Dar galite suskubti kreiptis paramos saulės elektrinei įsirengti namų ūkyje arba įsigyti jos daliai

Visą šią savaitę dar galima teikti paraiškas saulės elektrinėms namų ūkiuose įsirengti. O neturinčius tokios galimybės, bet norinčius prisidėti prie atsinaujinančių energijos išteklių plėtros bei sutaupyti lėšų, kviečiame įsigyti dalį elektrinės iš vystytojo parkų, kvietimas galioja iki rugpjūčio 14 d.

 

Dar beveik 12, 8 tūkst. gyventojų ketina tapti gaminančiais vartotojais įsirengę saulės elektrines. Tiek paraiškų sulaukė Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) nuo kvietimo teikti paraiškas pradžios. Šiai priemonei suplanuota 29,9 mln. eurų. Kompensacijoms įsigijus nutolusių saulės elektrinių dalį skirta 20 mln. eurų.

Prašymai saulės elektrinėms namų ūkiuose įsirengti bus vertinami pagal du kriterijus: saulės elektrinės įrengimo būdą ir jos galią. Aukštesnis balas bus skiriamas ant pastato įrengtoms arba į jį integruotoms elektrinėms ir kurių galia neviršija 5 kW. Žemesnis balas – ant žemės įrengtoms elektrinėms ir kurių galingumas yra daugiau kaip 5 kW bet ne daugiau kaip 10 kW.

Paramos dydis įsirengus pilną komplektą (saulės modulius ir inverterį) yra 322,91 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios, o paramos dydis įsirengus tik saulės modulius yra 242,92 eurų už 1 kW saulės elektrinės įrengtosios galios.

Finansavimas skiriamas už iki 10 kW galios saulės elektrinę. Maksimali suma, kurią gali susigrąžinti gyventojas, gali siekti beveik 3 230 eurų.

Paraiškos nutolusioms saulės elektrinėms įsigyti bus vertinamos pagal du kriterijus: gyvenamojo pastato (buto) šildymo būdą ir įsigyjamą saulės elektrinės iš saulės parko galią. Aukštesnis balas skiriamas tiems būstams, kurie neprijungti prie centralizuotai tiekiamos šilumos tinklų ir tiems, kurie rinksis mažesnės galios elektrines.

Šiuo atveju finansavimas taip pat bus skiriamas už iki 10 kW galios saulės elektrinę įsigytą iš saulės parkų. Kompensacijos dydis už 1 kW siekia 323 eurų.

Nutolusias saulės elektrines iš vystytojo parkų gali įsigyti ir daugiabučių namų gyventojai. 

Žaliosios energetikos plėtra yra vienas iš Vyriausybės prioritetų. Taip siekiama sukurti galimybes patiems energijos vartotojams pasigaminti savo poreikiams reikalingą elektros energiją ir sumažinti Lietuvos gyventojams tenkančią finansinę naštą dėl išaugusių energijos sąskaitų.

Šiuo metu Lietuvoje turime beveik 20 tūkst. gaminančių vartotojų, saulės elektrinę įsirengusių savo namų ūkiuose, o daugiau kaip 3 tūkst. gyventojų yra įsigiję elektrinės dalį iš vystytojo parkų.

Kvietimą nutolusioms saulės elektrinėms iš saulės parkų įsigyti rasite ČIA. Jis galioja iki rugpjūčio 14 dienos.

Kvietimą saulės elektrinėms namų ūkiuose įsirengti rasite ČIA. Jis galioja iki liepos 31 dienos.

          Aplinkos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą