ant poezijos sparnų“ – joje dalyvavo 70 dalyvių, ir vaikų ir jaunimo etnokultūrinį festivalį „Kartu smagu“ – į jį atvyko 150 dalyvių. Šių dviejų renginių tikslas – skatinti mokinius pažinti ne tik Lietuvos, bet ir kitų Europos Sąjungos šalių tautų literatūrą.

Kitos iniciatyvos sutraukė mažiau dalyvių, bet yra taip pat labai svarbios Alytaus miesto jaunimui. Alytaus Piliakalnio progimnazijos neformali jaunimo grupė „Jaunieji piliakalniečiai“ 2019 m. kovą įgyvendino iniciatyvą – sukūrė spektaklį „Mažasis princas“. Mokiniai galėjo išreikšti save įvairiuose vaidmenyse. Spektaklis parodytas ne tik mokyklos bendruomenei, bet ir lopšelio-darželio „Pušynėlis“ vaikams.

Putinų gimnazijos neformali jaunimo grupė „Grifų gūžta“ 2019 m. birželį organizavo renginį „Naktis mokykloje 19“. Juo buvo skatinamas Alytaus miesto gimnazijų komunikavimas, bendradarbiavimas – renginyje dalyvavo įvairių Alytaus miesto gimnazijų jaunuoliai.

VšĮ „Aš čia...“ 2019 m. birželį ir rugpjūtį įgyvendino dvi jaunimo iniciatyvas, jų metu siekė suburti savanorių komandą, gebančią rengti programą ir žaidybinę veiklą vaikų vasaros dienos stovyklai. Buvo vedamos ne tik paskaitos, bet atliekamos ir praktinės užduotys.

VšĮ Alytaus miesto bendruomenės centras 2019 m. rugsėjo – spalio mėn. įgyvendino tris iniciatyvas: organizavo Alytaus miesto gatvės futbolo mėgėjų 6x6 turnyrą, atidarė dviračių kalnelių trasą „Pumptrack“ ir surengė ekstremalaus sporto varžybas „White Rose“. Gatvės darbuotojai, pasitelkę 14–29 metų jaunimą, leidžiantį laiką Jaunimo parke, organizavo jaunimo gatvės futbolo mėgėjų turnyrą 6x6. Į jį buvo įtraukti ne tik leidžiantys laiką gatvėje, bet ir niekur nedirbantys, nesimokantys ir mokymuose nedalyvaujantys jaunuoliai. Varžybose dalyvavo 8 komandos po 6–8 žaidėjus. Dviračių kalnelių trasos „Pumptrack“ atidarymas pritraukė daug susidomėjusių jaunųjų alytiškių. Renginyje Ekstremalaus dviračių sporto asociacijos nariai parodė dviračių valdymo ypatumus bei trasos išnaudojimo galimybes. Ekstremalaus sporto varžybose „White Rose“ jaunimas demonstravo riedučių, riedlenčių ir dviračių „BMX“ valdymo ypatumus.

2019 metais iš viso įgyvendinta 11 jaunimo iniciatyvų – joms Alytaus miesto savivaldybė skyrė 6 480 Eur. Lyginant su 2018 metais, Alytaus miesto jaunimo ar su jaunimu dirbančios organizacijos, neformalios jaunimo grupės buvo aktyvesnės, pasisavino daugiau iniciatyvoms skirtų lėšų. Įvairūs jaunimo renginiai, finansuoti iš jaunimo iniciatyvoms skirtų lėšų, pritraukė 1 118 dalyvių ir 1 956 žiūrovus.

Jaunimo reikalų koordinatorės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą