Nuotraukos autorius: Shutterstock nuotr.

Apie šią aplinkybę sode ar darže negalvojate, tačiau tai tikrai visiems patiks

Stresas – viena dažniausių šiandienių problemų, turinti be galo didelės įtakos sveikatai. Jam įveikti siūloma ne viena išeitis. Vieni populiariausių pasirinkimų – miegas ir sportas. O ar pagalvojote, kad stresą kuo puikiausiai įveikti galite ir didelės naudos kūnui ir protui gauti... dirbdami sode ar darže? Pradėkime nuo to, kad daržininkavimas arba sodininkavimas yra puiki fizinė mankšta, puikiai galinti pakeisti sportą uždaroje salėje. Be to, sodininkystės terapiją XIX amžiuje tyrinėjo amerikiečių psichiatrijos tėvu vadinamas dr. Bendžaminas Rašas. Jis nustatė, kad sodininkystės terapija padeda nurimti sergantiems psichikos ligomis.

Moksliniai tyrimai įrodo

Stresą dažnai sukelia protinis ir emocinis nuovargis. Todėl labai svarbu leisti sau atsipalaiduoti, „išsikrauti“. Teigiama pagrindinė priemonė, padedanti atsigauti nuo protinio nuovargio yra miegas. Tačiau neretai dėl streso miego režimas sutrinka, todėl atsiranda būtinybė pailsėti nemiegant. Tokiu atveju psichologai įsitikinę – jums padės buvimas atstatančioje aplinkoje, kitaip tariant – gamtoje. Tyrimai atlikti su įvairaus amžiaus žmonėmis rodo, kad buvimas gamtoje ir prasminga veikla joje padeda pagerinti dėmesio rodiklius. O kokia prasmingesnė veikla gamtoje gali būti nei daržininkavimas ar sodininkavimas? Prieš porą metų paskelbta mokslinių straipsnių analizė apie sodininkystės naudą parodė, kad sodininkystė reikšmingai padeda pagerinti emocinę sveikatą, mažina depresijos ir nerimo sutrikimų riziką. Tyrimuose pateikti duomenys byloja, kad sodininkai pasižymi geresne fizine sveikata, mažesniu antsvoriu ir bendrai yra labiau patenkinti gyvenimu. Kitaip tariant, teigiamas sodo poveikis sveikatai yra kompleksinis ir apima įvairius lygmenis. Dar pastebėta, kad sodininkavimas ar daržininkavimas itin gerai veikia vyresnio amžiaus žmones, sergančiuosius ir net kalinius. Sodininkyste užsiimantys pagyvenę žmonės vėl atranda gyvenimo džiaugsmą, susipažįsta su bendraminčiais, todėl nebesijaučia vieniši. Kalinius sodininkystė moko atsakomybės ir atsidavimo, o sergantieji sode atranda viltį ir tikėjimą pasveikti, nusiraminimą.

4 priežastys sodininkauti ar daržininkauti

Pirmoji priežastis – saulė. Vien tik išėjimas į lauką saulėtą dieną gali pakelti nuotaiką. Tačiau būnant saulėje kaupiamas vitamino D kiekis, o 90 proc. vitamino D pasigaminame dėl saulės poveikio ir tik 10 proc. gauname šio vitamino su maistu. Tad dirbant lauke yra didesnė tikimybė jo gauti. Ryšys su gamta – taip pat yra viena iš priežasčių pabūti sode. Vis daugiau laiko praleidžiame patalpose (darbe, žiūrime televizorių ir kt.), tačiau patiriantiems daug streso patariama grįžti prie savęs, prie savo vidaus, prie savo aplinkos. Pamatyti žalius lapus, užuosti žydinčių augalų kvapus, girdėti paukščių keliamą triukšmą. Gamtos grožis savaime yra puikus atsipalaidavimo šaltinis. Tačiau pagalvokite, kiek kartų atsipalaidavimas buvo susijęs su nuostabiais kraštovaizdžiais ar išgirstais gamtos garsais. Skirtingų spalvų augalai ir įvairios galimybės juos susodinti ragina mus mąstyti kūrybiškiau, o tai teigiamai veikia mūsų nervų sistemą. Svarbiausia, patiriamas džiaugsmas, kai matai, jog sodinti augalai paaugo, pradėjo žydėti ar davė vaisių. Tačiau sodas ar daržas gali pasitarnauti ne tik streso mažinimui, bet ir kalbant apie mitybą. Pačių auginamas maistas yra šviežiausias, kurį galite valgyti. Daržai ir sodai būna pripildyti vaisių ir daržovių, o tai yra vieni iš sveikiausių maisto produktų. Nenuostabu, ir tai, kad sodininkai valgo daugiau vaisių ir daržovių nei jų bendraamžiai.

Reikia tinkamai pasiruošti

Tačiau tiesiog išeiti į sodą ar daržą dirbti gali nepakakti. Yra kelios taisyklės, kurių pataria laikytis daugelis psichologų, susiduriančių su šia tematika ir problematika. Pirmiausia, būtina mobilųjį telefoną palikti namie. Darbas sode ar darže nebus toks efektyvus jei negalėsite atsitraukti nuo skambučių, SMS žinučių, elektroninių laiškų ir socialinių tinklų. Šiuo atveju reikia vengti atlikti šimtą darbų vienu metu, kitaip smegenys tiesiog neturės progos pailsėti. Pirmasis patarimas veda į antrąjį – susitelkti į „čia ir dabar“. Buvimas darže ir sode leidžia pasimėgauti dabarties akimirka, aplink esančiais kvapais, spalvomis, liečiamomis tekstūromis ir girdimais garsais. Be to, grožėjimasis spalvomis ir pasimėgavimas aplinka prisidės ir prie jūsų kūrybiškumo skatinimo, o tai teigiamai paveiks nervų sistemą. O kokius augalus auginsite – visiškai nesvarbu. Tai gali būti daržovės, gėlės, ar vaistažolės, tai, ko širdis geidžia.

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą