Kūrybinėse dirbtuvėse modeliuota, kaip žalias Alytus gali tapti dar žalesniu

Alytaus miesto savivaldybėje „Kurk Lietuvai“ žaliosios infrastruktūros projekto komanda Gintarė Kapočiūtė, Gaudrė Znutaitė  ir Ignas Kazlauskas kartu su Alytaus miesto mero pavaduotoju Povilu Labuku, mero patarėju Aurelijumi Jaruševičiumi, miesto seniūnaičiais bei savivaldybės specialistais kūrybinėse dirbtuvėse modeliavo galimus žaliosios infrastruktūros modelio pritaikymus įvairiose miesto vietose, diskutavo apie galimybes labiau „sužalinti“ urbanizuotas miesto teritorijas. 

Kalbėdami apie miestų žaliąją infrastruktūrą, projekto koordinatoriai akcentavo, kad Lietuvoje kol kas tai pakankamai naujas dalykas ir rėmėsi užsienio valstybių atliktais tyrimais, kurie parodo, kiek ir kokios ekonominės naudos duoda tokie įgyvendinami projektai, kaip pakeičia miestų išvaizdą ir žmonių juose gyvenimo kokybę.
Alytus yra viena iš trijų pilotinių Lietuvos savivaldybių, kuri Aplinkos ministerijos atrinkta dalyvauti žaliosios infrastruktūros projekte. Jo metu bus sukurtas modelis, kurio pagalba savivaldybė galės įvertinti žaliosios infrastruktūros poreikį, kurti tokią infrastruktūrą ir taikyti Žaliąjį indeksą.  

Pasak urbanistikos specialisto Igno Kazlausko, per pastaruosius keliolika metų Lietuvoje, ne išimtis – ir Alytus, miestai ir miesteliai pasidengė trinkelėmis, gerokai padaugėjo asfalto dangos. „Natūralu, kad smarkesnių liūčių metu vanduo nebegali susigerti į gruntą, lietaus nuvedimo sistemos nepritaikytos padidėjusiam vandens kiekiui, tad miestų šaligatviai ir gatvės tiesiog semiamos. Žalioji infrastruktūra, įrengiant atitinkamus paviršinius vandens telkinius, projektuojant labiau „žalesnes“ aikštes ir takus, jų pilnai neužklojant betonu, šią problemą bent jau iš dalies spręstų“, - sakė jis.

Projekto koordinatorių teigimu, žaliosios infrastruktūros įrengimas ant daugiaaukščių namų stogų ar jų fasadų pridengimas augmenija nėra pigūs dalykai, tačiau anksčiau ar vėliau tokius sprendimus teks įgyvendinti siekiant ne tik išspręsti vis labiau ryškėjančias klimato kaitos problemas, bet ir kuriant geresnę gyvenimo kokybę. 

Pasak Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo Povilo Labuko, nors Alytus vertinamas kaip pakankamai žalias miestas, to žalumo niekada nebus per daug. „Aš tikiuosi, kad daugelis projekto pasiūlymų, tas jūsų keliolikos mėnesių ir mūsų kelių valandų darbas taps atitinkamais šalies ir vietos politikų sprendimais. Tikiuosi, kad atsiras ir platesnis požiūris dėl strateginių žaliosios infrastruktūros sprendimų įgyvendinimo, suvokimas, kad būtini, tegu ir šiek tiek brangesni, tačiau tvaresni sprendimai“, - kalbėjo mero pavaduotojas.
Alytaus miesto savivaldybės mero patarėjo Aurelijaus Jaruševičiaus teigimu, reikės pakankamai daug laiko pakeisti žmonių nuostatas, kadangi daugeliui vis dar atrodo, kad pridėtinę gyvenamosios vietos vertę prie daugiabučių kuria ne „žali“ sprendimai, bet naujos automobilių parkavimo vietos, kadangi jų neužtenka. 

„Kūrybinių dirbtuvių metu mes matėme užsienio valstybėse atliktus tyrimus, kad žaliosios infrastruktūros sprendimai turto vertę išaugina nuo 8 iki 12 procentų, tačiau manau, kad Lietuvoje visi sakytų, kad ją augina parkavimo vietos. Ir tai natūralu – žmogus labiau linkęs vertinti ne tai, ką turi, bet siekti to, kas jam būtina“, - sakė patarėjas. 

Programos koordinatorių teigimu, tam ši programa ir yra, kad ji keistų žmonių požiūrį. Juos maloniai nustebino gausus kūrybinių dirbtuvių dalyvių Alytuje skaičius, žingeidumas bei pamąstymai apie galimus žaliosios infrastruktūros įgyvendinimo sprendimus konkrečiose miesto vietose. 

Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą