Rugsėjo 9-ąją minėsime Pasaulinę vaisiaus alkoholinio sindromo dieną

Kasmet rugsėjo 9-ąją visame pasaulyje minima Vaisiaus alkoholinio sindromo diena (VAS). Ši diena pasirinkta ne atsitiktinai, mat devinto mėnesio devinta diena simbolizuoja devynis nėštumo mėnesius, per kuriuos moteris turėtų nevartoti alkoholio, keliančio pavojų ne tik jos, tačiau ir būsimo kūdikio sveikatai.

Alkoholio vartojimas nėštumo metu sukelia daugybę neigiamų pasekmių tiek vaiko pažintinei raidai, tiek jo fizinei sveikatai, kas vėliau gali atsiliepti vaiko gyvenimo kokybei, gerovei ir ateičiai. Vaisiui alkoholis kenksmingiausias 6–10 nėštumo savaitę, bet alkoholio sukeliami pažeidimai galimi visą nėštumą. Jei besilaukianti moteris vartoja alkoholį, didėja persileidimo, priešlaikinio gimdymo rizika, vaisius gali augti lėčiau, būti ligotas ar net žūti. Alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia apsigimimų, raidos ir elgesio sutrikimų priežastis. Taip pat padidėja tikimybė, kad naujagimis gims neišnešiotas ir svers mažiau, pasireikš naujagimio abstinencijos simptomai, galimi įvairūs vaiko raidos sutrikimai. Tokiems vaikams dažniau būdingi mokymosi sutrikimai, dėmesio ir aktyvumo sutrikimas, impulsyvumas, agresija. Siekiant atkreipti dėmesį į šią problemą, kasmet rugsėjo 9-ąją visame pasaulyje minima vaisiaus alkoholinio sindromo diena.

Labai svarbu nevartoti alkoholio ne tik planuojant nėštumą, laukiantis, bet ir susilaukus kūdikio. Nors pagimdžiusios ir auginančios kūdikį mamos vartoja mažiau alkoholio nei iki nėštumo, bet vis tik užsienio šalių tyrimai rodo, kad dauguma moterų dar pirmąjį pusmetį po vaiko gimimo vartoja alkoholį, nepaisant to, kad dauguma pačios maitina savo kūdikius. Mamos alkoholio vartojimas ypač pavojingas žindomam kūdikiui, nes alkoholis patenka ir per motinos pieną. Dėl to gali sutrikti kūdikio miego ir maitinimosi režimas: kūdikis suvartos mažiau pieno bei prasčiau miegos. Kuo daugiau alkoholio suvartojama, tuo ilgiau jis išlieka motinos kraujyje ir piene.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas, siekdamas informuoti visuomenę, ypač nėštumą planuojančias, besilaukiančias moteris, apie alkoholio vartojimo keliamus pavojus bei sugriauti dažnai paplitusius mitus, 2020 m. parengė informacinę medžiagą „Nėštumas ir alkoholis: griauname mitus“. Departamento atstovai taip pat dalyvaus rugsėjo 9 d. 9 val. vyksiančioje virtualioje paskaitoje „VAS  ̶  ne tik moters, bet ir mūsų visų atsakomybė”.

Arsa.lt, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą