Jau veikia Butrimonių fontanas, bus atidengta skulptūra „Krepšinio motinai“

Penktadienio vakare buvo pradėtas vieno populiariausių Lietuvoje Butrimonių fontano sezonas. Netoli jo gegužės pradžioje Lietuvos krepšinio 100-mečio proga bus atidengta skulptūra jame gimusiai ir augusiai moterų krepšinį išpopuliarinusiai Sendai Valvrojenskai Berenson-Abbott.

Fontanas yra Butrimonių istorinėje aikštėje. Sezono metu darbo dienomis veiks nuo 10 iki 24 val., šeštadieniais ir sekmadieniais – nuo 8.30 iki 24 val. Kaip sakė seniūnas Andrius Karlonas, aikštėje vyks renginių, vėl veiks prekyba kupole.

Netoli fontano veikia jauki kavinukė, parduotuvės, kuriose galima nusipirkti arba paskanauti vietinių šimtalapių, šakočių, naminių sūrių, arbatos, kavos, įsigyti suvenyrų.

Netoli žymaus ir lankomo fontano bus pastatyta skulptūra krepšinio motinai Senda Berenson Abbott. Jos autorius Nerijus Erminas. Jau vyksta skulptūros įrengimo darbai. Atidengimo renginys planuojamas gegužės pradžioje.

Projektą įgyvendina VšĮ Kultūrinės ir istorinės atminties fondas. Paminklo statybai dalį lėšų skyrė Alytaus rajono savivaldybė.

Butrimonyse gimusi ir vaikystę leidusi Senda Berenson Abbott yra pirmoji moterų krepšinio propaguotoja JAV, pirmojo krepšinio vadovėlio moterims autorė, tituluojama pasaulinio moterų krepšinio motina.

Būdama septynerių 1875 m emigravo iš Butrimonių miestelio į JAV. Todėl skulptūros autoriui N. Erminui ir kilo idėja pavaizduoti mergaitę su kamuoliu, kurios amžius sietųsi su jos išvykimu iš Lietuvos. Figūra bus išlieta iš bronzos, patinuota, atrodys tarsi vaizdas iš senos fotografijos, kurioje mergaitė ruošiasi mesti kamuolį. Kitas elementas – tai krepšys, pagamintas iš nerūdijančio plieno. Jo veikimo principas paimtas iš senovinio krepšinio modelio, kai kamuolys iš uždaro krepšinio tinklo išimamas patraukiant virvutę. Autoriaus teigimu, tai interaktyvus, žiūrovą įtraukiantis sprendimas. Dar šalia krepšinio bus įmontuotas taip pat iš nerūdijančio plieno pagamintas kamuolių laikiklis. Kaip pristato projektą skulptorius, šiuos, praeito ir esamo laiko elementus skirs punktyru išdėstytas grindinis apšvietimas, sumontuotas į granito plokščių dangą, kuri primena aikštelės parketą. Kiek nuošaliau paminklo bus montuojama informacinė lentelė.

 

 

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą