Neformalus vaikų ugdymas karantino metu nenutrūks

Dėl paskelbto karantino keičiasi ne tik mokinių mokymasis, bet ir neformalus švietimas. Būrelių mokytojai ieško būdų, kaip vykdyti veiklas ir padėti vaikams neatitrūkti nuo užsiėmimų, kurie ne tik ugdo, bet ir padeda sumažinti bendravimo su bendraamžiais stoką bei įtampą. Alytaus rajone vykdoma 20 neformaliojo švietimo veiklų: sporto, meno, kompiuterinio raštingumo užsiėmimai, sveikos gyvensenos, saugaus elgesio ir pilietiškumo ugdymo veiklos.

Dėl koronaviruso paskelbtas karantinas ir veiklų apribojimas šiuo metu ir mokiniams, ir mokytojams ne toks netikėtas, kaip buvo pavasarį. Jau pasimokyta, kaip organizuoti užsiėmimus nuotoliniu būdu.

Laisvoji mokytoja Jurgita Lenkauskienė Alytaus rajone veda piešimo būrelį „Spalvų paletė“. Karantino metu su mokiniais bendrauja „Zoom“ platformoje ir per „Messenger“ programą. Mokytoja su vaikais aptaria veiklos temą, technikas, kuriomis jie gali atlikti užduotį. Mokiniai padarytus darbus nufotografuoja ir siunčia mokytojai. Norėdami pasitarti dėl užduoties, su mokytoja gali susisiekti minėtomis programomis.

Nuotoliniam mokymui taip pat „Zoom“ ir „Messenger“ naudojasi ir laisvoji mokytoja Elvina Narauskienė, vedanti kalbos ir komunikacijos sutrikimų šalinimo NVŠ programą „Kalbėk, skaityk, rašyk“. Šiuo metu užsiėmimuose dalyvauja 10 mokinių. Kol kas užsiėmimai vyksta kontaktiniu būdu Alytaus rajono Miroslavo gimnazijoje.

„Jeigu taip nutiktų, kad mokiniams reikėtų dalyvauti programoje nuotoliniu būdu, būtų, kaip ir pavasarį, sukurta uždara „Messenger“ grupė arba „Zoom“. Tai būtų derinama su mokinių tėvais. Tiek mokytoja, tiek mokiniai turėtų asmeninius prisijungimus. Mokiniai vadovėlių ar kitos medžiagos skaitymą įsisavintų komunikuodami, atlikdami užduotis. Grįžtamasis ryšys būtų teikiamas pokalbių metu, darbai aptariami, komentuojami“, – sakė mokytoja E. Narauskienė.

Karantino metu sporto užsiėmimai rajono mokiniams būna nors ir kitokie, bet taip pat nenutrūksta. Pavasarį mokytojai vedė treniruotes nuotoliniu būdu.

„Su mokiniais buvo bendrauta „Zoom“ platformoje, „Messenger“, SMS, telefoninių skambučių pagalba bei elektroniniu paštu. „Zoom“ prisijungimai vyko ne rečiau, kaip vieną kartą per savaitę, kitomis priemonėmis – pagal poreikį“, – sakė Butrimonių gimnazijos direktorius, taip pat laisvasis mokytojas Valdas Valvonis, vykdantis NVŠ programą „Bendro fizinio paruošimo būrelis“.

Pasak jo, mokiniai užsiėmimuose dalyvavo noriai, dažnai su tėvelių pagalba. „Užduotys buvo teikiamos kiekvieną savaitę, sudarant savaitės veiklos planą. Plano sudėtinės dalys buvo rytinė mankšta, sveikatos ABC, futbolo ABC, savaitinis fizinio ugdymo pasas, užduotis-viktorina, videomedžiaga. Per savaitę mokiniai atlikdavo užduotis ir iki kito prisijungimo „Zoom“ platformoje atsiųsdavo tai įrodančią medžiagą. Geriausieji ir aktyviausieji buvo skatinami žodžiu bei įvairiais sportiniais prizais“, – dalijasi nuotolinių užsiėmimų vykdymo patirtimi V. Valvonis.

Šiais mokslo metais mokytojo vykdomo bendro fizinio paruošimo būrelio dalyvių didžioji dalis yra pradinių klasių mokiniai, kurie kol kas ugdomi kontaktiniu būdu. Todėl V. Valvonis planuoja tęsti užsiėmimus, vadovaudamasis darbui per karantiną rekomendacijomis. Mokytojas planuoja dirbti tik su tos pačios klasės mokiniais mažomis grupėmis, užtikrinant asmens srautų valdymo, higienos, saugos laikymosi būtinąsias sąlygas.

„Tiesioginiai užsiėmimai pradinių klasių mokinių yra labai laukiami ir suteikia jiems daug teigiamų emocijų. Nuotolinis mokymas tokio amžiaus mokiniams yra keblus dėl sunkumų prisijungiant prie virtualių susitikimų, be to, nuotoliniai užsiėmimai reikalauja tėvelių papildomo dėmesio ir palaikymo“, – pastebėjo V. Valvonis.

Su vyresniųjų grupe mokytojas planuoja dirbti nuotoliniu būdu „Microsoft Teams“ platformoje. Jeigu bus palankios oro sąlygos, galbūt veiklas vykdys lauke.

Vyriausybės sprendimu karantinas Lietuvoje truks iki lapkričio 29 dienos vidurnakčio.

Neformalusis vaikų švietimas gali būti vykdomas nuotoliniu būdu arba stabdomas, išskyrus programas, kurias vykdant valdomi srautai, laikomasi atstumų, naudojamos apsaugos priemonės. Leidžiamas individualus ugdymas arba ugdymas lauke. Taip pat leidžiamas ugdymas ne didesnėmis kaip 5 mokinių grupėmis (mokytojas turi dirbti su viena grupe), kai vienam vaikui tenka 10 kvadratinių metrų plotas.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Nuotr. Butrimonių gimnazijos direktorius, laisvasis mokytojas V. Valvonis sako, kad pradinukams priimtinesnis tiesioginis ugdymas

Jurgitos Lenkauskienės NVŠ programos „Spalvų paletė“ nuotolinių užsiėmimų metu mokinio atlikta užduotis

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą