Unikalus reginys: Daugų scenoje – visas operos ir baleto teatras

„To dar nebuvo nei Dauguose, nei visame Alytaus rajone, kad Kultūros centro scenoje pasirodytų visas nacionalinis akademinis operos ir baleto teatras, o scenoje vienas šalia kito stovėtų net dviejų nacionalinių teatrų vadovai! Dainos liūdnos, bet visi kartu tikime, kad taika grįš!”- pirmadienio vakarą, dėkodamas Charkivo (Ukraina) nacionalinio akademinio operos ir baleto teatro (NAOBT) artistams už surengtą jaudinantį koncertą sakė Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas.

 

Ukrainos himnas, Lietuvos ir Ukrainos vėliavos scenoje, patriotiški kūriniai, euforiška nuotaika ir jaudulio ašaros – šios koncerto akimirkos Daugų gyventojams ir svečiams įsimins ilgam.

Charkivo teatro artistai parodė daugiau kaip tris valandas trukusią programą, ne kartą pakėlusią gausią publiką ant kojų, įkvėpusią ovacijoms. Rusijai naikinant Ukrainos miestus, pilnutėlė Daugų kultūros centro salė skandavo „Slava Ukraini!” (šlovė Ukrainai- red. past.). Žiūrovai gausiais plojimais lydėjo choro, orkestro, solistų pasirodymus, kūriniai buvo parinkti taip, kad liudytų ukrainiečių pasididžiavimą savo kultūra, meilę gimtajam kraštui ir kartu natūraliai susilietų su Europos meno klasika.

Na, o vakaro kulminacija tapo Ūdrio arija iš V. Klovos operos „Pilėnai“, kurią su Dmytro Morozovo diriguojamu orkestru lietuviškai atliko ukrainiečių solistai Volodymyras Kozlovas, Mykyta Marynčakas ir visas choras.

Vienas didžiausių Europoje Charkivo nacionalinis akademinis operos ir baleto teatras koncertą Dauguose surengė kaip padėką Alytaus rajono žmonėms, savivaldybei, Daugų bendruomenei už apgyvendinimą Technologijų ir verslo mokyklos bazėje, už sudarytas sąlygas repetuoti, už ukrainiečiams teikiamą pagalbą.

Daugų technologijų ir verslo mokyklos direktoriaus Valento Pakalniškio teigimu, daugiau kaip mėnesį šios mokyklos bendrabutyje gyveno 220 Charkivo teatro darbuotojų ir 28 jų vaikai.

Teatro žmonės Dauguose nesėdėjo be darbo, repetavo ir koncertavo beveik kasdien.

„Atvykome į Lietuvą ne poilsiauti, o groti, šokti, dainuoti. Norime su lietuviais pasidalyti ukrainiečių kultūra, o sykiu, dirbdami kultūros fronte, palaikyti Ukrainą ir jos ginkluotąsias pajėgas“, – pabrėžė Charkivo operos ir baleto teatro generalinis direktorius ir meno vadovas Olegas Oriščenka.

Gegužės mėnesį teatras surengė gastroles įvairiuose Lietuvos miestuose ir rajonuose - Klaipėdoje, Molėtuose, Panevėžyje, parodė G. Bizet operą „Karmen“ Kaune, baleto koncertus Joniškio kultūros centre ir Palangos koncertų salėje. Neįprastu rakursu savo kultūrą jie pristatė performansuose Vilniaus centre, koncertu paminėjo visų karuose žuvusiųjų atminimą sostinės Šv. Jonų bažnyčioje, atlikdami W. A. Mozarto „Requiem“.

„Džiaugiuosi, kad Ukrainos artistai vėl dirba, nepraranda formos. Šios gastrolės yra labai svarbios, nes kovojančios už savo laisvę šalies kultūra turi būti gyva, ji privalo „kalbėti“ ir šiuo sunkiu karo metu. Alytaus rajono savivaldybės vadovai, Daugų gyventojai padarė viską, kad artistų šeimoms būtų jauku Lietuvoje. Dėkoju merui Algirdui Vrubliauskui, visiems jums!”- koncerto metu jautriai kalbėjo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) generalinis direktorius Jonas Sakalauskas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukrainos teatro gastrolės „Europos kelias“ Lietuvos Respublikoje vyksta LNOBT iniciatyva pagal projektą „Ukraina dabar ir visam laikui (#StandWithUkraine)“.

Alytaus rajono savivaldybės informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą