Socialinė kampanija #GamtaiVaistųNereikia skatins pasibaigusio galiojimo vaistus ne išmesti, o atnešti į vaistines ir atiduoti sunaikinti

Po kelias dešimtis tonų – tiek paskutiniaisiais metais vaistinėse iš gyventojų surenkama pasenusių ar nebereikalingų vaistų. Iš vienos pusės tokie skaičiai išties džiugina, mat jie rodo, kad Lietuvos gyventojai atsakingiau rūšiuoja atliekas, kita vertus, kyla klausimas, ar tikrai visi žmonės racionaliai įsigyja vaistus, jei jų tiek išmetama, ir ar tikrai visi žino, kad pasenę ir nereikalingi vaistai turi būti atnešami į vaistines ir priduodami sunaikinti, o ne išmetami kartu su šiukšlėmis ar nuleidžiami į unitazą?

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba kartu su partneriais mokslininkais, aplinkos apsaugos ekspertais ir kitais specialistais iš Latvijos Aplinkos, geologijos ir meteorologijos centro, Kuržemės planavimo regiono, Latvijos valstybinės vaistų agentūros, Klaipėdos universiteto, tinklalaidės „Išpakuota“, taip pat Daugpilio universiteto agentūros „Latvijos Hidroekologijos Instituto“ dalyvauja socialinėje kampanijoje #GamtaiVaistųNereikia. Jos metu Lietuvos ir Latvijos gyventojams bus pristatyta informacija, paaiškinanti, kaip vaistai patenka į aplinką, koks jų poveikis ir ką reikėtų daryti su nebereikalingais ar pasibaigusio galiojimo vaistais, jeigu tokių susikaupia. 

Remiantis tarptautinių mokslinių tyrimų duomenimis, pasibaigusio galiojimo vaistams patekus į komunalinių atliekų srautą farmacinės veikliosios medžiagos po kelerių metų patenka į atliekų sąvartynų gruntinius vandeninius. Tiek sąvartynų filtrato valymo įrenginiai,  tiek ir komunalinių nuotekų valymo įrenginiai nėra pajėgūs nuotekas visiškai išvalyti nuo farmacinių veiklių medžiagų, tad tam tikri šių cheminių teršalų kiekiai patenka į upes, ežerus.
Socialinė kampanija #GamtaiVaistųNereikia – tai projekto „MEDWwater - Farmacinės medžiagos nuotekose – kiekiai, poveikiai ir mažinimas” dalis. Tirdami vaistų veikliųjų medžiagų kiekius nuotekose, taip pat Latvijos ir Lietuvos upėse bei vandens telkiniuose, mokslininkai padarė išvadą, kad daugelyje vietų jų koncentracijos siekia arba viršija nustatytas aplinkai pavojingas vertes.
Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos bei Latvijos valstybinės vaistų agentūros duomenimis, vaistų pardavimo apimtys turi didėjimo tendencijas. Pavyzdžiui, 2021 metais Lietuvoje buvo parduota daugiau nei 78 milijonai vaistinių preparatų pakuočių. Tuo tarpu 2019 metais šis skaičius siekė beveik 78 milijonus, o 2017 metais – 73 milijonus. 

Interreg V-A Latvijos – Lietuvos programos 2014 – 2020 metų projektas „Farmacinės medžiagos nuotekose – kiekiai, poveikiai ir mažinimas“ (MEDWwater LLI-527) įgyvendinamas nuo 2021 metų vasario mėnesio iki šių metų pabaigos. Jo bendras biudžetas yra beveik 700 tūkstančiai eurų. Projekto bendrasis finansavimas iš Europos regioninės plėtros fondo yra šiek tiek daugiau nei 572 tūkstančiai eurų.
Ši publikacija finansuojama Europos Sąjungos lėšomis. Už šios publikacijos turinį visapusiškai atsako Kuržemės planavimo regionas ir MEDWwater projekto partneriai ir ji jokiu būdu nėra laikoma Europos Sąjungos oficialia pozicija.

Daugiau informacijos:
Aistė Tautvydienė
Atstovė spaudai
Vyriausiasis specialistas
tel. +370 608 10849, 
el. p. aistetautvydiene@vvkt.lt

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą