Seimo narys Laurynas Kasčiūnas Dzūkijos nepamiršta

Alytaus rajono savivaldybėje apsilankė Lietuvos Respublikos Seimo narys, neseniai tapęs vieno iš svarbiausių – Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku – L. Kasčiūnas. Jis tęsi per rinkimus duotą pažadą dzūkų nepamiršti, su jais tartis dėl svarbiausių savo darbo krypčių ir teisėkūros projektų. Savivaldybės vadovai pasveikino L. Kasčiūną su naujomis, labai svarbiomis Lietuvai pareigomis.

NSGK pirmininkas sakė, kad dabar jo laukia iššūkis – peržiūrėti Nacionalinio saugumo strategiją taip, kad joje būtų atspindėti naujausi globalūs iššūkiai, pavyzdžiui, COVID-19 poveikis mūsų nacionalinio saugumo sistemai. Taip pat reikia atsižvelgti į pasikeitusią Rusijos ir Baltarusijos santykių dinamiką po Baltarusijoje įvykusių prezidento rinkimų, iš naujo įvertinti santykius su Britanija po „Brexit“ ir kt.

„Viso to dabar galiojančioje strategijoje nėra,– teigė NSGK vadovas L. Kasčiūnas, – dar pridurčiau, kad pasenusi ir nuostata dėl gynybos finansavimo, ji neatliepia parlamentinių partijų susitarimo, jog iki 2030 m. būtų siekiama gynybai skirti 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto.“ 

Trumpame susitikime savivaldybės vadovai išklausė Seimo nario pateiktą informaciją apie tai, jog Krašto apsaugos ministerija, atsižvelgdama į Baltijos regione išliekančią sudėtingą geopolitinę situaciją, su tuo susijusią Lietuvos kariuomenės plėtrą, Lietuvoje dislokuotas NATO pajėgas ir į pratybas atvykstančių sąjungininkų karių skaičių, siekia Lietuvoje įkurti naują karinį poligoną, kuris galėtų tenkinti išaugusius karinio rengimo poreikius.

Poligonas turėtų būti įkurtas mažai apgyvendintoje, ypač svarbių kultūros paveldo objektų ar gamtos draustinių neturinčioje teritorijoje, kurioje nėra ribojama karinė veikla ir kuri užtikrintų tolygesnį visų Lietuvos kariuomenės dalinių treniravimosi vietų paskirstymą.

Šiuo metu atliekama nauja galimybių studija, dar nėra apsispręsta nei dėl Lietuvos rajono, nei dėl konkrečios būsimo poligono vietos. Kitaip tariant – vyksta žvalgytuvės.

Dėl konkrečios naujo poligono vietos bus apsispręsta tik po išsamių konsultacijų su vietos savivalda, verslu, ūkininkais ir bendruomenėmis. Kadangi naujo poligono steigimo galimos alternatyvos tik svarstomos, todėl visos suinteresuotos visuomenės nuomonės bus vertinamos ir į jas bus atsižvelgiama.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Nuotr. (iš kairės) Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, LR Seimo narys, NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, savivaldybės administracijos direktorė Gintarė Jociunskaitė ir mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą