Kviečiame aktyviau naudotis galimybe gauti paramą žaliajam transportui

Dar liko beveik 11 mln. eurų iš Klimato kaitos programos paramos aplinkos neteršiančioms transporto priemonėms įsigyti. Kviečiame persėsti į mažiau taršius automobilius, elektromoblius, viešąjį transportą, ant dviračio ar naudotis paspirtuku ir nepraleisti progos gauti subsidiją. Paraiškas galima teikti kol užteks lėšų, bet ne ilgiau kaip iki gruodžio 31 d.

Kvietimus šiai paramai, kuriuos paskelbė Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), rasite jos svetainėje:

Kvietimas kompensacijoms sunaikinus taršų automobilį ir įsigijus mažiau taršų automobilį ar registruojamą elektrinę L klasės transporto priemonę (paramos lėšų likutis 3,4 mln. eurų)

Kvietimas kompensacijoms sunaikinus taršų automobilį ir įsigijus dviratį, paspirtuką, viešojo transporto ar dalijimosi paslaugas (paramos lėšų likutis 3,6 mln. eurų)

Kvietimas įsigytiems naujiems ir naudotiems elektromobiliams kompensuoti (paramos lėšų likutis 3,8 mln. eurų).

Paraiškos priimamos tik elektroniniu būdu per APVA informacinę sistemą APVIS.

Šiemet jau 4,5 tūkst. gyventojų pasinaudojo parama iš Klimato kaitos programos ir įsigijo elektrinį paspirtuką, dviratį, mažiau taršų automobilį, elektromobilį, viešojo transporto bilietus ar dalijimosi paslaugą, sunaikino taršų automobilį. Paraiškų gauta už daugiau nei 4 mln. eurų.

Populiariausios aplinkai draugiškos priemonės ir toliau išlieka elektriniai paspirtukai ir paprasti dviračiai. Jų įsigyta virš 6 tūkst. Kitų mažataršių priemonių įsigyta mažiau – virš 800 elektrinių dviračių ir kiek daugiau nei 200 viešojo transporto bilietų bei dalijimosi paslaugų. Gyventojai taip pat įsigijo beveik 600 mažataršių automobilių ir virš 300 vien tik elektra varomų automobilių.

Be to, sunaikinta daugiau nei 4,3 tūkst. taršių automobilių, už kiekvieną išmokėta 1 tūkst. eurų kompensacija.

Šioms subsidijoms Aplinkos ministerija iš Klimato kaitos programos lėšų skyrė 15 mln. eurų. Mažataršiams automobiliams ir registruotoms elektrinėms L klasės transporto priemonėms skirta 4 mln. eurų,  dviračiams, paspirtukams, viešojo transporto bilietams ar dalijimosi paslaugoms – 6 mln. eurų, o elektromobiliams – 5 mln. eurų parama.

Sveikatai žalingas kietąsias daleles aplinkos ore skleidžiantis transportas yra didžiausią atmosferos taršą generuojantis sektorius. Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, kelių transportas išmeta 62 proc. viso per metus išmetamo azoto oksidų, 14 proc. anglies monoksido ir 23 proc. kietųjų dalelių kiekio. 

Nuo 2005 m. transporto poveikis klimatui didėjo 49 proc. 2019 m. Lietuvoje į atmosferą buvo išmesta 20,4 mln. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, daugiausia – 30,9 proc. išmetė transportas.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą