Koronavirusas: kaip jį įveikti sekėsi Alytui?

Koronavirusas pamažu traukiasi iš Lietuvos. Tris mėnesius trukęs karantinas – atšauktas, tad, nors vis dar ir taikomi tam tikri apribojimai, pamažu visi grįžtame į mums visiems įprastą gyvenimo ritmą. 

Alytui pakankamai greitai pavyko įveikti šią netikėtai ir staiga visame pasaulyje išplitusią infekciją. Sergančiųjų COVID-19 skaičius, palyginus su kitais didžiaisiais šalies miestais, čia nebuvo didelis – koronavirusu sirgo 27 alytiškiai, vienas iš jų mirė. 

Siekdama užkirsti kelia infekcijos plitimui, Alytaus miesto savivaldybė ėmėsi visų galimų priemonių – rūpinosi mobilaus patikros punkto, Karščiavimo klinikos įrengimu, laikino karantinavimo paslaugomis, pirko reikiamas asmens apsaugos priemones, rūpinosi viešųjų miesto erdvių dezinfekcija ir kt. 

Kovo mėnesio pabaigoje šalia Alytaus kultūros centro atidarytas mobilus patikros punktas, jis veikia dar ir šiandien. Jo uždaryti kol kas nežadama. Pastarosiomis dienomis čia buvo dažniausiai tikrinami tie asmenys, kuriems planuojama teikti planines intervencinės asmens sveikatos priežiūros paslaugas. Šiuo metu tiriami šie asmenys: tie, kuriems pasireiškia bent vienas ūmios kvėpavimo takų infekcijos požymis; asmenys dėl lengvos COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) formos ambulatoriškai gydėsi namuose; asmenys, kuriems bus teikiamos planinės intervencinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos ir kurie jaučia bent vieną ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos simptomą, iš užsienio šalių parvykę asmenys.  

Pastaruoju metu vidutiniškai per dieną mobiliame patikros punkte patikrinama apie 30 asmenų, o bendras patikrintų asmenų skaičius jau beveik pasiekė 3 000.

Prieš kelis mėnesius MEDEA klinikos patalpose buvo įrengta Karščiavimo klinika. Tiesa, pacientų srautas čia nebuvo didelis. Nuo jos veiklos pradžios į šią įstaigą kreipėsi 28 asmenys. Nuo birželio 16 d. ši klinika jau nebeveikia. Nuo šiol, jeigu alytiškiams prireiks šios klinikos paslaugų, jie turės vykti į Lazdijus. 

Iš užsienio sugrįžusiems ir karantinuotis privalantiems, tačiau neturintiems galimybių tai padaryti asmenims Alytaus miesto stadiono Sportininkų namuose ir viešbutyje „Dzūkija“ buvo teikiamos laikinojo karantinavimo paslaugos. Per tris mėnesius šių paslaugų prireikė 83 asmenims. 62 iš užsienio sugrįžę alytiškiai laikinai buvo apgyvendinti Sportininkų namuose, o dar 21 –  viešbutyje „Dzūkija“. 

Alytaus miesto savivaldybė mobilaus patikros punkto ir Karščiavimo klinikos įkūrimui, viešųjų miesto vietų dezinfekcijai, privalomojo izoliavimo paslaugoms ir įvairioms asmens apsaugos priemonėms iš biudžeto skyrė 236 tūkstančius eurų.  

Siekiant apsaugoti alytiškius nuo kovonaviruso infekcijos buvo dezinfekuojamos autobusų stotelės, daugiabučių namų ir bendrabučių laiptinės, o daugiau nei 70 tūkst. vienetų įvairių asmens apsaugos priemonių skirta Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninei, VšĮ Alytaus poliklinikai, Pirminės sveikatos priežiūros centrui, Medicininės reabilitacijos ir sporto centrui, Socialinių paslaugų centrui, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Alytaus priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, Alytaus policijos komisariatui, VšĮ „Gerumo skraistė“, Nakvynės namams, UAB „Kautra“ darbuotojams, laikinojo karantinavimo paslaugas alytiškiams teikiančio viešbučio „Dzūkija“ personalui ir karantino metu budinčių švietimo įstaigų – lopšelio-darželio „Obelėlė“ ir Senamiesčio pradinės mokyklos darbuotojams.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos vyriausiojo specialisto (savivaldybės gydytojo) Povilo Jagelavičiaus, šiuo metu pagal suminį 14 dienų naujų atvejų COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) rodiklį 100 tūkst. gyventojų Alytaus miesto savivaldybė priskirta prie mažos rizikos savivaldybių. 

Alytaus miestas yra pasiruošęs ir antrajai koronaviruso infekcijos bangai, jeigu ji kiltų. Ekstremalios situacijos operacijų centro vadovės, Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Neringos Rinkevičiūtės teigimu, atsižvelgiant į Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, savivaldybė yra sukaupusi vienam mėnesiui būtiną asmens sveikatos apsaugos priemonių kiekį.

Beje, Lietuvoje pasibaigus karantinui, birželio 17 d. Alytaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus R. Juonio įsakymu atšaukta ir mieste dar 2020 m. kovo 5 d. paskelbta gripo epidemija.

 AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą