Sugrįžimai: pasaulinio garso dailininkas Vytautas Kasiulis – į gimtąjį Simną

Rugpjūčio 8 dieną, Simno bibliotekoje vyko paveikslų paroda „Vytautas Kasiulis (1918–1996): nuo Simno iki Paryžiaus“ bei linksma edukacija. Kultūros centro konferencijų salėje vos tilpo renginio dalyviai. Juk į gimtinę simboliškai dar kartą grįžo bene garsiausias visų laikų simniškis, vienas žinomiausių Lietuvos dailininkų, kurio darbai sulaukė pripažinimo bei įvertinimo pasaulinėje meno erdvėje. Simne gimusio tapytojo paveikslai šiandien eksponuojami Niujorko, Paryžiaus ir kitų garsių pasaulio miestų meno galerijose, muziejuose.

Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus padalinio Vytauto Kasiulio muziejaus ekskursijų vadovė Aušra Razbadauskienė ir edukatorė Vaida Radytė-Žiūrienė į Simno biblioteką atsivežė mini parodėlę – Vytauto Kasiulio originalius paveikslus: „Žaliakalnis“, „Autoportretas“ ir „Būgnininkai“.

Muziejininkė A. Razbadauskienė apžvelgė Vytauto Kasiulio gyvenimo kelią – kaip mažo miestelio vaikas susidomėjo daile, kaip pirmuosius savo „kūrinius“ paliko ant kaimynų tvorų ir netgi gavo Simno mėsininko „užsakymą“ nupiešti jo krautuvės reklaminį ženklą.

Vėliau – studijos ir nepriteklių paženklintas gyvenimas pasaulio miestuose, kuriuose jis vėliau buvo pripažintas ir įvertintas.

Besikeičiantis paties menininko žvilgsnis į aplinką, besikeičiantis paveikslų žanras ir stilius.

Mintis V. Kasiulio parodą surengti Simne, tapytojo gimtajame krašte, kilo Alytaus rajono viešosios bibliotekos Simno filialo darbuotojoms.

„Nedidelis Simno miestelis išaugino daug šviesių žmonių, tai kelia didžiulį džiaugsmą ir pasididžiavimą, todėl stengiamės su jais supažindinti gyventojus“, – sako bibliotekininkė Lina Daniulevičienė.

Aktyvios bibliotekininkės liepos mėnesį taip pat surengė kito kraštiečio – dailininko Juozo Gecevičiaus – tapybos darbų parodą „Spalvų muzika“, šiemet dar numatyta surengti simniškio metraštininko Vytauto Stanevičiaus fotografijų paroda „Pasivaikščiojimas po Simną“ bei Irenos Mažeikienės karpinių parodą „Būtis karpiniuose“.

Kartu su kitais Alytaus rajono savivaldybės darbuotojais bei svečiais parodoje dalyvavo mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė. „Linkiu, kad mūsų visų širdyse šis dailininkas nebūtų pamirštas“, – kalbėjo D. Kitavičienė, kviesdama visus dalintis gerąja žinia apie Vytautą Kasiulį ir jo kūrybą, apie vykstančius puikius kultūros renginius, kurie praturtina mūsų gyvenimą naujomis spalvomis, potyriais.

Po ekspozicijos pristatymo vyko edukacinis užsiėmimas – grafikos dirbtuvės „Pozityvas-negatyvas“, kurio metu dalyviai galėjo išbandyti monotipiją nuo stiklo, o savo sukurtus mažus „šedevrus“ parsivežti namo.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą