Planuojama uždrausti naudoti mikroplastikus kosmetikos gaminiuose

Atsižvelgiant į mikroplastikų patvarumą, pasklidimą visose aplinkos srityse, palaipsniui augančią taršą ir galimą neigiamą poveikį aplinkai, Europos Komisija siūlo drausti naudoti mikroplastikus Europos Sąjungos rinkai tiekiamuose kosmetikos gaminiuose.

Šiuo metu vyksta diskusijos dėl reglamento projekto, kuriame siūloma drausti tiekti rinkai kosmetikos gaminius turinčius mikroplastikų, kurie pridedami siekiant suteikti tam tikrą savybę ir sudaro 0,01 proc. tokio gaminio masės.

Reglamento projekto, kuris bus taikomas tiesiogiai Lietuvoje, apribojimas kosmetikai bus taikomas palaipsniui tai yra siūlomi skirtingi pereinamieji laikotarpiai. Šie laikotarpiai pasiūlyti įvertinus į aplinką išleidžiamų mikroplastikų metinius kiekius ir pramonės išlaidas bei laiką, reikalingą surasti tinkamas saugesnes alternatyvas ir pakeisti gaminių receptūras.

Siūlomos tiekimo rinkai draudimo datos įsigaliojus EK reglamentui:

  • Iš karto po EK reglamento projekto įsigaliojimo kosmetikos gaminiai su mikrogranulėmis, kurios dedamos dėl šveičiamųjų gaminio savybių (pavyzdžiui, šveičiamieji kremai) .
  • 4 metų pereinamais laikotarpis nuplaunamiems kosmetikos gaminiams (pavyzdžiui, dušo geliai, plaukų šampūnai, balzamai).
  • 6 metų pereinamasis laikotarpis nenuplaunamiems kosmetikos gaminiams ir kosmetikos gaminiams, kuriuose mikroplastikai naudojami kvapiųjų medžiagų kapsuliavimui (pavyzdžiui, įvairūs kremai, serumai).
  • 12 metų pereinamasis laikotarpis lūpų, nenuplaunamų nagų ir dekoratyvinės kosmetikos produktams.

Siekiant informuoti bei skatinti vartotoją rinktis produktą be mikroplastikų, siūloma dekoratyvinės kosmetikos, lūpų bei nagų priežiūros gaminius ženklinti užrašu – Šiame produkte yra mikroplastikų. Tokį ženklinimą siūloma taikyti po 8 metų.

Siūlomo draudimo apimtis yra plati ir ambicinga, todėl pramonė ir atsakingos institucijos imasi veiksmų, kurie pagelbės tinkamai įgyvendinti ir vykdyti nurodytus reikalavimus, o tai prisidės prie bendro EK plastikų strategijoje iškelto tikslo – iki 2030 m. 30 proc. sumažinti išmetamų mikroplastikų kiekį. Draudimą planuojama patvirtinti kitų metų pradžioje.

 

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą