Vengia mokesčių? Šešėliui sakykime STOP!

Kam ir kaip galima pranešti apie mokesčių vengimo atvejus? 

Pranešti galima Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) paskambinus anoniminės pasitikėjimo linijos telefonu 1882 arba +370 5 260 5060 (spausti 7), taip pat užpildžius anketą internetinėje svetainėje https://www.vmi.lt/evmi/stop-seseliui.

Apie ką galima pranešti?
Anonimiškai pranešti galima apie:

  • Neregistruotą veiklą, pvz., veikla, vykdoma be verslo liudijimo arba be individualios veiklos pažymos;
  • Turto nuomos pajamas, nemokant mokesčių, pvz., turite pagrįstų įtarimų, kad nuomojamas butas, namas, garažas, komercinės paskirties patalpos, automobiliai ar kt. turtas ir nesumokami mokesčiai;
  • Neteisėtą praturtėjimą, pvz., turite pagrįstų įtarimų, kad asmuo, neturėdamas tam pajamų, įsigijo nekilnojamąjį turtą, automobilį, vykdo statybas ar kt.;
  • Pajamų neapskaitymą, pvz., neišduodami kasos kvitai, neišrašomos sąskaitos faktūros. 
  • Darbo užmokesčio mokėjimą „vokeliuose“, pvz., dalis arba visas darbo užmokestis išmokamas grynaisiais pinigais;
  • Nelegalius darbuotojus, pvz., dirba oficialiai neįdarbinti asmenys;
  • Kita, pvz., kitus teisės aktų pažeidimus, susijusius su mokesčiais, kurie neįvardyti anksčiau.

Ar verta pranešti? 
Pranešdami apie pastebėtus mokestinius pažeidimus gyventojai prisideda prie sąžiningo verslo aplinkos kūrimo, teisingai apskaitomų pajamų užtikrinimo, padeda užkirsti kelią šešėliui. Nuo 2006 m., kai buvo įsteigtas bendrasis VMI pasitikėjimo telefonas 1882, po VMI atliktų patikrinimų pagal iš gyventojų gautą informaciją, už įvairius pažeidimus verslininkai į valstybės biudžetą turėjo sumokėti daugiau nei 42,7 mln. eurų mokesčių, baudų ir delspinigių. Ši ženkli suma valstybei sumokėta sąmoningų gyventojų dėka.

Jeigu bendradarbiausiu su VMI, ar išliksiu anonimu?
Mokesčių administratorius savo veikloje vadovaujasi aukščiausiais asmens duomenų saugumo standartais. Asmens duomenų tvarkymas yra aiškiai ir griežtai reglamentuojamas visuose procesų, taip pat ir pranešimų apie galimus mokestinius pažeidimus, etapuose - tiek priimant pranešimus, tiek gautą informaciją perduodant analizei, kontrolei. Pranešėjo anonimiškumas visuomet yra garantuojamas.

Kas vyksta, kai gyventojas praneša apie mokesčių slėpimą?
Kiekvienas iš gyventojo gautas pranešimas yra svarbus. VMI analitikai visus pranešimus vertina, analizuoja gautą informaciją ir imasi efektyviausių priemonių. Reagavimas į pranešimą priklauso nuo pateikiamos informacijos pobūdžio ir konkretumo. Jeigu pateikiama informacija yra pakankama, kad būtų organizuoti veiksmai, siekiant nustatyti mokesčių vengimo faktą, tai reaguojama nedelsiant. 

Dėkojame Jums už sąmoningumą!

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą