Renginiai Europos paveldo dienoms Alytaus rajone: nuo orientacinio žaidimo iki kūrybinių dirbtuvių

Šiandien rugsėjo 9 d. Lietuvoje prasideda „Europos paveldo dienų“ renginiai, kuriais siekiama supažindinti visuomenę su kultūros paveldu, paskatinti geriau pažinti ir suprasti kultūros paveldo objektų vertę bei juos saugoti. Alytaus rajono savivaldybė jau ne vienerius metus prisijungia prie Europos paveldo dienų iniciatyvos. Šia proga taip pat kviečia į renginius, kurie, kaip ir kasmet, išsiskiria bendruomeniškumo ir bendrystės ryšiais, nes prie jų įgyvendinimo prisideda ne tik savivaldybės įstaigos, bet ir bendruomenės.

 

Idėja pradėti rengti paveldo dienas gimė Prancūzijoje dar 1984 metais, per keletą metų šis renginys išplito po daugelį Europos šalių ir išpopuliarėjo taip, kad, nuo 1991 metų Europos Tarybai inicijavus, visoje Europoje imta rengti Europos paveldo dienas. Pagal tų metų pasirinktą temą organizuojami įvairaus pobūdžio nemokami renginiai, skirti visuomenei, siekiant ją supažindinti su kultūros paveldu, parodyti tai, kas paprastai yra visuomenei neprieinama, aktualizuojant vienokią ar kitokią kultūros paveldo sritį. Šių metų „Europos paveldo dienų“ tema – „Tvarus paveldas“, kuria dar kartą primenama mums apie paveldo ilgaamžiškumą.

Alytaus rajono savivaldybės teritorijoje yra 399 Kultūros paveldo objektai, įtraukti į kultūros vertybių registrą, iš jų 94 kultūros paveldo objektai yra valstybės saugomų kultūros paveldo objektų sąraše, o 104 objektai Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskelbti nacionalinės reikšmės kultūros paveldo objektais.

Kviečiame į renginius Alytaus rajone, skirtus „Europos paveldo dienoms“.

Rugsėjo 13 d. 12 val. Butrimonių, Daugų, Eičiūnų, Genių, Krokialaukio, Kumečių, Makniūnų, Miklusėnų, Miroslavo, Nemunaičio, Pivašiūnų, Praniūnų, Punios, Simno, Ūdrijos, Vankiškių ir Verebiejų Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialuose vyks viktorina „Kultūros paveldas šalia mūsų. Ar žinai?“. Norintiems dalyvauti viktorinoje išankstinė registracija nebūtina, tereikia nurodytu laiku atvykti į vieną iš nurodytų bibliotekos filialų.

Rugsėjo 14 d. 12.30 val. Butrimonyse vyks aktyvus, žaismingas orientacinių varžybų principu paremtas žaidimas „Susiorientuokime kultūringai!“. Dalyvių komandos (po 3 asmenis ne jaunesnius nei 16 metų) turės rasti miestelyje paslėptas 10 nuorodų – užduočių, jas atlikti, gauti paveldo objekto nuotraukos-dėlionės dalį. Nuorodos ir užduotys bus susiję su paveldo objektais, tvarumu ir kultūra plačiąja prasme. Būtina registracija į žaidimą telefonu 8 611 30259.

Rugsėjo 15 d. 13 val. Kančėnuose neseniai atnaujintame Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatės poetės Onės Baliukonės gimtinės sodelyje (Kančėnų kaimas, Dusmenų g.16C, Daugų seniūnija, Alytaus rajonas) vyks poezijos skaitymai, skambės muzikinės kompozicijos bei menininkės Sigutės Ach akvarelinių miniatiūrų kūrybinės dirbtuvės – edukacija. Būtina registracija telefonu 8 611 30259.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą