Kelias į Kauną pagaliau bus rekonstruojamas

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas informuoja, jog Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos įgyvendinimo plane jau oficialiai įtraukta 5.7.21 priemonė: „Pradėti valstybinės reikšmės krašto kelio Nr. 130 Kaunas –Prienai –Alytus rekonstrukciją“.

Tai yra gera žinia ne tik Alytaus rajono, bet ir viso Pietų Lietuvos regiono gyventojams siekiant išspręsti seną problemą ir kasdienines grėsmes dėl itin nesaugaus eismo šiame kelyje.

Vasario pabaigoje grupė savivaldybių merų ir LR Seimo narių kreipėsi į Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę, prašydami įtraukti kelio Nr. 130 rekonstrukciją į Vyriausybės programos įgyvendinimo planą. Prašymas buvo išgirstas.

Šiuo metu prioritetiniai darbai kelyje Nr. 130 yra žemės paėmimo visuomenės reikmėms procedūros, o 2022 m. – techninio projekto parengimas ir realių kelio rekonstravimo darbų planavimas. Viso projekto darbai buvo aptarti su Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) vadovais, Kauno ir Alytaus regionų savivaldybių merais, susisiekimo ministru M. Skuodžiu bei Seimo Ekonomikos komiteto posėdžiuose, vykdant parlamentinę kontrolę.

Žemės paėmimo procedūros galėtų trukti iki 2022 m. rudens. Lygiagrečiai jau 2022 m. pradžioje galėtų prasidėti techninio projekto rengimas, kuris truktų iki 2023 m. spalio mėn. Realūs rangos darbai prasidėtų 2023 m.

Kelias Nr.130 būtų rekonstruojamas į IIa kategoriją: iš viso – 3 eismo juostos (2 juostos – vienai ir 1 juosta – kitai eismo krypčiai, skirtingų krypčių eismą atskiriant apsauginiu barjeru, eismo juostų skaičių viena kryptimi keičiant maždaug kas 2–3 km).

Į rekonstruojamo kelio ribas patenka 274 žemės sklypai (121 sklypas – Kauno rajone, 153 – Prienų rajone), iš kurių būtina išpirkti kelio platinimui reikalingas žemės sklypo dalis. Bendras visuomenės poreikiams paimamos žemės plotas – 41,9 ha (Kauno rajone – 14,59 ha, Prienų rajone –27,33 ha. Tam reikės iki 3 mln. Eur.

Pasitarimuose su Susisiekimo ministerijos ir LAKD vadovais sutarta, kad reikiamos lėšos bus numatytos LAKD sąmatose, nekeičiant Seime patvirtinto 2021 m. patvirtinto biudžeto projekto.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą