Europos paveldo dienų Alytaus rajone perlas – renovuota Kurnėnų mokykla

Alytaus rajono savivaldybė prisijungė prie iniciatyvos minėti Europos paveldo dienas ir siekė atkreipti dėmesį į rajone esančius kultūros paveldo objektus. Rugsėjo 11–20 dienomis visoje Europoje vykusių renginių tema – „Kultūros paveldas ir edukacija“. Šiemet Alytaus rajone vyko daug įvairių veiklų, susitikimų ir renginių, tačiau svarbiausias – unikalios Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos pristatymas po renovacijos.

„Mes turime perlą! Naujai švytintį perlą. Tai yra išskirtinis objektas paveldo požiūriu. Mes neturime daugiau tokių pavyzdžių, kad tuometinės technologijos, medžiagos, stilius būtų perkelta į tarpukario Lietuvą. Tikrai tai labai ypatingas pavyzdys. Čia mes turime Lietuvos švietimo istorijos dalį, tarpukario švietimo, modernizacijos ir humaniško švietimo pavyzdį, nes ši mokykla buvo sukurta kaip jauki, artima kiekvienam, pritraukianti vaiką į kultūros, švietimo pasaulį“, – sakė mokyklos prikėlimo naujam gyvenimui renginyje dalyvavęs Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Apie dar 1936 metais statytą ir antram gyvenimui prikeltą Lauryno Radziukyno mokyklą buvo sukurtas ir videofilmas. Jame supažindinama su mokyklos istorija, jos statytojo Lauryno Radziukyno gyvenimo vingiais ir, žinoma, parodoma, kaip ji atrodo dabar. Filme apie amerikietišką, unikalią mokyklą Lietuvoje prisiminimais dalijasi buvusi ilgametė jos direktorė Antanina Urmanavičienė.

Europos paveldo dienoms pažymėti visose rajono gimnazijose vyko atviros pamokos „Kultūros paveldo objektai šalia mūsų“, kurių metu gimnazistai, prisitaikydami prie epidemiologinės situacijos, kaip jau tampa įprasta šiais metais, virtualiu būdu, aplankė visus 8 rajone esančius saugomus akmenis. Jiems buvo parodytas videofilmas, kuriame Alytaus turizmo informacijos centro vyr. turizmo specialistė Birutė Malaškevičiūtė bei Metelių regioninio parko vyr. specialistas, reindžeris-rekreacininkas Tomas Pikūnas pristatė kiekvieno akmens atsiradimo legendą, įdomiausius ir svarbiausius faktus. Moksleiviai dalyvavo viktorinoje, geriausiai atsakę į jos klausimus gavo Alytaus rajono savivaldybės, viešosios bibliotekos ir Europos paveldo departamento įsteigtus prizus.

Alytaus rajono savivaldybės viešoji biblioteka drauge su partneriais organizavo viktoriną „Kultūros paveldas šalia mūsų. Ar žinai?“ ir kvietė rajono gyventojus pasitikrinti žinias apie kultūros paveldo objektus savivaldybės teritorijoje. Beveik visuose bibliotekos filialuose buvo sulaukta gausaus dalyvių būrio.  

Pabaigti Europos paveldo dienoms skirtų renginių ciklą gyventojai buvo pakviesti į pėsčiųjų žygį Nemunaičio apylinkėmis bei aplankyti žinomus, naujam gyvenimui keliamus, nepelnytai pamirštus ir mažai kam žinomus objektus.

Žygeivius pasveikino ir palinkėjo gerų įspūdžių ir atradimų savame krašte Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė. „Dažnai mes norime keliauti į kitas šalis, kuo toliau, tačiau pamirštame, ką turime šalia savęs. Linkiu nepamiršti, kad savo kraštuose turime taip pat daug ką pamatyti, daug ką sužinoti ir patirti daug įspūdžių“,– kalbėjo vicemerė D. Kitavičienė.

Žygio metu buvo aplankytas Pranciškonų vasarnamis, kuriame 1945 m. birželio 2-osios naktį prisiekė 120 A. Ramanausko Vanago vadovaujamų partizanų, Nemunaičio miške esančios žemyninės kopos, mineralinio vandens versmė Lankų kaime ir kiti lankytini miestelio ir apylinkių objektai. Apie juos pasakojo seniūnas Rimantas Avižienis.

Idėja Europoje rengti paveldo dienas gimė Prancūzijoje 1984 metais. Per keletą metų išplito po daugelį Europos šalių ir išpopuliarėjo taip, kad nuo 1991-ųjų Europos Tarybai inicijavus renginiai vyksta visoje Europoje.

Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje yra 422 Kultūros paveldo objektai, įtraukti į Kultūros vertybių registrą, iš jų 95 kultūros paveldo objektai yra Valstybės saugomų kultūros paveldo objektų sąraše, o 23 – Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskelbti nacionalinės reikšmės kultūros paveldo objektais.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą