Ministro susitikime su Suvalkijos žemdirbiais aptarti aktualūs klausimai

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas vaizdo susitikime su Šakių rajono ir Kazlų Rūdos savivaldybės ūkininkais aptarė paramos žemės ūkiui, melioracijos, artėjančio pasėlių deklaravimo ir kitus žemdirbiams svarbius klausimus.

„Rizikuojame būti nepopuliarūs, bet planuodami žemės ūkio politiką privalome aiškiai įvardyti prioritetus. Pereinamuoju laikotarpiu radikalių pokyčių nenumatoma, bet nuo 2023 metų turėsime apsispręsti dėl prioritetinių krypčių. ES parama nėra asmeniai pinigai - tai visų ES mokesčių mokėtojų pinigai, turime į tai atsižvelgti“, - susitikime teigė ministras. K. Navickas.

Pasak jo, planuojama dar daugiau dėmesio ir pagalbos skirti jauniesiems ūkininkams. O ES numatomas paramos skyrimo akcentas - ne regioninis, o pagal ūkininkavimo būdą, dirvožemio struktūros tausojimą.  

Vienas iš aktualių ūkininkams klausimų  – dyzelino, naudojamo žemės ūkyje, ateityje įsigijimo lengvatos peržiūrėjimas. „Kada bus teikiamas toks siūlymas bei visas mokesčių paketas, tada ir spręsime, ieškosime balanso. Valstybės biudžete numatomi prioritetai, o mokesčiai turi būti tikslingi“, - sakė ministras.

Ūkininkai domėjosi ir melioracijos atnaujinimo ar įrengimo perspektyvomis. Anot žemės ūkio ministro, šiuo metu valstybės prioritetas - renovuoti magistralinę infrastruktūrą. Ministerija siekia spręsti įsisenėjusią melioracijos atnaujinimo finansavimo problemą. Matoma išeitis - specialaus melioracijos fondo įsteigimas.

Susitikime su ministru ūkininkus domino planai dėl Žaliojo kurso įgyvendinimo, pesticidų naudojimo mažinimo, tvaraus ūkininkavimo, valstybės žemės nuomos, ekologinių bei smulkiųjų šeimos ūkių plėtros.

Pasėlių deklaravimo naujovės

Šiais metais žemės ūkio naudmenų ir pasėlių deklaravimas pradedamas balandžio 12 d. Deklaruojantys 30 ha ir didesnį javų bei rapsų plotus nebegalės žymėti auginamų augalų veislę kaip “Nežinoma”. Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) pareikalavus, bus privaloma pateikti sertifikuotos sėklos dokumentus. Siekiantieji gauti susietąją paramą už daugiau kaip 1 ha ploto atvirame grunte auginamus vaisius, uogas, daržoves, privalės per „NMA Agro” programėlę pateikti nuotraukas, kuriose matytųsi užaugintas derlius. Žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų klasifikatorius papildytas naujais kodais, kuriais būtų deklaruojami mišrūs daržovių, sodų ir uogynų plotai.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą