Savivaldybės kviečiamos teikti paraiškas parodomiesiems pastatų atnaujinimo projektams

Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) primena, kad liko šiek tiek daugiau nei mėnuo savivaldybėms pateikti paraiškas bandomųjų parodomųjų daugiabučių namų ir viešosios paskirties pastatų atnaujinimo skydais projektams.

Įgyvendinant šiuos projektus, pirmą kartą Lietuvoje atnaujinant pastatus bus naudojami gamykloje pagaminti sienų ir stogų skydai, objekte sumontuojami be papildomo apdirbimo. Tai leis pagreitinti renovacijos procesą, sumažinti darbų apimtį statybvietėje, padidinti pastatų energinį efektyvumą, užtikrinti konstrukcijų ilgaamžiškumą.

Šiuo metu pastato atnaujinimo darbai objekte vidutiniškai užtrunka 9-15 mėn. Įdiegus modulinę technologiją renovacijos procesas pagreitėtų mažiausiai 3 kartus. Įgyvendinus šiuos projektus visuomenė turės galimybę pamatyti skydinės modernizacijos naudą, o visos suinteresuotos šalys, kurios norėtų tokiu pačiu būdu įgyvendinti projektus, turės galimybę pasinaudoti patirtimi ir parengtomis projekto įgyvendinimo gairėmis.

Šiuo metu sulaukiame didesnio savivaldybių susidomėjimo parodomaisiais daugiabučių renovacijos projektais. Jau teikiamos ir pirmosios paraiškos, – teigia APVA Kompetencijų skyriaus vedėja Neringa Liudavičienė.

Pasak N. Liudavičienės, kartu norisi akcentuoti, kad šis projektas suteikia savivaldybėms unikalią galimybę inovatyviai atsinaujinti viešąjį pastatą, tad kviečiu  pasinaudoti ir šia galimybe bei suskubti teikti paraišką.

Atnaujinus daugiabutį namą, turi būti pasiekta ne mažesnė kaip A pastato energinio naudingumo klasė, o šiluminės energijos sąnaudas sumažintos ne mažiau kaip 40 proc., palyginus su sąnaudomis iki projekto įgyvendinimo.

Įgyvendinus viešojo pastato atnaujinimo projektą, turės būti pasiekta ne mažesnė kaip A pastato energinio naudingumo klasė, o šiluminės energijos sąnaudos sumažintos ne mažiau kaip 60 proc. Taip pat atnaujinant viešąjį pastatą turės būti įdiegtos atsinaujinančios energijos išteklių technologijos.

Paraiškas galima teikti iki 2023 m. rugsėjo 18 d. per Aplinkos projektų valdymo agentūros APVIS sistemą: https://apvis.apva.lt/

 Paraiškų teikimo klausimais prašome kreiptis į atsakingus APVA specialistus tel. +370 618 148 75 arba el. p. kompetencijos@apva.lt.

 

Aplinkos projektų valdymo agentūros informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą