Į Nerį paleista 50 tūkst. europinių ungurių

Į Neries upę Kaišiadorių r. paleisti 50 tūkst. europinių unguriukų – tai tik dalis šiemet planuojamo išleisti rekordinio šių žuvų kiekio. Į 82 vandens telkinius iš viso šiais metais bus įveista apie 1,7 mln. ungurių mailiaus.

Unguriukų įveisime kartu su Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos departamento darbuotojais ir Kaišiadorių r. Žaslių pagrindinės mokyklos moksleiviais dalyvavęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pasidžiaugė, kad auga visuomenės sąmoningumas ir vis griežčiau žiūrima į nelegalią žvejybą.

„Žmonių požiūris keičiasi, žvejoti imama saikingai, mažėja tolerancija brakonieriavimui, aktyvi savanorių ir atsakingų institucijų veikla, tad žuvų mūsų upėse ir ežeruose tik daugės. Štai lašišą jau galima pagauti ir Vilniuje“, - sako žemės ūkio ministras K. Navickas.

Daugiausia unguriukų planuojama išleisti Rytų Lietuvos ežeruose, kadangi iš jų į jūrą migruojantys unguriai savo kelyje patiria mažesnį neigiamą žmonių veiklos poveikį. Dalis žuvų jauniklių bus paleisti į upes.

Vasario pradžioje 600 kg šių vertingų žuvų specialiose dėžėse atgabenta iš Prancūzijos, palaikant 5–7 laipsnių temperatūrą. Lietuvoje jie buvo laikomi karantine ir paauginti Žuvininkystės tarnybos Žuvivaisos departamento Pietų regiono padalinyje.

Žuvininkystės tarnyba, įžuvindama Lietuvos vandenis, siekia saugoti ypač retas žuvų veisles ir atkurti žuvų išteklius.

Europinis ungurys – sparčiai nykstanti žuvų rūšis

Žuvų populiacija, pasak ministro, menksta ne tik dėl žmonių veiklos, bet ir dėl klimato kaitos, vandens būklės. Iki šiol nėra žinoma, kas nulėmė staigų ir drastišką ungurių populiacijos mažėjimą, tačiau dalyje savo paplitimo arealo šios žuvys visiškai išnyko, o kitose vietose jų žymiai sumažėjo.

Tai pastebėjus, Europos Sąjungos mastu buvo imtasi priemonių unguriams apsaugoti. 2009 m. Europos Komisijos sprendimu buvo patvirtintas europinių ungurių išteklių valdymo Lietuvoje planas. Juo remiantis beveik kasmet šalies upės ir ežerai praturtinami šiomis išskirtinėmis žuvimis.

Iki šiol į daugiau kaip 150 skirtingų šalies vandens telkinių įžuvinta daugiau kaip 6,4 mln. europinių ungurių jauniklių.

Šie darbai finansuojami iš Europos jūrinių reikalų ir žuvininkystės fondo ir Lietuvos nacionalinio biudžeto lėšų.

Įdomūs faktai apie ungurius

Europinis ungurys (Anguilla anguilla L.) – tai vertinga, plėšri, dugninė žuvis, mėgstanti slėptis dumble, prie akmenų, medžių šaknų, nuskendusių šakų. Per metus ungurių svoris padidėja 2–3 kartus. Dažniausiai sugaunami 0,2–1,5 kg, tačiau gali užaugti iki 1,2 m ilgio ir 3 kg svorio.

7–10 m., o kartais ir 13–20 metų subrendę unguriai neršti plaukia į Sargaso jūrą, Atlanto vandenyne. Kelionė trunka apie metus. Po neršto žuvis miršta, o palikuonys Europą pasiekia su Golfo srove.

Ungurių lytis susiformuoja jiems pasiekus 50 g svorio. Patelės užauga iki 3 kg, o patinėliai retai kada siekia 300 g.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą