Patvirtinta: kitąmet pensijos didės

2021 metais socialinio draudimo pensijos didės 9,08 proc. – tiek  procentų didės bazinė pensija, apskaitos vieneto vertė ir našlių pensijos bazinis dydis. Dėl to didės ne tik senatvės pensijos, bet ir išankstinės pensijos, netekto darbingumo pensijos, našlių ir našlaičių pensijos.

Skaičiuojama, kad vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu 2021 metais pasieks 435 eurus, o vidutinė pensija – 411 eurus. Šiuo metu vidutinė senatvės pensija su būtinuoju stažu sudaro 399 eurus, o vidutinė pensija – 377 eurus.

Remiantis nauja indeksavimo tvarka, šiemet nežymiai smuktelėjęs bendrasis vidaus produktas netaps kliūtimi pensijų augimui ir senjorų bei žmonių su negalia skurdo mažinimui, nes kitąmet prognozuojamas ir bendrojo vidaus produkto, ir darbo užmokesčio fondo augimas. 

Pačių mažiausių pensijų gavėjams, kurių visų gaunamų pensijų, išskyrus šalpos pensijas, suma nesiekia minimalių vartojimo poreikių dydžio, mokamos pensijų priemokos. Šiemet šis dydis siekia 257 eurus, kitąmet – 263 eurus. Konkreti priemoka asmeniui priklauso nuo per visą gyvenimą įgyto stažo, o būtinąjį stažą įgijusiam pensininkui bendra visų gaunamų pensijų suma negali būti mažesnė nei minimalių vartojimo poreikių dydis.

2020 12 08 SADM kiek kitamet augs pensijos 03 2

Lietuvoje iš viso yra apie 615 tūkst. senatvės pensininkų, apie 5 tūkst. išankstinių senatvės pensijų gavėjų, apie 160 tūkst. netekto darbingumo pensijų gavėjų, apie 30 tūkst. našlaičių pensijų gavėjų.

Socialinio draudimo pensijų didinimui šiandien pritarė Seimas. 

 

Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą