Ant palangės ir balkone derlius apgailėtinas?

Niekam nekyla abejonių, kad pačių užaugintos daržovės yra sveikesnės ir skanesnės. Bet jūs neturite nuosavos žemės plotelio? Ne bėda. Pasimėgauti savais prieskoniais ir kai kuriomis daržovėmis galima ir gyvenant bute. Miesto balkonuose galite įsirengti tikrą daržą, o kai kas gali augti ir ant palangės.

Kaip pradėti?

Pirmiausia, namuose susiruošus auginti daržoves ar prieskonius, reikėtų pasirūpinti sėklomis ar daigais, substratu, drenažu, loveliais, vazonais ir trąšomis. Taip pat reikėtų apgalvoti, kaip jūs dėliosite savo miniatūrinį sodą ar daržą. Augalus galite sodinti įvairiuose vazonuose, loveliuose ar net kibiruose. Vietoj indų galima naudoti ir substrato maišus, plastiko pigumą paslėpus įvairiomis dekoravimo medžiagomis. Šis būdas labai patogus ir ypač patiks pritingintiems ar patirties neturintiems daržininkams. Tiesa, atminkite, kad tokius maišus sudėtinga perkelti į kitą vietą nepažeidžiant augalų šaknų. Dar viena galima alternatyva – vertikalioji daržininkystė. Tam galima naudoti, pavyzdžiui, plastikinius butelius sujungtus virvėmis, mechanizuotoms krovimo priemonėms pritaikytus krovinių padėklus ir netgi lietvamzdžius. Tokiu būdu ypač tinkama auginti lapines daržoves, o jūsų daržas bus puikiausiai apsaugotas nuo augintinių dėmesio. Be to, sutaupysite vietos ir daržininkaujant nereikės lankstytis. Ką jau kalbėti, kad toks daržas atrodo labai dekoratyviai. Tačiau atminkite, kad tokiame darže žemė džiūsta greičiau, todėl jis bus reiklesnis drėkinimui. Prieš įrengiant daržą balkone taip pat reikia atkreipti dėmesį į jo kryptį. Pietiniuose balkonuose, kur pakanka šviesos ir šilumos, galima auginti kone visus prieskoninius augalus ir daugelį daržovių ar uogų. Dalis prieskoninių augalų ir daržovių gali puikiai augti ir daliniame pavėsyje, rytinėje ar vakarinėje pusėje įrengtame balkone. Tačiau net ir šiaurinėje pusėje galima sulaukti derliaus. O štai įstiklintuose balkonuose augalams gali būti per karšta, todėl turėsite balkoną nuolat vėdinti, o gal net pridengti augalus. Reikia žinoti ir dar vieną taisyklę – rinkitės tokius augalus, kurie užauga ne aukštesni kaip 0,5 metro. Su didesniais augalais susitvarkyti bus sudėtingiau, o dažnu atveju ir derliaus sulaukti gali nepavykti. Kalbant apie patį augalų sodinimą, daugiamečius prieskoninius augalus į lovelius sodinkite retai, tarp daigų palikite 20 cm tarpus. Jei augalus sodinate į vazonus, vienam augalui parinkite ne mažesnį kaip 15–20 cm skersmens. Dar geriau tiks didesnis indas, nes vienam augalui reikia 6-7 l grunto. Dideliame vazone, apie 30 cm skersmens, jau galima sodinti ir derinti net tris augalus. Na, o kai galvosite apie pačių augalų ir vazonų kompoziciją, atminkite, jog paprasčiausia derinti pagamintus iš tokios pat medžiagos, tik skirtingo dydžio ir formos indus. Kurdami kompoziciją centre sustatykite didžiausius ir plačiausius vazonus, iš šonų – mažesnius. Vazonai gali būti ir spalvingi, tačiau skirtingų spalvų indai saulėje nevienodai įkaista. Kuo jie šviesesni – tuo mažiau įkais. Perkaitus šaknims daržovės gali nustoti augti. Todėl jei rinksitės tamsius vazonus, juos kartais pravartu apvynioti ar pridengti šviesesniu audiniu arba kitomis dekoratyviomis medžiagomis.

Vazonuose – ir prieskoniai, ir daržovės

Kalbant apie pačių augalų pasirinkimą, prieš išbandant jėgas rimtojoje daržininkystėje, specialistai pataria pradėti nuo prieskonių. Prieskoninių augalų derliumi galima džiaugtis ištisus metus – žiemą ir ankstyvą pavasarį juos reikėtų auginti namuose, ant palangės, o nuo balandžio-gegužės mėnesio galima perkelti į balkoną. Ant palangių ir balkone puikiai augs kvapnūs bazilikai, čiobreliai, rozmarinai, petražolės, mėtos ar mairūnai, kurie sudygsta vos per 4-11 dienų. Jei jau esate pasiruošę auginti daržoves, atminkite, kad pomidorai – tinkamiausia balkone auginti daržovė, kuriai pakanka saulės šviesos ir kokybiškos, derlingos dirvos. Balkone sodinti galite „Vilma“, „Duo“, „Venus“, „Aztek“, „Bajaja“ ar „Black Cherry“ veislių pomidorus, kurių vaisiai apvalūs, iki 15-30 g svorio, švelniai salsvo skonio. Sudarius tinkamas auginimo sąlygas derliumi galima džiaugtis visą vasarą. Tiesa, atminkite, kad pomidorai nemėgsta dušo, todėl lieti reikėtų žemiau lapų. Kiek daugiau priežiūros prireiks egzotinėms daržovėms, pavyzdžiui, paprikoms. Šiems, nuo liepos iki rugsėjo žydintiems, augalams reikia daug saulės, tad tinkamiausia juos auginti ant palangės ar balkone, esančiame Pietų pusėje. Reikėtų nepamiršti paprikų patręšti kartą per dvi savaites ir reguliariai laistyti – vasaros metu tai daryti reikėtų kasdien. Lepiems augalams netiks bet koks indas, todėl rekomenduojama rinktis vazoną arba medinį lovelį. Namuose galima auginti tiek saldžiąsias („Hamik“), tiek aitriąsias („De Cayenne“, ,“Draky“) paprikas, geriausiai dera esant vėsiai vasarai įstiklintuose balkonuose. Paprastai paprikų vaisiais mėgautis galima rugpjūčio-spalio mėnesiais. Balkono darželiui puikiai tiks ir baklažanai, žalialapės salotos, špinatai, greitai dygstančios gražgarstės ar net žemuogės. Balkono puošmena gali tapti ir vynuogės. Šis daugiametis vijoklinis augalas mėgsta saulėkaitą, jam auginti tiks moliniai vazonai. Auginti galite net serbentus ir šilauoges, tačiau krūmelius turėsite genėti, kad neišsikerotų. Svarbiausia, tinkamai pasirinkti ir mažame plote paskirstyti augalus, prieš sodinant kuo daugiau susižinoti apie kiekvieną augalą ir įsitikinti, ar augalui augti galite sudaryti tinkamas sąlygas.

Daržininko atmintinė

Jeigu iš pirmo karto nepavyko sulaukti gausaus derliaus, tai dar nereiškia, kad esate prastas daržininkas – tiesiog kažkur padarėte klaidų. Štai keli esminiai patarimai, kurių reikėtų laikytis: Pirmenybę teikite ne plastikiniams, o moliniams indams – juos labiau mėgsta augalai, o ir jūsų darželis atrodys gražesnis. Vazonuose, kibiruose, dėžėse ar net durpių maišuose patartina auginti daržoves, tik jas reikia dažniau laistyti ir tręšti. Tinka substratai, skirti daržovėms auginti. Vieną daigą reikia sodinti į ne mažesnį kaip 5–10 l talpos indą. Agurkus, paprikas, pomidorus, baklažanus, dumplūnes ir kitas daržoves galima auginti įsigytame 10–20 l durpių substrato maiše, šone prapjautose keturkampėse angos. Į jas patartina sodinti 1–4 daigus. Tik apačioje reikia pradurti mažas skylutes vandens pertekliui nubėgti. Taip pat svarbu nuolat palaikyti drėgmę, kad augalai neišdžiūtų. Balkone augantys sodinukai negauna natūralių, gamtoje esančių, medžiagų, todėl reikėtų įsigyti specialių trąšų. Nors kai kuriems augalams patinka augti šiltnamio sąlygomis, įstiklintą balkoną vasaros metu vėdinkite, nes jūsų sodinukams reikia gryno oro. Jeigu balkonas atviras, reikėtų pasirūpinti, kad augalai būtų apsaugoti nuo vėjo. Nuo tiesioginių ir kaitrių saulės spindulių augalus reikėtų pridengti. Viename lovelyje, taupydami vietą, galite drąsiai komponuoti kelis augalus. Pavyzdžiui, kvapniuosius bazilikus rekomenduojama auginti su kitais augalais dar ir dėl to, kad jų kvapas atbaido kenkėjus. Naudokitės patarimais, į daržininkystę žiūrėkite su meile ir jau netrukus galėsite mėgautis gardžiais darbo vaisiais.

lrytas.lt informacija

Komentarai

  • Rugilė
    prieš 11 minučių
    bent jau prieskoninių žolelių <a href="https://www.nojus.lt/darzoviu-seklos/petrazoles" alt="salotoms">salotoms</a> ar sriubytei pagardinti tikrai nesudėtinga užsiauginti ant palangės. Svarbu, kad pakankamai šviesos gautų ir nesistiebtų labai aukštai. Auginu ir petražoles ir krapus ir baziliką, kurį labai mėgstam, nes pirkti ryšulėlį neverta, kadangi viso iškart nesunaudoji, o suvysta labai greitai.

Parašykite komentarą