Rekomenduojama susilaikyti nuo maudynių Giluičio ežere ir Krokialaukio tvenkinyje

Alytaus rajono savivaldybės administracija informuoja, kad paskutiniųjų Giluičio ežero (Simno sen.) ir Krokialaukio tvenkinio ties Sala (Krokialaukio sen.) maudyklų vandens tyrimų rezultatai viršijo leistinas ribas, todėl šiuo metu rekomenduojama vengti maudynių šiuose vandens telkiniuose.

Kitų tiriamų maudyklų (Daugų ir Ilgio ežerai bei Nemuno maudykla ties Nemunaičiu) vandens tyrimų rezultatai geri ir tinkami maudymuisi.

Maudyklų vandens kokybės vertinimas atliekamas remiantis dviejų mikrobiologinių parametrų (žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių) duomenų rinkiniu. Bus atliekami papildomi vandens tyrimai, kurie leis įvertinti taršos apimtį. Apie vandens kokybę gyventojai bus informuojami papildomai.

Klaidinga manyti, kad vandens skaidrumas – pagrindinis kokybę atspindintis rodiklis. Mikrobai – plika akimi nematoma gyvybės forma. Net ir iš pažiūros skaidrus vanduo gali būti užterštas. Labiausiai galimai patogeniniais mikroorganizmai laikomi tie, kurie atsitiktinai į vandenį patenka su žmogaus ar gyvūnų fekalijomis. Neretai užterštumas vandens telkiniuose fiksuojamas po liūčių ar ilgiau trunkančio lietingo laikotarpio. Gali pasitaikyti atvejų, kai lietaus vanduo išplauna šalia vandens telkinių esančių sodų ir sodybų lauko tualetų turinį. Didesniais kiekiais srūvantis vanduo į vandens telkinius gali nuplauti aplink esančius nešvarumus ir paliktus pačių vandens malonumų mylėtojų.

Sveikatos priežiūros specialistai perspėja, kad besimaudantiems vandenyje, užterštame mikroorganizmais, tokiais kaip žarniniai enterokokai ar žarninės lazdelės, padidėja galimybė susirgti odos infekcijomis, nurijus tokio vandens yra rizika susirgti virškinamojo trakto infekcinėmis ligomis (gastroenterito). Kitos galimos infekcijų vietos – akys, ausys, nosies ertmė, viršutiniai kvėpavimo takai. Pastebėjus simptomus – viduriavimą, pilvo skausmą, pykinimą, vėmimą, pilvo spazmus ar karščiavimą – reikia kreiptis į gydytojus.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą