Iškilmingai ir šiltai rajone paminėtos Kalniškės mūšio 75-osios ir Baltijos kelio 31-osios metinės

Vakar iškilmingai minėjome Kovotojų už laisvę ir Baltijos kelio dieną, skirtą Kalniškės mūšio 75-osioms metinėms. Renginiai rajone prasidėjo jau 10 valandą. Į Kalniškės mūšio vietą nuo Stebulių mokyklos pajudėjo pėsčiųjų žygio, skirto šiai datai, dalyviai, vedami pln. ltn. Ričardo Jarmalavičiaus. Tuo pat metu prie Nepriklausomybės paminklo Lazdijuose gėles padėjo dviračių žygio dalyviai ir juos į Kalniškės mūšio minėjimą išlydėjęs rajono savivaldybės vicemeras Audrius Klėjus.

Paminėti šių, visai Lietuvai reikšmingų datų, į Kalniškės mišką atvyko rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė,  Lietuvos Respublikos Seimo nariai Zenonas Streikus, Monika Navickienė, Aistė Gedvilienė, Ministro Pirmininko patarėjas Giedrius Surplys, gausus būrys rajono savivaldybės tarybos narių, rajono įstaigų vadovų, Krašto apsaugos savanorių pajėgų  Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai savanoriai, jaunieji rajono šauliai. Susirinkusiesiems buvo parodyta Lazdijų kultūros centro kolektyvų sukurta muzikinė misterija „Laisvės kovotojo dalia“. Joje skambėjusios pokario metų dainos, ištraukos iš Lietuvos partizanų dienoraščių, kitų archyvinių dokumentų, partizanų, jų artimųjų sukurti poezijos posmai renginio dalyvius nukėlė į Kalniškė mūšio metus – laikmetį, kuris skaudžiai palietė kiekvieną Lietuvos ir mūsų rajono, kur partizaninis judėjimas vyko itin aktyviai, šeimą. Po spektaklio renginio dalyviai, nešini trispalvėmis vėliavėlėmis, sustojo į vieningą grandinę, apjuosusią Kalniškės mūšio vietą, kryžių kalnelį, taip įsijungdami į Baltijos kelio akciją, kuri vyko  vakar vakare ir sujungė rankomis susikibusius mūsų tautiečius nuo Vilniaus Gedimino aikštės iki pasienyje su Baltarusija esančio Medininkų posto, taip išreiškiant vienybę su laisvės ir teisingumo siekiančia baltarusių tauta.

Renginio dalyvius sveikino rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė, savo kalboje akcentavusi tautos vienybę, bendrystę ir sąžiningumą, prieš kuriuos bejėgiai yra bet kokie ginklai. Ji dėkojo visiems, kurie atėjo paminėti Kalniškės mūšio 75-ųjų ir Baltijos kelio 31-ųjų metinių. Dalyvių gausa, sakė A. Miškinienė, rodo, jog šie įvykiai ir jas žyminčios datos gyvena mūsų atmintyje ir kiekvienam mūsų yra svarbios. Nuoširdžius padėkos  žodžius ji išsakė gausiam Lazdijų kultūros centro darbuotojų ir rajono meno saviveiklininkų būriui, paruošusiems šiam minėjimui skirtą  įspūdingą muzikinę misteriją „Laisvės kovotojo dalia“, kuri paliko neišdildomą įspūdį kiekvienam renginio žiūrovui.  Aukštą meninę ir gilią emocinę pastatymo vertę savo pasisakymuose akcentavo ir kiti kalbėjusieji – Seimo nariai Zenonas Streikus ir Monika Navickienė, mūsų kraštietis Paulius Malžinskas. Ministro Pirmininko patarėjas  Giedrius Surplys už patriotiškumo puoselėjimą ir socialinio-kultūrinio gyvenimo skatinimą Lazdijų kultūros centrui įteikė Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio padėką. Rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų  Dainavos apygardos 1-osios rinktinės štabo viršininkas Aurelijus Selimavičius apdovanojo rajone organizuoto moksleivių piešinių konkurso „Tegul saulė Lietuvoj tamsumas prašalina“, skirto Kalniškės mūšio 75-osioms metinėms, nugalėtojus. Minėjimo pabaigoje visi dalyviai buvo pakviesti pasivaišinti kareiviška koše ir arbata. Vaišintojai – Dainavos apygardos 1-osios rinktinės kariai savanoriai. Dėkojame jiems.

Iš Kalniškės savivaldybės vadovai ir gausus būrys rajono gyventojų išvyko į Vilnių, kur 19 valandą kartu su visa Lietuva jungsis į gyvą Baltijos kelio grandinę, ties palaikymo ir draugystės rankas Baltarusijai.

lazdijai.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą