Metas planuoti daržą: ko nepamiršti ir į ką atkreipti dėmesį

Pavasaris įsibėgėja, o kartu atneša ir sėjos bei daržo planavimo rūpesčius. Nuo ko pradėti daržo planavimą? Kaip pasirinkti tinkamą vietą? Kokias vagas formuoti? Dalinamės daržo planavimo patarimais ir atsakymais į dažniausiai kylančius klausimus.

Vieta: pirmas dalykas, kurį svarbiausia apgalvoti – daržo vieta. Dirvožemio kokybė, pakankama drėgmė, sklypo prieinamumas, pasirinkto sklypo lygumas – tai daržo vietos planavimui reikšmingi kriterijai. Jei sunku surasti visiškai lygią vietą, alternatyva gali būti sklypas su nuolydžiu į pietų ar pietvakarių pusę. Siekiant užtikrinti kuo geresnes sąlygas įvairioms kultūroms augti ir subrandinti kokybišką derlių, patartina rinktis nuo stipraus šiaurės vėjo apsaugotas vietas arba tokią apsaugą sukurti, užsodinant šiaurinę daržo pusę medžiais, krūmais ar aukštaūgėmis saulėgrąžomis. Be to, mažai vaisių, daržovių ir uogų sėkmingai auga šešėlyje. Todėl patartina apgalvoti, kokias kultūras norėtumėte auginti ir kokių joms reikėtų sąlygų, o kartu daržo įrengimui nesirinkti vietų, kuriose saulę užstoja medžiai ar pastatai. Ankstyviausias derlius džiugins, jei daržą formuosite nuo šiaurės link pietinės pusės. Geras pasirinkimas – rytų ir vakarų pusės. Šiaurės pietūs, šiaurės rytai ir šiaurės pietvakariai – tai kryptys, kurių linkme patartina formuoti vagas, kad auginamos kultūros gautų pakankamai saulės. Vis tik pusę, kurioje augs konkretūs augalai, vertėtų pasirinkti, atsižvelgiant į konkrečius auginamų kultūrų poreikius.

Kartu su vietos pasirinkimu galvoti vertėtų apie daržo dydį ir formą. Priklausomai nuo poreikių ir galimybių, nebūtina apsiriboti tradiciniu stačiakampio formos daržu. Parinkus daržui neįprastą formą, pagal tai reikėtų formuoti ir takelius bei vagas. Patogumas: ar patogu bus laistyti daržą ir išnešti iš jo nuravėtas piktžoles? Tai klausimai, kuriuos apmąstyti tiesiog būtina. Kad daržas nevargintų, o džiugintų, svarbu pasirūpinti, jog netoli daržo būtų laistymui tinkamo vandens ir nereiktų vaikščioti ilgų atstumų su sunkiais kibirais bei laistytuvais. Kitas svarbus dalykas – komposto dėžė, kurią įrengti patartina daržo gale, daržovių ir uogų auginimui nepalankioje ar šešėlyje esančioje vietoje. Į patogumą vertėtų atsižvelgti ir formuojant vagas. Jei bus suformuojamos per plačios vagos, gali būti sudėtinga pasiekti vagos vidurį ir kruopščiai išravėti piktžoles. Optimalus vagų plotis svyruoja tarp 70-100 centimetrų. Tarp vagų patartina palikti 20-40 centimetrų tarpus. Didesnius tarpus palikti verta tada, kai auginamos aukštaūgės kultūros. Daržo viduryje pravartu suformuoti kiek platesnį pagrindinį taką, skiriantį daržą į dvi dalis. Suformavus tokį taką, bus lengviau vaikščioti ir pasiekti įvairias daržo vietas. Be to, ant šio tako patogu susidėti reikiamus įrankius.

Pragmatika ir estetika: planuojant daržą, svarbu atsakyti į klausimą, kokia yra daržo paskirtis ir kokio tikslo siekiama? Jei norite susiplanuoti daržą „maitintoją“, kurio pagrindinė funkcija bus suteikti kuo didesnį derlių, patartina formuoti įprastas stačiakampes lysves ir tiems augalams, kurie darže bus svarbiausi ir pagrindiniai, skirti daugiausia vietos. Planuojant erdves, kuriose bus sodinamos skirtingos kultūros, visą daržo plotą galima suskirstyti į tris ar keturias zonas, vieną zoną skiriant daugiametėms, kitą – reiklioms, trečią – mažai priežiūros reikalaujančioms kultūroms. Zonų suskirstymas priklauso nuo daržininkų norų ir įpročių. Jei vis tik svarbus, o gal net svarbiausias estetinis daržo kuriamas įspūdis, galima galvoti apie netradicinių formų vagas ar vagų išdėstymą, sodinant norimas kultūras, suformuoti pylimėlius ar ovalios formos vagas.

Pylimėlius, trapecijas, trikampius primenančios vagos – tikrai galimas sprendimas. Tačiau tokiais atvejais reikia apmąstyti, ar tai atitiks auginamų kultūrų poreikius ir leis užsiauginti norimą derlių. Pavyzdžiui, pakeltų, trikampį ar trapeciją primenančių lysvių kampai greičiau išdžiūva, todėl derlius gali vystytis nevienodai, o kampuose augančius augalus gali tekti dažniau ir gausiau laistyti. Kuriant estetišką daržą, galima pasitelkti pakeltas vagas, medžio ar plytų elementus. Dar vienas praktinis patarimas – laikytis pagrindinių sėjomainos principų, parinkti tinkamą priešsėlį ir pagalvoti apie tinkamą augalų kaimynystę. Kai kuriems augalams būdingos tos pačios ligos, todėl, siekiant kokybiško derliaus, vertėtų tokių augalų nesodinti šalia.

V.Rimaitė

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą