Neetatiniams aplinkosaugininkams – daugiau įgaliojimų

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos parengtoms Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pataisoms, kurios neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams suteiktų daugiau įgaliojimų ir paskatintų visuomenę aktyviau įsitraukti į aplinkosauginę veiklą.

„Matome daug neabejingų piliečių, kurie jau šiandien nori eiti kontroliuoti savo gyvenamąją aplinką. Tikėdami, kad visuomenė gali užimti brandžią poziciją, mes norėtume perduoti jai daugiau įgaliojimų, o valstybinius aplinkos apsaugos inspektorius nukreipti ten, kur reikia daugiausia kvalifikacijos. Tai yra kontroliuoti tas sritis ar objektus, kuriems reikia chemijos, biologijos žinių, ko tikrai negali padaryti kvalifikacijos neturinti visuomenė“, – pastebi aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Išklausę mokymo kursą ir išlaikę testą, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai įgis įgaliojimus penkeriems metams saugoti gamtą visoje Lietuvoje. Teisti asmenys į šią pilietinę tarnybą nebus priimami, o buvę aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai galės tapti neetatiniais inspektoriais nelaikę egzamino.

„Neetatiniai inspektoriai galėtų daryti reidus savo gyvenamojoje aplinkoje, galėtų inspektuoti galimus pažeidimus. Taip pat apibrėžiamas jų įgaliojimų terminas – penkeri metai. Buvę pareigūnai irgi galės penkerius metus nuo savo įgaliojimo pasibaigimo būti neetatiniais inspektoriais. Numatome, kad neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai funkcijas vykdys koordinuojami aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų“, – sako Simonas Gentvilas.

Neetatiniai aplinkosaugos inspektoriai turės apie pastebėtą pažeidimą nedelsdami pranešti Aplinkos apsaugos departamentui. Žvejybos ir medžioklės plotų naudotojai, jų nariai arba atstovai, kurie kartu yra neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, naudojamuose plotuose galės tikrinti asmenų dokumentus, suteikiančius teisę naudoti gamtos išteklius.

Neetatiniai inspektoriai galės ir patruliuoti, tačiau tik poromis arba didesnėmis grupėmis ir koordinuojant pareigūnui.

Šiuo metu Lietuvoje įgaliojimus turi per du šimtus neetatinių inspektorių.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą