Nuotraukos autorius: AP nuotr.

Ruošiame vaismedžius žiemai: 4 pagrindinės taisyklės

Kiekviena kaulavaisių veislė turi savo priežiūros ir paruošimo žiemai ypatumus. Tačiau, anot ilgamečio sodininko Juozo Amšiejaus, yra keletas esminių dalykų, kurie galioja visiems vaismedžiams. J.Amšiejus pasidalijo konsultacijomis apie vaismedžių paruošimą žiemai.

1. Vaismedžių balinimas. Sodininkas atkreipia dėmesį, kad dauguma vaismedžių augintojų daugiau dėmesio skiria medelių nubalinimui prieš pavasarį. Tačiau medelių balinimas rudenį, artėjant žiemai, yra svarbesnis, nes padeda apsaugoti juos nuo temperatūrų svyravimų sukeliamų žievės pažeidimų. Svarbiausias balinimo efektas – saulės spindulių atspindėjimas. Dėl temperatūrų svyravimų, kurie didžiausią intensyvumą dėl saulės aktyvumo pasiekia vasario mėnesį, ir stiprios temperatūrų kaitos naktį ir dieną medelių žievelė gali skilti. Tuomet pažeistoje žievėje atsiveria žaizda. Jei nuo žaizdų medelių apsaugoti nepavyksta ir žaizda žiemos metu vis tik atsiveria, ją patartina gydyti. Žaizdą galima dezinfekuoti praskiestu kalio permanganato tirpalu. Tačiau patogiausia žaizdų dezinfekavimui rinktis specialų sodo tepalą. Pažeistas vietas taip pat reikėtų aprišti. Specializuotose parduotuvėse aprišimui galima įsigyti specialių priemonių žaizdoms sutraukti.

2. Rudeninis tręšimas. Rudenį vaismedžius būtina patręšti kompleksinėmis trąšomis, kuriose yra iki 8 proc. azoto. Jei trąšose yra didesnis azoto kiekis, jos tręšimui prieš žiemą nėra tinkamos, nes skatina medelių augimą. Trąšų sudėtyje taip pat turėtų būti kalio, magnio, fosforo. Be to, kai kurie sodininkai prieš žiemą jaunus vaismedžius mulčiuoja durpėmis ar kitomis medžiagomis.

3. Sanitarinis sodo paruošimas. Siekiant apsaugoti medelius nuo įvairių užkratų ir kenkėjų, prieš žiemą, nukritus lapams, medelius patartina nupurkšti vario sulfato ir karbamido preparatais. Tą patį reikėtų pakartoti ir pavasarį. Sanitarinė sodo dezinfekcija neturėtų apsiriboti vaismedžių nupurškimu. Nukritę lapai, vaisių mumijos – potencialūs kenkėjų židiniai, todėl prieš žiemą juos iš sodo reikėtų pašalinti.

4. Medelių apsauga nuo gyvūnų ir graužikų. J.Amšiejus pastebi, kad apsaugai nuo gyvūnų ir ypač kiškių vaismedžių augintojai naudoja skirtingas priemones. Dalis sodininkų medelius apriša eglišakėmis. Dabar parduotuvėse galima įsigyti specialių tinklelių, saugančių nuo žvėrių. Nors parduotuvėse gausu juodų tinklelių, jų naudoti sodininkas nepataria. Juodi tinkleliai labiau sugeria saulės spindulius. Todėl geriausia rinktis šviesius tinklelius. Beje, vaismedžius dengiančio tinklo akutės neturėtų būti didesnės nei 5-6 cm. Jei akutės didesnės ir siekia 10 cm, kyla grėsmė, kad žiemos metu itin sulysę kiškiai pralįs pro tinklą. Didžiausią grėsmę kiškiai ir stirnos medeliams kelia iki 5-6 vaismedžio augimo metų. Taip pat vertėtų pasirūpinti ir sodo apsauga nuo graužikų. Itin rimtą pavojų graužikai kelia jauniems medeliams. Graužikai įprastai gyvena šeimomis urvuose, kuriuose kaupia maistą. Greta sodo galima įrengti graužikų maitinimosi vietą, o joje įpilti nuodų, kuriuos graužikai kartu su maistu parsineš į savo urvus. Svarbu pasirūpinti, kad nuodai nebūtų prieinami sode skraidantiems paukščiams.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą