Klevai skelbia pavasarį: sula jau laša, tik reikia paisyti taisyklių

Vidutinei paros oro temperatūrai pakilus maždaug iki 5 laipsnių šilumos pradeda lašėti klevų sula. Šiemet Kėdainių rajone klevai sulą pradėjo atiduoti nesulaukus nė kovo mėnesio.

Leidžia kasdien

Pasak Pašilių kaimo gyventojo Raimundo Labunsko, maždaug per parą iš trijų klevų prilašėjo apie pora litrų sulos.

„Tai nėra daug, bet tai pirmieji lašai. Aš sakau, kad jie būna patys skalsiausi. Netrukus sula ims tekėti intensyviau. Sulą atiduos ne tik klevai, bet ir beržai.

Sulą leidžiu jau šešerius metus, mane tai daryti išmokė tėvas, o šį – senelis. Taigi net jauniausioji karta perima senąsias giminės tradicijas“, – šypsojosi A. Labunskas.


Nemušti medžio

„Medis mums duoda savo gyvastį, tad turime jam padėkoti ir jo jokiu būdu nemušti, nekankinti. Sulą leisti reikia tokiu būdu, kad medžiui nepakenktume.

Medyje reikia padaryti vos poros centimetrų gylio skylutę ir ten įleisti medinį ar plastikinį vamzdelį. Pastatyti reikia butelį ir palikti ramybėje.

Per parą dabar prikapsi iki trijų litrų sulos, bet jei šils orai, jos gali būti daugiau, jei šals – mažiau“, – dėsto Pašilių gyventojas.

Gydomosios galios


Vyriškis įsitikinęs, kad sula turi ir gydomųjų galių. Pasak jo, sula padeda reguliuoti kraujospūdį, gerina virškinimo sistemą.

„Apie sulos naudą esame girdėję visi. Sula turi teigiamą poveikį kraujotakos sistemai, stiprina imunitetą, gerina inkstų veiklą, padeda gydyti medžiagų apykaitos sutrikimus.

Vertingiausia gerti šviežią sulą. Ją galima pagardinti mėtos šakele ar keliomis šaldytomis uogomis. Sulos galiojimo laiką iki dviejų trijų dienų galima pratęsti laikant sandariame stikliniame inde šaldytuve. Vėliau sula gali turėti nuodingų savybių. Norint ja mėgautis ilgiau, geriausia sulą rauginti“, – pataria A. Labunskas.

Primena, kad privalu

Tuo metu Aplinkos apsaugos departamentas primena, kad valstybei priklausančioje žemėje sulą leisti galima iš ne plonesnių kaip 20 cm skersmens medžių, kurie bus kertami ne vėliau kaip po 5 metų.


Jeigu medžiai bus nukirsti ne vėliau kaip po metų, sula gali būti leidžiama ir iš plonesnių medžių.

Toje vietoje, kur bus gręžiama skylė, leidžiama, nepažeidžiant luobo, nudrožti žiauberį. Skylės sulai leisti gręžiamos ne aukščiau kaip 1 m nuo žemės paviršiaus. Skylių skersmuo neturi viršyti 2 cm, o jų gylis medienoje – 3 cm.

Tarpai tarp išgręžtų skylių turi būti ne mažesni kaip 10 cm. Baigus leisti sulą, skylės turi būti užkemšamos.

Privačios žemės savininkams, leidžiantiems sulą asmeniniam naudojimui, apribojimai netaikomi. Asmenims, ketinantiems leisti sulą privačioje žemėje, leidžiama leisti sulą tik gavus žemės savininko sutikimą.

Laukinės augalijos išteklių naudojimas pažeidžiant nustatytą tvarką užtraukia baudą asmenims nuo 10 iki 30 eurų.

 Dmitrijus Kuprijanovas („Rinkos aikštė“) 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą