Nevyriausybinės organizacijos vienija jėgas rinkdami paramą ir savanorių būrius pagalbai ukrainiečiams

Penkios nevyriausybinės organizacijos: Lietuvos Raudonasis Kryžius, „Maisto bankas“, Lietuvos Caritas, Maltiečiai ir Gelbėkit vaikus, vienijasi su iniciatyva „Stiprūs kartu“ teikiant pagalbą ukrainiečiams, bėgantiems į Lietuvą nuo karo Ukrainoje.

Nevyriausybinės organizacijos renka žmonių paramą tam, kad būtų galima užtikrinti pagrindinius ir svarbiausius ukrainiečių, bėgančių nuo karo, poreikius. Aukoti galima skambinant trumpuoju numeriu 1485 auka 5 Eur arba aukok.lt platformoje „Mūsų rankos ir širdys – Ukrainai“.

Pagalba ne tik pinigais, bet ir savo rankomis

Susijungusios nevyriausybinės organizacijos kviečia žmones prisidėti ne tik lėšomis, tačiau ir savomis rankomis. Karo Ukrainoje įkarštyje telkiami savanorių būriai pirmos psichosocialinės, pirmosios pagalbos teikimui bei humanitarinių paketų ukrainiečiams rengimui bei dalinimui. Visi žmonės laukiami prisijungiant prie vienos iš nevyriausybinių organizacijų savanorių gretų.

Savanoriai šiomis dienomis – labai reikalinga jėga. Lietuvos Raudonojo Kryžiaus vadovė Kristina Meidė įsitikinusi, jog kadangi tai ne pirmoji krizė, kurioje veikia ir padeda Lietuvos nevyriausybinės organizacijos ir lietuviai noriai bei aktyviai reaguoja į pagalbos prašymus, šįkart taip pat pavyks surinkti didelį ir tikslingai veikiantį savanorių būrį: „Tai yra jau trečioji krizė per pastaruosius metus, su kuria susiduriame akis į akį. Jau sėkmingai veikėme labai sudėtingomis pandemijos ir migracijos krizės sąlygomis, esame pasiruošę ir šiandien – jaučiamės tvirti, veiksime užtikrintai, naujus savanorius paruošime teikti pagalbą į Lietuvą nuo karo Ukrainoje bėgantiems piliečiams greitai. Esu tikra, kad vėl surinksime didelį būrį pilietiškų, atsidavusių savanorių, kurie neabejingi šių dienų įvykiams ir kitų žmonių nelaimei. Esame jau pasitikrinę, kad bėdoje lietuviai – labai vieningi“.

Tinkama pagalba vaikams karo metu – itin reikšminga

„Gelbėkit vaikus“ organizacijos generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė sako, kad karo akivaizdoje labai svarbu skirti dėmesį, suteikti tinkamą pagalbą ir paramą vaikams – tokią misiją šiuo metu vykdo ir Ukrainoje veikiantys kolegos, ir yra pasiruošę vykdyti organizacijos nariai bei surinkti savanoriai Lietuvoje: „Lietuvos žmonės, kaip parodė pastarųjų metų įvykiai, atskuba į pagalbą ir neprašyti tada, kai labiausiai to reikia. Dabar toks metas! Mūsų kolegos – „Save the Children“ organizacijos Ukrainoje darbuotojai – bando padėti karo siaubą išgyvenantiems vaikams mūšio lauku virtusioje šalyje. Tuo tarpu mes renkame lėšas, kad padėtume jiems bei Lietuvą pasieksiantiems pabėgėliams. Geriau pasiruošti teikti pagalbą vaikams gali ir savanoriai, kurių labai laukiame!“.

Ukrainiečiams bus reikalinga didelė pagalba maistu

Maisto bankas telkia dideles pajėgas, kad padėtų atliepti pagrindinius ir svarbiausius žmonių poreikius maistu. Organizacijoje jau ruošiami maisto paketai, kurie pasieks į Lietuvą plūstančių ukrainiečių rankas. „Nelaimės akivaizdoje privalu susitelkti ir ištiesti pagalbos ranką – tai paprasčiausias žmoniškumas. Todėl „Maisto banko“ komanda yra pilnai pasiruošusi maistu padėti kiekvienam nuo karo bėgančiam Ukrainos gyventojui. Jau nuo šiandien mūsų padaliniuose bus pradėti formuoti maisto paketai, kuriuos perduosime sieną kertantiems ir Lietuvoje prieglobsčio prašantiems ukrainiečiams. Nors neatstosime jiems namų, tačiau privalome šiuos žmones sutikti oriai, padėti jiems nuvyti nerimą, suteikti saugų prieglobstį. Nuoširdžiai tikime ir linkime, kad tai laikina pagalba - juk Ukraina atsilaikys, liks stipri ateičiai, o Ukrainos gyventojai jau greitai galės sugrįžti į savo gimtuosius namus“, – sako „Maisto banko“ vadovas Simonas Gurevičius.

Lietuviai bėdoje – vieningi

Lietuvos Caritas vadovė Deimantė Bukeikaitė pastebi, kad dabar kiekvienas mūsų turėtume susitelkti palaikydami Ukrainą ir jos piliečius bei suvienyti jėgas kaip tik įmanydami teikdami pagalbą jiems: „Šiandien kaip niekad mūsų palaikymo ir dėmesio reikia Ukrainos žmonėms. Lietuviai aktyviai padėjo 2014 m., kai prasidėjo įvykiai Maidane, tikiu, kad ir dabar dalinsimės su Ukrainos žmonėmis viskuo, kuo galėsime. Krikščioniškos meilės artimam vedini – padėkime Ukrainos žmonėms palaikydami juos malda, aukokime lėšas pagalbos teikimui tiek čia, Lietuvoje, tiek Ukrainoje ir eikime savanoriauti, kad visi ukrainiečiai, kurie atvyks į mūsų šalį, sutiktų ištiestas pagalbos rankas bei širdis jų link“.

Dalia Kedavičienė, Maltos ordino pagalbos tarnybos vadovė sako, kad Ukrainos nelaimė yra mūsų visų nelaimė, o darbų padedant ukrainiečiams – netruks: „Karas šalia mūsų. Tūkstančiai bėga nuo šito siaubo. Su vaikais, išsigandę. Mes, maltiečiai, esame pasiruošę jiems padėti ir kviečiame žmones prisidėti prie mūsų telkiamų pajėgų – reikės daug papildomų rankų humanitarinei pagalbai vykdyti. Jei galite prisidėti, užpildykite anketą, o jeigu turite pasiūlymų, kaip padėti nuo karo bėgantiems ukrainiečiams, galite kreiptis į savo ar artimiausio miesto maltiečius. Ukrainos skausmas yra visų mūsų skausmas“.

5 susivienijusios nevyriausybinės organizacijos kviečia prisijungti prie savanorių būrio kiekvieną neabejingą pilietį užpildant anketą arba registruojantis el. paštu:

Registracija pildant anketą savanorystei Lietuvos Raudonajame Kryžiuje: https://forms.gle/NtAELQKKRhevaJiM6

Registracija savanorystei organizacijoje „Gelbėkit vaikus“ : informacija@savethechildren.org

Registracija savanorystei „Maisto banke“ : www.maistobankas.lt/reg

Registracija pildant anketą savanorystei Lietuvos Carite : https://forms.gle/EkAD8iSJt4aYYr3x8

Registracija pildant anketą savanorystei Maltiečių organizacijoje: https://forms.office.com/r/E3gGXPpkvB

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą