Rekomendacijos dėl žemės ūkio, maisto ir žuvininkystės sektorių veiklos

Žemės ūkio ministerija, atsižvelgdama į šalyje sugriežtintas karantino sąlygas, parengė veiklos rekomendacijas žemės ūkio, maisto ir žuvininkystės sektorių atstovams. 

Uždraudus parduotuvių, įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose, turgaviečių ir kitų viešųjų prekybos vietų veiklą, toliau darbą tęsti gali parduotuvės, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas.  

Veikla turgavietėse ir viešose prekybos vietose

Dirbti gali ir prekiautojai maistu turgavietėse, kitose viešose prekybos vietose. Čia galima prekyba ne tik maisto produktais, bet ir eglutėmis ir kitais medeliais, skirtais šventėms (lauko prekyba). Svarbu prisiminti, kad maisto produktai gali būti parduodami tik išsinešimui.

Viešosios prekybos vietos yra suprantamos kaip savivaldybės nustatyta arba privataus asmens skirta ir su teritorine Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba suderinta teritorija prekybai tik savos gamybos ir žemės ūkio produktais nuo laikinųjų prekybos įrenginių, iš automobilių, specializuotų automobilių ar priekabų, laivų.

Tiek parduotuvėse, tiek turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, kurių veikla nedraudžiama, turi būti užtikrinamas 15 m2 prekybos plotas vienam lankytojui arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo ir užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

Draudžiama teikti paslaugas, kurių teikimo metu būtinas ilgesnis nei 15 minučių kontaktas tarp paslaugos teikėjo ir paslaugos gavėjo.

Internetinė prekyba

Vykdant internetinę prekybą, kai prekės pristatomos ar atsiimamos atsiėmimo punktuose, svarbu prisiminti, kad jos turi būti perduodamos vengiant tiesioginio kontakto, t. y. pirkėjas informuojamas telefonu, kad prekės atvežtos ir paliktos nurodytu adresu. Jei nėra galimybės perduoti maisto ir kitų prekių be kontakto, rekomenduojama, kad prekes atvežęs asmuo dezinfekuotų rankas prieš perduodamas prekę pirkėjui.

Reikalavimai prekiaujantiems

Visi prekiaujantieji privalo informuoti lankytojus apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt.), kad neaptarnaujami lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) ir apie būtinybę vyresniems nei 6 metų amžiaus lankytojams dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).

Taip pat privalu užtikrinti, kad darbuotojai, aptarnaujantys lankytojus, dėvėtų nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones). Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių) leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių) dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei, tokiu atveju rekomenduojama dėvėti veido skydelį. Taip pat reikia užtikrinti, kad dirbtų darbuotojai, neturintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (pvz., karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.).

Drausti dirbti darbuotojams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu išskyrus darbuotojus, dirbančius nuotoliniu būdu arba gavus NVSC leidimą.

Skatinti lankytojus eilėse laikytis saugaus - ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo: pirkėjams gerai matomoje vietoje, pvz., ant prekybos vitrinų, pateikti informaciją, pvz., „Laukiant eilėje prašome laikytis 2 metrų atstumo vienas nuo kito“.

Sudaryti galimybę tinkamai darbuotojų ir lankytojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai – gerai matomoje vietoje padėti darbuotojų ir lankytojų rankų dezinfekcijai skirtą priemonę.

Užtikrinti, kad dažnai liečiami paviršiai (durų rankenos, prekių laikymo lentynos, dėžės, stelažai ir kt.) ir prekėms transportuoti skirtos priemonės būtų dezinfekuojamos dažniau nei įprastai (bent 2 kartus per dieną), taip pat užtikrinti tinkamą aplinkos valymą ir dezinfekciją.

Visas ministerijos parengtas rekomendacijas Dėl žemės ūkio, maito ir žuvininkystės sektorių veiklos, sugriežtinus karantino Lietuvos Respublikoje, sąlygas, galite rasti čia.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą