Alytiškiai dalyvavo Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbuotojų žaidynėse

VšĮ Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stoties komanda, kurią sudarė skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė Greta Mikelionytė, paramedikė Rasa Knyzaitė, paramedikas-vairuotojas Marius Daukšys, dalyvavo 14-osiose Lietuvos greitosios medicinos pagalbos darbuotojų žaidynėse. Jos vyko rugsėjo 15-17 d. Kaune.

 

Žaidynėse rugtyniavo 27 komandos iš visos Lietuvos. Pirmąją dieną komanda dalyvavo imituotoje masinėje sprogimo scenoje Sobore. Tuo pačiu metu Laisvės alėjoje buvo imituojamas susišaudymas, GMP medikai turėjo teikti pagalbą net 400-ams žmonių. Brigadoms teko kuo skubiau reaguoti, kiekvienam nukentėjusiajam suteikti būtinąją pagalbą lauko ligoninėse, įrengtose prie Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčios, požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Vienybės aikštėje, Lietuvos kariuomenės dr. J. Basanavičiaus karo medicinos tarnybos teritorijoje.

Antrąją žaidynių dieną kiekviena komanda dalyvavo aštuoniose rungtyse, teikė pagalbą nukentėjusiems įvairiose imituotose sudėtingose situacijose. Komandai reikėjo teikti skubiąją medicininę pagalbą nuo paspirtuko nukritusiam ir traumą patyrusiam pacientui, apsinuodijusiam toksinėmis medžiagomis darbo vietoje pacientui, naktiniame klube įvykus tariamam susišaudymui, skubi pagalba buvo suteikta net trims šautinius sužalojimus patyrusiems pacientams.

Komandai taip pat reikėjo atlikti ligonio pervežimą iš vienos gydymo įstaigos į kitą, suteikti pagalbą gimdyvei bei prieš valandą namuose gimusiam naujagimiui, Laisvės alėjoje suteikti psichologinę pagalbą gyvenimu nusivylusiai, save žalojančiai pacientei. Be to, komandos nariai įveikė estafetę: lindo pro tunelį, saugiai perėjo per „minų“ lauką, teisingai uždėjo turniketą nukentėjusiam žmogui ir pernešė jį per tunelį į saugią aplinką.

 

Skubiosios medicinos pagalbos slaugos specialistė G. Mikelionytė, tokiose žaidynėse dalyvavusi pirmą kartą, džiaugėsi naujomis žiniomis ir potyriais, o komandos darbą apibūdino kaip darnų ir vieningą. „Teisėjų kritika ir pagyrimai buvo labai naudingi“, – sako G. Mikelionytė.

 

„Šios žaidynės buvo neįkainojama patirtis. Juk situacijų, kai tokiam dideliam nukentėjusių žmonių būriui reikia operatyviai ir koordinuotai suteikti pagalbą, mūsų realiame darbe būna nedaug, todėl tokio pobūdžio praktika yra labai vertinga. Naudinga buvo ir save išbandyti“, – įspūdžiais dalinosi paramedikė R. Knyzaitė.

Alytaus GMPS direktorės Jolitos Gruzinskienės nuomone, komandos nariai daug savo laisvalaiko skyrė pasiruošti žaidynėms, o dalyvavimas varžantis su kitomis komandomis bei nuolatinis kvalifikacijos kėlimas padeda patobulinti jau turimus įgūdžius, kurie būtini gelbėjant gyvybes kasdieniame darbe.

Nemažai įstaigos darbuotojų atvyko stebėti žaidynių, tokiu būdu taip pat tobulino savo žinias ir praktinius įgūdžius, nes Lietuvos greitosios medicinos pagalbos žaidynės būtent ir skirtos profesinės kvalifikacijos tobulinimui, bendravimo ir bendradarbiavimo tarp institucijų skatinimui.

 

VšĮ Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos stoties informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą