Ligonių kasos: kam priklauso kompensacija už ortopedinę avalynę

Ligonių kasų specialistai primena, kad privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems gyventojams ortopedinė avalynė gali būti apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų. Kasmet kompensuojama apie 16 tūkst. šios avalynės porų. 

Kas gali pasinaudoti kompensavimu? 

Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis apmokama ortopedinė avalynė yra skirta tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Ši avalynė gali būti kompensuojama suaugusiems, sergantiems cukriniu diabetu, pagal endokrinologo rekomendaciją (rekomendacija rašoma pirmą kartą skiriant ortopedinę avalynę) dėl daugybinių mikrokraujagyslių pėdos komplikacijų, pėdos opų. Taip pat pacientams, kuriems yra nustatyta pėdos deformacija, įgimtas ar įgytas kojos ar pėdos apimties padidėjimas. Be to, ortopedinė avalynė gali būti skiriama kojų ilgio skirtumui išlyginti bei Šoparo ar Pirogovo būdu amputuotai pėdai kompensuoti. 

Kur kreiptis? 

Dėl ortopedinės avalynės, kurios išlaidos kompensuojamos PSDF lėšomis, pacientas pirmiausia turi kreiptis į savo šeimos gydytoją. Gavus siuntimą iš šeimos gydytojo, apdraustajam reikia kreiptis į gydytoją specialistą, kuris užpildys specialią (E027 arba 027/a) formą dėl ortopedinės avalynės skyrimo. Turėdamas šią formą, gyventojas jau galės rinktis ortopedijos įmonę, kuri pagamintų jam reikiamą avalynę. Ortopedijos įmonių sąrašą, kurios turi sutartis su Valstybine ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) galima rasti čia. 

Kas kiek laiko yra kompensuojama? 

Gydytojas specialistas, išduodantis siuntimą vaikams, gali paskirti iš karto 2 avalynės poras, tačiau jos bus kompensuojamos ne dažniau nei kas pusę metų. Suaugusiesiems ortopedinė avalynė kompensuojama ne dažniau nei kartą per metus. Sergantys cukriniu diabetu ar reumatoidiniu artritu pacientai gali kreiptis kas pusmetį. 

Ar galima gauti kompensaciją už savo lėšomis įsigytą ortopedinę avalynę? 

Apdraustajam, turinčiam teisę į šių priemonių įsigijimo išlaidų kompensavimą, nusprendus nelaukti, kol ši priemonė jam bus skirta, gali ją įsigyti savo lėšomis. Tačiau svarbu, kad ortopedijos įmonė, į kurią bus kreipiamasi, būtų sudariusi sutartį su VLK. Kompensacija išmokama per 30 kalendorinių dienų nuo sąskaitos apmokėjimo dienos. 

Ar kompensuojama visa suma? 

Individualiai gaminamos sudėtingos ortopedinės avalynės bazinė kaina yra kompensuojama 100 proc. Kai pagal užsakymą individualiai gaminama nesudėtinga ortopedinė avalynė – bazinė kaina gali būti kompensuojama 100 arba 80 proc., – tai priklauso nuo paciento socialinės grupės. Taip pat svarbu prisiminti, kad priemoka už technologijos ypatumus gali būti taikoma tik tada, jei pacientas atsisako siūlomos priemonės ir savo noru renkasi brangesnę tos pačios paskirties ortopedijos techninę priemonę, kuriai pagaminti taikoma modernesnė technologija, naudojamos brangesnės medžiagos. 

Apie ką turi informuoti įmonė? 

Gyventoją, besikreipiantį į ortopedijos įmonę dėl ortopedinės avalynės, ši privalo informuoti apie ortopedijos techninių priemonių kompensavimo tvarką. Jei įmonėje yra sudaryta ortopedijos techninių priemonių užsakymų priėmimo eilė, tuomet pacientas turi būti informuojamas ir apie užsakymo trukmę. Taip pat nurodomas apdraustojo registracijos numeris. VLK duomenimis, kiekvienais metais kompensuojamąja ortopedine avalyne aprūpinama vidutiniškai apie 9 tūkst. pacientų. Per 2023 m. buvo kompensuota arti 16 tūkst. šios avalynės porų. Iš PSDF tam panaudota daugiau nei 3,4 mln. eurų. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą