Aptarė nuteistųjų resocializacijos galimybes

Alytaus rajono savivaldybės meras Algirdas Vrubliauskas, mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė priėmė savivaldybėje apsilankiusius laikinuosius Alytaus pataisos namų vadovus – laikinai direktoriaus pareigas vykdantį Remigijų Aniulį bei laikinai direktoriaus pavaduotojo pareigas vykdantį Aivarą Čerkauską. Susitikime taip pat dalyvavo šios įstaigos darbuotojas, Alytaus rajono savivaldybės tarybos narys Raimundas Markauskas ir savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Ernesta Matonė.

Susitikimo metu kalbėta apie tai, kad visuomenė turi domėtis už aukštų sienų įkalintais žmonėmis, nes, atlikę bausmę, jie išeis į laisvę ir turės gyventi savarankiškai. Alytaus pataisos namų atstovai sako, kad jiems svarbi tiek nuteistųjų fizinė, tiek ir psichologinė būklė, socialinių programų įgyvendinimas, profesinis nuteistųjų rengimas, darbinių įgūdžių formavimas.

Deja, dauguma nuteistųjų, praleidę ilgus metus įkalinimo įstaigose, praranda elementarius darbo įgūdžius, būtinus norint grįžti į daugumai žmonių įprastą gyvenimą. Nuteistiesiems trūksta tiesioginio bendravimo, o socialinių įgūdžių neturėjimas užkerta kelią įgauti profesinių žinių bei reikalingos patirties. Teisingumo ministerijos duomenimis, beveik kas trečias asmuo, grįžęs iš įkalinimo įstaigos, nesugeba prisitaikyti visuomenėje, pakartotinai nusikalsta ir vėl grįžta į laisvės atėmimo vietas. Todėl labai svarbi nuteistųjų ir asmenų, grįžusių iš įkalinimo įstaigų, resocializacija.

Laikinasis Alytaus pataisos namų vadovas R. Aniulis įsitikinęs, kad gerai besielgiantys nuteistieji galėtų stiprinti savo darbinius įgūdžius, jeigu turėtų galimybę bent dalį bausmės laiko dirbti pačios įstaigos teritorijoje esančiose gamybinėse patalpose, kur dar yra likę anksčiau veikusios valstybinės įmonės įrengimų. Taip pat dalis nuteistųjų savanoriškai galėtų dalyvauti aplinkos tvarkymo talkose, atlikti viešųjų erdvių atnaujinimo darbus, galbūt daugiau nuteistųjų įvairiems darbams galėtų pasitelkti Alytaus rajone veikiančios verslo įmonės, teikdamos Pataisos namams smulkius užsakymus.

Savivaldybės vadovai sako, kad jau anksčiau yra siūlę Alytaus pataisos namų atstovams sukonkretinti šios srities bendradarbiavimo galimybes, tačiau kiekvienu atveju sąlygas būtina aptarti su bendruomenėmis, seniūnais, verslo atstovais. Įvertinus abiejų šalių galimybes ir poreikius, reikėtų parengti bendradarbiavimo sutartį.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą