Parama neįgaliesiems atveria jiems naujas galimybes

Pagalba ir užimtumo organizavimas neįgaliesiems – viena iš Alytaus rajono savivaldybės socialinės paramos gyventojams sričių. Pasiekti tikslų padeda nevyriausybinės neįgaliųjų organizacijos, vykdydamos savivaldybės ir valstybės finansuojamus neįgaliųjų bendruomenėje socialinės reabilitacijos projektus. Rajono neįgaliųjų organizacijos teikia neįgaliesiems individualią pagalbą, organizuoja edukacijas, mokymus, pažintines išvykas, gamina įvairias dekoracijas, papuošalus, kitus rankdarbius, dalyvauja mugėse, socialinėse iniciatyvose, kuriose pristato save bei rajoną.

2022 m. Alytaus rajone paskirstyta 54 174 eurų socialinės reabilitacijos paslaugų projektams įgyvendinti neįgaliųjų bendruomenėje. Projektus įgyvendina trys organizacijos: VšĮ LASS Pietvakarių centras, Alytaus rajono neįgaliųjų draugija, Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ Alytaus rajono padalinys.

„Tikrai galime pasidžiaugti neįgaliųjų organizacijų veikla. Per pastaruosius kelis metus ji tapo daug aktyvesnė. Labai reikalinga ir naudinga jų vykdoma socialinė pagalba, bet ne mažiau svarbus ir laisvalaikio organizavimas, įvairūs mokymai, dalyvavimas kultūrinėse veiklose, susitikimai ir bendravimas tarpusavyje, vienas kito palaikymas. Dėkojame visiems, kurie prisideda prie pagalbos neįgaliesiems. Jūsų dėka jų kasdienybė lengvesnė, laisvalaikis turiningesnis“, – sako Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas.

Alytaus rajono neįgaliųjų draugija pernai vykdė įvairias veiklas, labiausiai aplinkinių dėmesį į save atkreipė narių pagamintomis išskirtinėmis dekoracijomis – gėlėmis. Jas pristatė ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Europos atliekų mažinimo savaitei skirtam konkursui, puošė rajono renginius.

Šiemet draugijos projektui „Stiprūs kartu“ skirta 26145 eurai. Neįgalieji bus kviečiami dalyvauti įvairiuose užsiėmimuose.

„Dalyvaudami veiklose daug geriau jaučiamės ir emociškai, ir fiziškai, pasimiršta negalia, susirandame draugų. Organizuojame įvairius užsiėmimus, gaminame dekoracijas, papuošalus, maistą, vykstame į išvykas“, – sako Alytaus rajono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Liudmila Makselienė.

Organizuojant neįgaliųjų užimtumą, Krokialaukyje bus įsteigtas neįgaliųjų būrelis, kuriame vyks įvairių rankdarbių ir amatų mokymai. Tokie užsiėmimai jau vyko Luksnėnuose ir Dauguose. Draugija planuoja vykti į tradicinę Lietuvos neįgaliųjų organizacijų šventę. Taip pat bus teikiama individuali pagalba, informacija sveikatos, kompiuterinio raštingumo ir kitais rūpimais klausimais. Neįgaliųjų draugija prireikus palydi ir paveža neįgaliuosius į gydymo ir kitas įstaigas.

Šiandien Lietuvos neregiai ir silpnaregiai gali gyventi tokį gyvenimą, kokį gyvena viso pasaulio aklieji – naudodamiesi pažangiausiomis informacinėmis technologijomis, mokydamiesi, dirbdami, keliaudami ir pramogaudami. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Alytaus miesto ir rajono filialo nariai pernai dalyvavo sveikatinimo dienos stovykloje, įvairiose edukacijose, organizacijos 95-mečio šventėje, kartu su šeimos nariais vyko į pažintinę išvyką.

2022 m. VšĮ LASS Pietvakarių centras planuoja tęsti praėjusiais metais vykdytą projektą „Regėjimo negalia – ne kliūtis visaverčiam gyvenimui“. Jam skirta 19000 eurų. Į projekto veiklas, kaip ir pernai, planuojama įtraukti ir regėjimo neįgaliųjų šeimos narius, teikti individualią pagalbą buityje, padėti nuvykti į įvairias įstaigas, skirti techninės pagalbos, komunikacijos priemones – lazdeles, specialias lempas, kurios didina raides, laikrodžius, kurie garsu praneša laiką ir datą, grotuvus – knygų skaitytuvus.

„Garso knygas pagal užsakymą paimame iš bibliotekos ir pristatome neįgaliesiems į namus. Taip pat suteikiame informaciją apie galimybes mokytis, dirbti, kaip turiningai leisti laisvalaikį, kitais rūpimais klausimais, sunkiomis emocinėmis akimirkomis visada pasikalbame ir su neįgaliaisiais, ir su jų šeimos nariais“, – sakė projekto veiklų vykdytojas Sigitas Karlonas.

Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ Alytaus rajono padalinio pirmininkė Danutė Laukaitienė jau daug metų rajone organizuoja veiklas, dienos užimtumą sutrikusio intelekto žmonėms ir jų šeimos nariams. Jose didelis dėmesys skiriamas neįgaliojo asmens higienai, bendravimui tarpusavyje. Be kasdienės veiklos, organizuojamos įvairios šventės, gaminami rankdarbiai.

Pernai Simno kultūros namų salėje parodytas Alytaus r. Simno specialiosios mokyklos teatro studijos „Runa“ spektaklis „Mergaitė su degtukais“, kuriame dalyvavo ir Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ Alytaus rajono padalinio jaunuoliai.

„Vilties“ Alytaus rajono padaliniui 2022 m. skirta 9029 eurai. Organizacija įgyvendins projektą „Socialinių paslaugų teikimas neįgaliesiems asmenims ir jų šeimoms“.

„Skatiname ir organizuojame neįgaliuosius bei jų šeimos narius dalyvauti įvairiuose renginiuose, edukacijose. Dalyvaujame ne tik kaip stebėtojai, bet ir kaip dalyviai su pačių padarytais darbeliais, išmoktomis dainomis ar eilėraščiais, žaidžiame žaidimus, bendraujame – taip stipriname ryšį tarp neįgaliųjų, jų šeimų. Dalyvaudami veiklose žmonės susidraugauja, pradeda bendrauti ir jų šeimos“, – sako D. Laukaitienė. Bendrija „Viltis“ veiklas vykdo Dauguose ir Simne.

2021 m. rajono neįgaliųjų organizacijos taip pat įgyvendino 3 paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje socialinės reabilitacijos projektus, kuriems buvo skirta skirta 54 900 eurų parama.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

  • Wagner Clerk
    prieš 1 minučių
    Norėčiau jus visus rekomenduoti patikimam ir nuoširdžiam privačios paskolos davėjui, kuris patvirtino mano paskolą vos per kelias valandas po daugybės nesėkmingų bandymų gauti paskolą, nustebau ir apsidžiaugiau, kad privatus skolintojas mane išgelbėjo ir pasiūlė paskola su 2% palūkanų norma, susisiekite su ja dabar, jei jums reikia skubios paskolos El. paštas: (christywalton355@gmail.com) arba whatsapp jam +12522852093

Parašykite komentarą