Neetatiniai aplinkosaugininkai turės įgaliojimus dirbti visoje šalyje 3 metus

Išklausę mokymo kursą ir išlaikę egzaminą neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai įgis įgaliojimus trejiems metams saugoti gamtą visoje Lietuvoje. Tiesa, komisija dar patikrins asmenines kandidatų savybes, o teisti asmenys į šią pilietinę tarnybą nebus priimami.

Tai numatoma Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymo pakeitimo projekte, kurį Aplinkos ministerija penktadienį pateikė Vyriausybei. Pritarus Vyriausybei, pakeisti įstatymą dar turės Seimas.

Aplinkos ministro Simono Gentvilo žodžiais, įstatymo pakeitimu atveriamas kelias saugiai pilietinei aplinkosaugai, kurios principas panašus kaip bendruomenėse veikiančios saugios kaimynystės. „Mūsų visuomenė brandi pati pasirūpinti ir saugia kaimynyste pagelbėjant policininkams, ir aplinkos apsauga pagelbėjant aplinkosaugininkams. Valstybinę kontrolę turime nukreipti į pramoninius objektus, kur taršai nustatyti reikia aukštų kompetencijų, o žvejojančius ir medžiojančius brakonierius valstybei kontroliuoti tegu padeda neabejingi piliečiai“, – sako Simonas Gentvilas.

Neetatiniai aplinkosaugos inspektoriai galės reikalauti, kad pažeidimus darantys asmenys laikytųsi įstatymų ir nutrauktų daromus pažeidimus. Kartu jie privalės apie pastebėtą pažeidimą nedelsiant pranešti Aplinkos apsaugos departamentui.

Be to, žvejybos ir medžioklės plotų naudotojai, jų nariai arba atstovai, kurie kartu yra neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai, naudojamuose plotuose galės tikrinti asmenų dokumentus, suteikiančius teisę naudoti gamtos išteklius.

Neetatiniai inspektoriai galės ir patruliuoti, tačiau tik poromis (arba didesnėmis grupėmis) ir vadovaujant pareigūnui. Tuo metu buvę aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai galės tapti neetatiniais inspektoriais nelaikę egzamino.

Šiuo metu Lietuvoje įgaliojimus turi per du šimtus neetatinių inspektorių.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą